• Verkeerswethouder Arjan Noorthoek bij de rotonde aan de Steinhagenseweg.
• Verkeerswethouder Arjan Noorthoek bij de rotonde aan de Steinhagenseweg. Foto: Floris Bakker

Einde aan verkeersproblemen bij rotonde Steinhagenseweg

Algemeen 1.069 keer gelezen

WOERDEN • Een ongelijkvloerse kruising bij het Jan Ruijspad moet een einde maken aan de verkeersproblemen op de (overbelaste) rotonde bij de Steinhagenseweg.

Vooral voor fietsers is het oppassen geblazen op de rotonde, zo blijkt tijdens de vrijdagmiddagspits. De fietser mag dan voorrang hebben - van beide kanten zelfs - maar kan er niet vanuit gaan deze voorrang ook te krijgen. Heel wat automobilisten proberen tussen de slierten fietsende scholieren de rotonde op te komen. 

En dat zorgt dikwijls voor gevaarlijke situaties. “We hebben hier al heel wat ongelukken en bijna-ongelukken gehad”, vertelt verkeerswethouder Arjan Noorthoek. De gemeente nam in het verleden maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo wijst Noorthoek op de led-lampjes in het wegdek. Die waarschuwen automobilisten als er een fietser de oversteek nadert. “Dat werkt best goed, vooral in de vroege ochtend en avond.” 

Veel geld
Er ligt nu een voorstel om een definitief einde te maken aan de verkeersproblemen. Een ongelijkvloerse kruising - ter vervanging van de rotonde - moet ervoor zorgen dat fietsers, auto’s en vrachtverkeer elkaar niet meer treffen. Kosten: 4 miljoen euro waarvan de provincie 1 miljoen voor zijn rekening neemt. Veel geld, “maar die kruising zorgt er straks wel voor dat circa 7000 fietsers per dag veilig over kunnen steken én dat de nieuw te ontwikkelen woongebieden (Snellerpoort en het Stationsgebied) beter met elkaar verbonden zijn en goed bereikbaar met de fiets.” 

Voor de bouw is het nodig om de Beneluxlaan te verhogen, zodat de fietstunnel sociaal veilig is en veilig in gebruik. De Beneluxlaan zelf, ook wel de ‘omlegging’ van de Steinhagenseweg genoemd, zal rond de zomer worden opgeleverd. “Ter hoogte van de Cattenbroekertunnel buigen we de Steinhagenseweg af richting het spoor”, legt Noorthoek uit. “Automobilisten rijden dan parallel aan de spoorlijn tot dat de weg weer terug buigt richting de bestaande Steinhagenseweg. De ongelijkvloerse kruising komt naast het gebouw van Roche te liggen.” 

Fietsbrug
De gemeenteraad krijgt tevens de vraag om zich uit te spreken over de aangepaste fietsroute naar de ongelijkvloerse kruising, vanaf de Berg- en Harzstraat. Deze route is een alternatief voor fietsers die nu nog de kruising bij de Amsterdamlaan-Eilandenkade gebruiken. Noorthoek: “We hebben verschillende routes besproken en in beeld gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat de fietsroute via het oostelijk deel van de Terschellingkade het meest kansrijk is. Deze route kan met enkele aanpassingen, waaronder een nieuwe fietsbrug over het water, een directe comfortabele en veilige fietsroute opleveren naar de ongelijkvloerse kruising.”

Het fietspad langs de Steinhagenseweg kan wat betreft het college blijven. Die kan worden aangesloten op de toekomstige buurtstraten van Snellerpoort. Daarmee blijft ook de fietsverbinding tussen de rotonde en het winkelcentrum behouden. Ook wil het college onderzoek laten doen naar een oplossing voor het verkeersknelpunt op de kruising Amsterdamlaan-Eilandenkade. Tijdens de participatie bleek dat veel bewoners zich zorgen maken over de oversteekbaarheid en verkeersveiligheid op dit kruispunt. 

De gemeenteraad stemt komende maand over het voorstel.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

• Artist impression van de ongelijkvloerse kruising.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 5 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 6 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 22 uur geleden
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 gisteren
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws gisteren
• Milon, Tamar en Demi.
Milon, Tamar en Demi zijn het Koninklijk Trio van 2024 Nieuws 24 apr, 10:46
• José Daselaar is al veertig jaar juf op De Schakel in Woerden. Om dat te vieren kregen alle kinderen een ijsje.
Juf José werkt al veertig jaar op zelfde basisschool: De Schakel in Woerden Nieuws 23 apr, 18:56