Johan Kuiken neemt na 33 jaar kosterschap afscheid van dit bijzondere beroep. Vrijwilligers nemen zijn taken over zoals het aansteken van de kaars iedere zondagochtend.
Johan Kuiken neemt na 33 jaar kosterschap afscheid van dit bijzondere beroep. Vrijwilligers nemen zijn taken over zoals het aansteken van de kaars iedere zondagochtend. (Foto: Winny van Rij)

Afscheid van koster Johan Kuiken

Johan Kuiken neemt na 33 jaar afscheid als koster van De Open Poort, de protestantse kerk aan de Hendriklaan. De eerste zeven jaren deed hij het kosterschap alleen. "Vijfentwintig jaar geleden kwam hulpkoster Coby Gerritsen erbij waardoor ik eenmaal in de zes weken een zondag vrij had."

Harmelen - De laatste paar jaar kon hij het kosterschap van 15 uur per week over de hele week verdelen, maar tot 2014 had Kuiken ook nog een fulltime baan bij een constructiebedrijf in Maarssen waar hij geboren en getogen is. "In oktober 1983 leerde ik een meisje uit Harmelen kennen, we trouwden hier in de kerk en niet veel later werd mij de baan van koster aangeboden." Die kans om mensen te leren kennen pakte hij met beide handen aan. "Het was wel hard werken hoor, zeker toen de kinderen klein waren en ik ook nog af en toe moest overwerken." Aan de andere kant was zijn werkgever coulant. "Als er een uitvaart was kon ik wel vrij nemen." En ook daar gaat meer tijd inzitten dan menigeen denkt. "Je bent er toch een dag of drie vier mee bezig inclusief voorbereidingen, zorgen voor broodjes, alles ombouwen, de condoleance verzorgen." Een trouwdienst is ook extra maar daarvoor was hij eigenlijk alleen op de dag zelf in de weer.

Afnemend kerkbezoek

Tot de jaren '90 toen de avonddienst werd afgeschaft was Kuiken de hele zondag in touw. "Er kwamen hooguit dertig mensen, daar kun je geen gastpredikant voor laten komen en de kerk voor warm stoken." De tijden zijn zeker veranderd. "In het begin zat er 250 man in de kerk, nu mogen we blij zijn als er 70 mensen komen." Ook aan de kerstnachtdiensten merkt hij dat. "Die zaten stampvol maar dat loopt de laatste vier jaar terug." Net als de clubs en de catechisatie.

Samen schoonmaken

Hij kijkt met plezier terug op de afgelopen waarin hij vijf predikanten meemaakte, de psalmborden in het begin nog wisselde en veel saamhorigheid heeft ervaren. "Eenmaal per jaar nam ik drie dagen vrij van mijn werk en hielden we grote schoonmaak met diverse gemeenteleden. Dat was gezellig maar dat is de laatste acht jaar ook al uitbesteed, daar konden we niemand meer voor krijgen." Noemenswaardig is dat er op zondag wel eens mensen binnenkwamen die dachten dat het de sporthal was, of dat hij meedeed aan de kerstmusicals of dat een van de dragers van een uitvaart uit zijn broek scheurde. "Mijn vrouw die vaak meehielp, maakte de broek provisorisch met een veiligheidsspeld." Kuiken zette ook vaak acties op touw. "Twee bazaars en twee keer een Rad van Fortuin voor kerk, diaconie en andere goede doelen, gezellige avonden."

Chaufferen

Kuiken had nog wel een paar jaar door willen gaan maar hij kan na 33 jaar van vrije zondagen genieten. "We houden van fietsen, ik fotografeer graag en ons eerste kleinkind is op komst." Hij blijft ook werken. "Sinds augustus rijd ik als taxichauffeur voor het leerlingenvervoer, een ritje van Woerden naar Gouda en weer terug. Dat is 's morgens twee uurtjes en 's middags twee uurtjes, precies leuk."

door Winny van Rij

Meer berichten
Shopbox