Vuilnisbak vol vieze luiers.
Vuilnisbak vol vieze luiers. Foto: stockfoto

Gemeente Woerden start proef met luierinzameling

Algemeen 2.202 keer gelezen

WOERDEN • De gemeente Woerden gaat meedoen met een proef om luierafval gescheiden in te zamelen. Tot nu toe was het onmogelijk om dit afval te recyclen, maar dankzij een nieuw gebouwde luierrecyclinginstallatie van afvalcentrale ARN komt daar verandering in. 

In de installatie wordt de luierinhoud gescheiden van de kunststof in de luiers. De kunststof is herbruikbaar voor nieuwe producten; de luierinhoud wordt omgezet in groene stroom. Deze nieuwe mogelijkheid om luiers te recyclen, maakt het dus mogelijk om luierafval gescheiden in te zamelen. Om te kijken hoe de inzameling van luierafval in Woerden vorm moet krijgen, start de gemeente met een proef van twee jaar.

Beperkt
Wethouder Tymon de Weger (afval & reiniging) is enthousiast. “We willen het inwoners zo makkelijk mogelijk maken om afval gescheiden aan te bieden en daarmee de hoeveelheid restafval te verminderen. Gescheiden inzameling van luierafval helpt hierbij. Want bij gezinnen met jonge kinderen bestaat het restafval vaak voor een groot deel uit luierafval. De nieuwe recyclinginstallatie maakt recycling nu mogelijk. Maar de verwerkingscapaciteit is nog beperkt. Dankzij de samenwerking met Utrechtse gemeenten hebben wij een deel van deze capaciteit tot onze beschikking gekregen.”

Verzamelcontainers
Tijdens de proef wordt onderzocht hoe de inzameling van luierafval het beste georganiseerd kan worden. De bedoeling is dat verspreid over de gemeente, bij scholen en kinderdagverblijven, verzamelcontainers komen te staan. Inwoners die aan de proef willen deelnemen moeten zich vooraf melden. Zij krijgen met hun afvalpas dan toegang tot een luiercontainer in de buurt. Uit de proef moet onder andere blijken of deze manier van inzamelen werkt, of de verzamelcontainers op de juiste plek staan en welke capaciteit er per locatie nodig is. Omdat de verwerkingscapaciteit beperkt is, kan het zijn dat niet alle inwoners die dat zouden willen aan de proef mee kunnen doen.

De komende periode wordt de proef verder voorbereid. Zodra er meer bekend is en inwoners kunnen deelnemen, zal de gemeente dat bekendmaken. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 5 uur geleden
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws gisteren
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws gisteren
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00