• Carola Jongeneel.
• Carola Jongeneel. Foto: Floris Bakker

Woerdense wil boterhammen smeren voor arme kinderen

Algemeen 1.416 keer gelezen

WOERDEN • Een groot aantal kinderen in Woerden gaat ‘s morgens zonder eten naar school. Carola Jongeneel (29) vindt dat niet kunnen en wil er iets aan doen. “Het gaat mij als moeder aan het hart, als ik hoor dat er geen geld is voor een fatsoenlijke boterham of stukje fruit.”

Begin dit schooljaar stelde haar zoontje van (toen) vier jaar oud een vraag waar Carola niet direct een antwoord op had. “Hij vroeg me waarom zijn broodtrommel zo vol zat en van andere kinderen in zijn klas niet. Ik schrok daar wel van. Armoede komt overal voor, maar je staat er gewoon niet zo bij stil.” 

Duurder
Ze hoorde dat in 2020 zo’n tweeduizend Woerdense gezinnen in een situatie van armoede leefden, waaronder 850 kinderen. Dat aantal is sindsdien alleen maar toegenomen. “Gas, benzine, de dagelijkse boodschappen: echt alles is duurder geworden. Het kan niet anders dan dat er nóg meer gezinnen in de problemen zijn gekomen. Dat het drukker is bij de voedselbank verbaast mij dan ook niet.”

Carola vindt dat geen enkel kind met honger op school mag zitten. Tegelijkertijd snapt ze de afweging van de ouders. “Als je geld hebt voor maar één maaltijd per dag, dan kies je toch voor de warme.” Om het probleem in Woerden in kaart te brengen, nam ze contact op met de gemeente en de plaatselijke voedselbank. En ze schreef alle 24 basisscholen aan. “Veel scholen erkennen het probleem, maar vertelden me er meteen bij dat er geen budget is voor een lunch.”

Boterhammenman
Ze las over het initiatief van Johan de boterhammenman, een inwoner van Rotterdam die al vier jaar boterhammen smeert voor kinderen uit die stad. Dat is echt een succes gebleken. “Ik dacht: wat ze in Rotterdam kunnen, kunnen wij in Woerden en omstreken ook. Ik hoef echt niet de ‘boterhammenvrouw’ van Woerden te worden, maar zoiets opzetten in deze gemeente - en later misschien wel het hele Groene Hart - moet gewoon lukken.”  

Op de door haar aangemaakte Facebookpagina Elk kind een boterham / omgeving Woerden hebben inmiddels diverse particulieren en bedrijven hun hulp aangeboden. Carola’s doel is om een stichting op te zetten, “maar dan moeten mensen zich wel aanmelden. Veel van hen schamen zich dat ze niet rond kunnen komen, maar dat hoeft niet. Persoonsgegeven worden beschermd door de AVG en dus niet naar buiten gebracht.”

Contact opnemen met Carola kan telefonisch via: 06-83667591 of door een e-mail te sturen naar: elkkindeenboterham@gmail.nl.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De burgemeester laat zijn ambtsketen zien aan de kleuters.
Burgemeester op bezoek bij kleuters De Regenboog Nieuws 22 apr, 08:41
• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41
• De jonge boompjes aan het Waterhoenlaantje zijn door vandalen afgebroken.
Jonge boompjes net aangeplant, nu alweer kapot Nieuws 19 apr, 12:19
• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50