• Deelnemers bij Atelier Buitengewoon bezig met het maken van kaarsen.
• Deelnemers bij Atelier Buitengewoon bezig met het maken van kaarsen. Foto: Floris Bakker

Atelier Buitengewoon kent goede start in Woerden

Algemeen 480 keer gelezen

WOERDEN • Atelier Buitengewoon kent een goede start in Woerden, maar kan nog wel wat extra deelnemers gebruiken.

Drie maanden geleden ging de dagbestedingslocatie open, in een voormalig winkelpand aan de Kerkstraat. Soley Omarsdottir is blij met de stek in het stadscentrum. “Dit is perfect, tussen het Kerkplein en de winkelstraten. In de korte tijd dat we hier nu zitten, hebben we al heel wat bezoekers binnen gehad.” 

Creatief bezig zijn
Woerden is de derde vestigingsplaats van het atelier, naast Breukelen en Hilversum. De dagbesteding is bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking, autisme of licht psychische stoornis die creatief bezig willen zijn. “Hier in Woerden hebben we een kaarsenmakerij en maken onze deelnemers kaarsen in allerlei vormen en kleuren”, legt Soley uit. “Als iemand iets anders wil doen is dat natuurlijk ook mogelijk. Tekenen, schilderen, naaien of werken met klei; het kan allemaal bij Atelier Buitengewoon. Dat gebeurt meestal in kleine groepjes, maar er is genoeg ruimte om alleen of in stilte te werken.”

Na jarenlang in de psychiatrie te hebben gewerkt, besloot Soley vijf jaar geleden het roer om te gooien. Ze wilde een kunstatelier beginnen, speciaal voor mensen die buiten de boot dreigen te vallen omdat ze niet in een bepaalde doelgroep passen. Ze vroeg haar vriendin Quina de Graaf, die eveneens een kunstzinnige en therapeutische achtergrond heeft, om mee te doen. Niet lang daarna was Atelier Buitengewoon een feit. “Ons atelier is een plek waar iedereen mag zijn zoals hij of zij is”, legt Soley uit. “Wij stimuleren de eigenwaarde van onze deelnemers en bieden hen structuur met behulp van kunst en creativiteit.”

Jasje
Het idee was om met tien deelnemers drie dagen in de week aan de slag te gaan, “maar dat liep al snel een beetje uit de hand”, lacht Soley. “In no time zaten we op dertig deelnemers en groeiden we uit ons jasje. Daarom besloten we een tweede vestiging te openen, in Hilversum. En afgelopen jaar is daar dus die in Woerden bijgekomen.” Inmiddels komen er elke week meer dan negentig deelnemers naar de drie dagbestedingslocaties. 

Atelier Buitengewoon wil deelnemers vooral een fijne plek bieden. En dat lukt Soley en haar collega’s aardig. “Er hangt hier een hele leuke sfeer. We drinken koffie en kletsen met elkaar. Hele hoge verwachtingen hebben we niet van onze deelnemers, ze moeten vooral lekker creatief bezig. Alle gemaakte artikelen verkopen we in de winkel en online. Op de website kun je van alles vinden: van leuke hebbedingetjes, schilderijen en kaarten tot tassen, schaaltjes en zelfgemaakte knuffels. Deelnemers vinden het geweldig als één van hun creaties wordt verkocht. Dat geeft hun zelfvertrouwen een enorme boost.” 

PGB
Deelnemers komen via verschillende zorginstellingen terecht bij Atelier Buitengewoon. Zij kopen de dagbesteding in via hun persoonsgebonden budget (PGB) of het wordt bekostigd vanuit de Wmo. Soley: “In Woerden is nog wel plek voor een aantal deelnemers. Wie interesse heeft, kan hier een keertje komen kijken of een mailtje sturen naar ons via: woerden@atelier-buitengewoon.nl.”

www.atelier-buitengewoon.nl

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Tiende editie Woerdens Bockbier Festival Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws gisteren
Afbeelding
Column Mirte Damen: Nacht van Woerden Nieuws 27 sep., 14:48
Afbeelding
'Laat natuur op Woerdense bastions met rust' Nieuws 27 sep., 14:47
Afbeelding
Bankje voor 'wandelstad' Woerden Nieuws 27 sep., 14:46
Afbeelding
Meer fietsen gestolen in Harmelen 112 27 sep., 14:43
Afbeelding
Feestelijke finale Robs Kaastour op Kerkplein Woerden Nieuws 27 sep., 14:42
Afbeelding
Romaysa (15) houdt pitch over toekomst onderwijs Nieuws 27 sep., 14:39