<p>&bull; Startpunt van de protestactie in het centrum van Woerden.</p>

• Startpunt van de protestactie in het centrum van Woerden.

(Foto: Egberts Media)

Fakkeltocht tegen coronamaatregelen trekt door Woerden

  •   keer gelezen

WOERDEN • In Woerden is woensdagavond vreedzaam geprotesteerd tegen het coronabeleid van de regering. 


Zo’n 300 mensen liepen woensdagavond mee in de lichtjes- en fakkeloptocht die door Wakker Woerden was georganiseerd. Veel meer dan waar initiatiefnemer Ramona de Jong op had gehoopt. “Ik was met 100 tevreden geweest, maar het werden er dus drie keer zoveel.”  

Wijkagent
Ze had de optocht vooraf niet aangemeld bij de gemeente. “Toen ze er maandag lucht van kregen, stond er ‘s avonds een wijkagent bij me voor de deur. Ik heb uitgelegd dat het een vreedzame optocht zou zijn. Dinsdagochtend kreeg ik een brief van de gemeente dat ze het okay vonden.”  

De Woerdense wilde met de optocht aandacht vragen voor een vrije samenleving. Er worden vergaande maatregelen genomen die volgens De Jong de vrijheden van burgers inperken. Die zorgen bovendien voor een tweedeling in de samenleving. “Mensen staan nu tegenover elkaar terwijl we er samen doorheen moeten komen. Ergens zijn we elkaar kwijtgeraakt.” 

Ze is vooral bezorgd over de toekomst van haar drie kinderen. Op scholen is sprake van ‘indoctrinatie’. “Het dragen van mondkapjes, het doen van zelftesten, de klas wel of niet in quarantaine; ik vind het allemaal absurd. Maar dat is mijn persoonlijke mening.” 

Duim omhoog
Wakker Woerden is van plan om over twee weken nogmaals met fakkels en lichtjes door de straten te lopen. Ze verwacht dan een nóg grotere opkomst. “Ik heb vandaag (donderdag, red.) heel veel berichtjes ontvangen van mensen die zich ook zorgen maken en mee hadden willen lopen. En onderweg heb ik heel veel inwoners gezien met hun duim omhoog. Zij kunnen zich de volgende keer bij ons aansluiten.”  

Of het straks nog nodig is? “Zeker”, zegt De Jong stellig. “Die 2G-samenleving* waar ze het telkens over hebben, gaat er gewoon komen. Let maar op. Willen we dat? Ik in ieder geval niet!”    

* Een samenleving waar wie gevaccineerd dan wel genezen is van het virus, weinig beperkingen kent.


Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten