Foto: Marieke Markus

Kerstverlichting niet nodig!

Column door Martin Damen 

De advent is nu dan echt begonnen ofwel de donkere dagen voor kerst. Kerst is het feest van het licht. De kortste dag en de langste nacht vallen op 21 december daarna staat de zon drie dagen stil om vervolgens op 25 december 1 graad te stijgen. In het noorden van Europa wordt daarom het midwinterfeest gevierd, de zonnewende.

Maar in Woerden centrum is weinig te zien van de kerstverlichting. Iedereen heeft er een mening over en ziet dat het anders moet. Maar hey: we kunnen niet altijd 6 gooien mensen! En er zijn genoeg lichtpuntjes, zoals de koopzondag: die bestaat al een jaar! Nu moet ik even de familie Telkamp (ja die van de schoenen) daar het grootste compliment voor geven! Zij zijn een groot voorbeeld van geweldig ondernemerschap en volhouden! Elke zondag open! Waar vele ondernemers het toch laten zitten... natuurlijk snap ik dat bakker en slager niet open gaan en hun rust echt nodig hebben. Maar ik snap gewoon niet dat andere ondernemers het laten liggen... Je wil deze stad toch leuker maken? Ook grote complimenten voor Tuincentrum de Bosrand. Wat een prachtige kerstshow! En het hele jaar open op zondag. Dat geldt ook voor de bouwmarkten. Volgens mij is ondernemen creëren en volhouden. En natuurlijk niet tegen beter in. Maar kansen creëren en ze neerzetten.

Daarover gesproken, kansen creëren voor de samenleving en diepere verbinding zoeken wordt waanzinnig uitgevoerd door het VSB fonds. Zij gaven heel veel geld weg voor de geweldige initiatieven van mensen, verenigingen en clubs. Stel je voor dat Woerden deze stichting niet had... Wat zou Woerden er anders hebben uitgezien! Er zouden wel veel dingen gebeuren maar allemaal low budget. Dus een halve Woerdense Vakantie Week, Koningsdag en zo ontzettend veel sociale, kunst en verbindingsprojecten zouden nooit van de grond komen. Dankbaar dat deze club mensen zo veel mogen uitgeven en lichtpuntjes brengen.

Even terug naar kerstverlichting in de stad, zullen we het dan maar feestverlichting noemen? Komend weekend is de grote Kerstfair in het centrum, deze is door veel mensen georganiseerd. Dit is zo ontzettend gezellig, mooi, leuk en verrassend! Op de kop van het centrum, vlakbij de fijne oliebollenkraam staan de Foodtrucks en daarna een hele slinger van Kerst dwars door de stad heen. Ook al is er geen echte kerstverlichting, er zijn genoeg lichtpuntjes in de stad! Laten we ophouden met zeuren daarover. Het zogenaamde kerstgevoel moet meer uit jezelf komen, daar heb je geen kerstverlichting voor nodig in de stad. Het is allemaal heel simpel hoor. Gewoon een beetje liever zijn voor elkaar. Hoe simpel wil je het maken. Natuurlijk is Kerstlicht mooi en geeft dat warmte, liefde, hoop en genegenheid. Zie dat als je een kaarsje aansteekt. Dat kan zoveel betekenen!

Trouwens hoe mooi zou het zijn een echte kaarsjesavond in het centrum van Woerden? Komend weekend: ze vallen nu echt op (zonder kerstverlichting)! Het zullen lichtjes in de duisternis worden van het stadshart. Kerst is dus voor veel mensen liefde en genegenheid met familie en vrienden, een fijn samenzijn. Nou voor samenzijn heb je geen kerstverlichting nodig en kerst ook niet. Laat ik dan nu de eerste zijn die het dan maar doet dit jaar! Ik wens u een fijne zalige kerst toe en een geweldig, gezond en liefdevol 2018.

Meer berichten
Shopbox