• Wie alle tien de etappes aflegt, ontvangt een medaille.
• Wie alle tien de etappes aflegt, ontvangt een medaille. Foto: aangeleverd

‘Tour de Oude Hollandse Waterlinie’ van start

Algemeen 253 keer gelezen

REGIO • Het is dit jaar precies 350 jaar geleden dat de Oude Hollandse Waterlinie Nederland van de ondergang redde. Om dat te vieren, gaat er op woensdag 13 april een bijzonder evenement van start: de Tour de Oude Hollandse Waterlinie. 

Deelnemers aan dit evenement kunnen wandelend, fietsend, hardlopend of skatend een parcours afleggen dat bestaat uit tien etappes van Naarden tot Gorinchem. Het unieke aan de Tour is dat niet alleen een groot aantal locaties van de Oude Hollandse Waterlinie zijn opgenomen in het parcours, maar dat ook de verbinding is gelegd met steden die dit jaar een jubileum vieren. Het gaat om Gouda (750 jaar), Woerden (650 jaar) en Utrecht (900 jaar). Ook komen deelnemers door een groot deel van het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, dat dit jaar stilstaat bij 900 jaar waterbeheer. 

Badges
Voor het voltooien van een etappe is een badge te verdienen. Deze badges passen op een medaille waarop het parcours, enkele landmarks en de logo’s van de jubilarissen te zien zijn. Wie de medaille compleet wil hebben, zal alle etappes moeten afleggen. Het evenement loopt van 13 april tot en met 31 oktober, zodat deelnemers zelf een tijdstip kunnen kiezen waarop zij de etappes willen lopen. Inschrijven voor het evenement kan via www.tourdeoudehollandsewaterlinie.nl

De Oude Hollandse Waterlinie speelde in 1672 een belangrijke rol in de verdediging van Nederland. Ons land werd van verschillende kanten aangevallen door legers van Frankrijk, Engeland en de bisschoppen van Münster en Keulen. Net op tijd wist het Nederlandse leger een deel van het land onder water te zetten en een verdedigingslinie op te werpen. Van Naarden tot Woudrichem ontstond een verdedigingslinie die de vijandelijke legers wist te stoppen. 

Het jubileumjaar van de verdedigingslinie staat in het teken van allerlei festiviteiten en activiteiten. Die zijn te vinden op onderstaande website. 

www.oudehollandsewaterlinie.nl

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Waardering voor Woerdense supermarkt voor inzameling oud en vreemd geld Algemeen 30 jan, 08:55
Afbeelding
Knappe driepunter Siveo in en tegen Linschoten Sport 29 jan, 19:45
Afbeelding
Raad Woerden akkoord: er komen windmolens in Reijerscop Algemeen 27 jan, 17:34
Afbeelding
Sporters kunnen weer douchen in Kamerikse sporthal Algemeen 27 jan, 11:16
Afbeelding
Woerden krijgt nieuw (maar compacter) politiebureau Algemeen 26 jan, 17:38
Afbeelding
Column Junior Brandenburg: Verandering Algemeen 26 jan, 15:58
Afbeelding
Douchen mag niet meer in Kamerikse sporthal De Schulenburch Algemeen 26 jan, 15:46
Afbeelding
Aftrap Jeugdbrandweer De Waarden Algemeen 26 jan, 15:26