Logo woerdensecourant.nl


In de drie maanden dat Vitór Almeida in Woerden verbleef, ontdekte hij een historisch weetje FOTO: Winny van Rij
In de drie maanden dat Vitór Almeida in Woerden verbleef, ontdekte hij een historisch weetje FOTO: Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

Punkrocker voelt zich thuis in Woerden

Zanger-gitarist Vitór Almeida uit Rio de Janeiro verbleef de afgelopen drie maanden in Woerden bij Hans en Anneke Berkheij. Vanwege zijn proefschrift studeerde hij die tijd bij professor Jurgen Zangenberg in Leiden, leerde Woerden kennen en ontdekte een link met Jeruzalem.

Woerden - "In Brazilië mag je een tijd ergens anders studeren," vertelt Almeida die promotieonderzoek doet naar de relatie tussen Joden en Samaritanen in de vroeg christelijke geschiedenis. "Zangenberg is een specialist op dat gebied," verklaart hij zijn keuze voor Nederland.

Zijn onderzoek is interessant omdat van de Samaritanen weinig bekend is. "Toch hebben zij dezelfde voorouders als de Joden. Er waren na koning Salomo twee Hebreeuwse koninkrijken: Israël en Juda. Israël werd aangevallen door de Assyriërs. Daarna werden de inwoners Samaritanen genoemd naar hun hoofdstad Samaria. Ze vereerden dezelfde god als de Joden en bouwden hun eigen tempel."

Hij onderzoekt dit niet alleen om onderzoek te doen. "Het helpt je begrijpen hoe verwijdering ontstaat, welke invloed dit heeft op de religie en veranderingen nu."

Mensen veranderen niet alleen door religie. "Ook door economie, politiek, alles hangt met elkaar samen."

Almeida kwam bij toeval in Woerden terecht waar hij woonruimte vond bij de Berkheij's omdat Zangenberg ook de promotor is van Anneke Berkheij. "We hebben een hele prettige gast aan hem," vertelt zij. "Hij gaat zijn eigen gang en doet alsof hij thuis is." En dat is ook zo, bevestigt hij.

"Ik voelde me niet alleen en heb tijd gekregen om Woerden te leren kennen. Ik weet nu dat je Nederland hebt zoals iedere buitenlander Nederland kent, dat is Amsterdam en je hebt de rest. Mooi, rustig, vriendelijk en familiair."

Woerden en Jeruzalem

Op zijn wandelingen met Anneke door Woerden leerde hij de Romeinse geschiedenis van Woerden kennen en ontdekte een frappante link met Jeruzalem. "In het jaar 69 na Christus vonden zowel in Woerden, toen Laurium, als in Jeruzalem aanvallen van rebellen plaats op het Romeinse rijk. Een laar jater werd in Jeruzalem alles vernietigd en in Laurium kwam het tot een overeenkomst en werd het castellum na brand herbouwd."

Almeida hoopt volgend jaar in Brazilië te promoveren en de titel doctor voor zijn naam te kunnen zetten, maar hij is in Brazilië vooral bekend als zanger-gitarist en songwriter van de populaire punkrockband Darvin die nu toert zonder hem. "Dat mis ik wel," zegt hij, maar hij maakte de juiste keuze. "Ik kreeg van de andere bandleden die ook allemaal studeerden de ruimte om dit te doen, ze zijn mijn beste vrienden."

Hij kan zijn twee totaal verschillende carrières dus goed combineren. "De band is geen hobby, maar serieus werk. We zijn onafhankelijk van de Braziliaanse muziekindustrie en managen alles zelf." Ze brachten al zes albums uit met meer dan 70 songs.

Almeida vertrok op 3 december weer naar zijn familie en vrienden in Rio de Janeiro om de studie af te ronden.

door Winny van Rij

Meer berichten

Shopbox