• Marco van der Straten in het afscheidshuis in Harmelen.
• Marco van der Straten in het afscheidshuis in Harmelen. Foto: Paul van den Dungen

Afscheidshuis Harmelen bijna open

Algemeen 883 keer gelezen

HARMELEN • Harmelen krijgt een eigen afscheidshuis. Het gaat om een plek waar families in een warme huiselijke omgeving afscheid kunnen nemen van een overledene. Gasten krijgen een sleutel en kunnen komen en gaan wanneer ze willen.

Met de opening gaat er voor uitvaartbegeleider Marco van der Straten een langgekoesterde wens in vervulling. “Ik zocht al enige tijd naar een locatie hier in de omgeving om een dergelijke voorziening te realiseren”, vertelt hij tussen het klussen door. “Die vond ik uiteindelijk in mijn eigen woonplaats Harmelen, aan de Kalverstraat 18b. Ik ben heel blij met deze plek, zo midden in het dorp. Op zaterdag 23 april is iedereen welkom om hier tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje te komen nemen.”

Thuis
Uitvaarten worden steeds persoonlijker, merkt Van der Straten. Zo is het aanbod aan kisten (en lijkwaden) enorm, klinken vaak iemands lievelingsliedjes tijdens de plechtigheid en bestaat de koffietafel al lang niet meer uit alleen koffie en cake. Ook wordt meer dan de helft van de overledenen thuis opgebaard, maar dat is niet altijd mogelijk. Van der Straten: “Niet iedereen vindt het een prettig idee om zijn of haar dierbare thuis op te baren. Of er is in huis niet voldoende ruimte. Dan ben je aangewezen op uitvaartcentra. Je moet dan bij sommige locaties eerst een afspraak maken om langs te komen. Een afscheidshuis kun je bezoeken wanneer je wil.”

Het afscheidshuis bestaat uit een huiskamer, een afscheidskamer - de plek waar de overledene ligt opgebaard - een keuken met koelkast en een ruimte waar Van der Straten kantoor zal houden. Het geheel is sfeervol ingericht en voorzien van een tafel, banken en fauteuils. “Nabestaanden moeten zich hier prettig voelen. Als ze willen, mogen ze het nog wat persoonlijker maken, door bijvoorbeeld een kunstwerk, bloemen of kaarsen neer te zetten.”

Wensboekje
Tijdens het open huis krijgen bezoekers een bijzonder cadeautje: een wensboekje waarin iemand zijn of haar eigen uitvaartwensen in kan vastleggen. “Het is belangrijk om te praten over de dood. En toch doen we het niet vaak. Dit boekje helpt je om erover na te denken. Het biedt nabestaanden houvast bij het regelen van de uitvaart.”

Van der Straten Uitvaartbegeleiding/Afscheidshuis Harmelen
Kalverstraat 18b • Harmelen
T: 0348-234222
I: www.vanderstratenuitvaart.nl

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Kerstmarkt in Woerdense Bekenlaan als herdenking, 'omdat we Abbo zo missen' Nieuws 7 dec., 16:07
Afbeelding
Zeven jaar cel geëist voor schietpartij in Woerdense woning Nieuws 6 dec., 16:32
Afbeelding
Gezocht: vrijwilligers met een hart voor dieren ingezonden 6 dec., 16:30
Afbeelding
Column Mirte Damen: Verandering Nieuws 6 dec., 15:22
Afbeelding
Parkeerregels voor Woerdense binnenstad vereenvoudigd Nieuws 5 dec., 20:10
Afbeelding
Woerdense wethouder Ad de Regt stopt ermee, werk fysiek te zwaar Nieuws 5 dec., 19:48
Afbeelding
Koor Bravour treedt op tijdens 48e Steinhagener Weihnachtsmarkt Nieuws 5 dec., 09:44
Afbeelding
Veegwagen schiet tegen vangrail A12 bij Harmelen 112 5 dec., 09:26