De organisatie van het feest ziet al helemaal zitten. "Wat wij organiseren is toch net even anders..."
De organisatie van het feest ziet al helemaal zitten. "Wat wij organiseren is toch net even anders..." (Foto: Paul van den Dungen)

Pax Christi bouwt feestje rond christelijke jubilea

  •   keer gelezen

OUDEWATER • Tim Briekveld weet niet goed wat hij ervan moet verwachten. Op zondag 15 mei geven hij en een stel jonge vrienden een feest in de Sint Franciscuskerk. Het wordt een bijeenkomst rond verschillende christelijke jubilea. Maar ja, jongeren en de kerk, dat is tegenwoordig geen vanzelfsprekende combi. “Het is in elk geval fijn om elkaar weer te kunnen ontmoeten.”


Tim (27) schat dat er in en rond Oudewater ongeveer honderdvijftig jongeren zijn met een christelijk religieuze achtergrond. Als die allemaal zouden komen, dan kan de vlag in top. Maar ook met de helft zou hij al heel blij zijn.

“Jongeren kunnen naar allerlei feesten, maar wat wij organiseren is toch net even anders. Mijn vrienden en ik vinden het fijn om andere jongeren te ontmoeten die ook met hun levensbeschouwing en hun geloofsovertuiging bezig zijn. Elkaar op spiritueel gebied een beetje verkennen en proberen elkaar te vinden in de geloofsbeleving. En natuurlijk gaan we daar een biertje bij drinken en een hapje eten!”

Pax Christi

Even wat betreft de aanleiding. Tim Briekveld en zijn vrienden hebben net als alle andere Nederlanders niet de beste jaren van hun leven achter zich. De twee onzekere coronajaren hebben heel veel contacten op een laag pitje gezet. Weliswaar was er altijd de digitale snelweg en konden oud en jong elkaar daar een hart onder de riem steken. Maar echt gezellig, nou nee.

Tim: “Het plan voor dit feest heeft best een tijd op de plank gelegen. Het eerste overleg begon op 18 augustus 2021 met een brainstormsessie en 25 april 2022 was het laatste overleg. We hebben een aantal maanden hier naartoe gewerkt. De groep bestaat uit acht personen, zowel jongens als meiden uit Woerden, Oudewater, Zegveld en Kamerik. Dus elke kerk uit de parochie Pax Christi heeft een ‘vertegenwoordiger’. Er zijn vier kerken die tot de Pax Christi behoren. Het zou zo leuk zijn als zoveel mogelijk jongeren uit die kring komen.”

Jubilea

Feitelijk komt het hele idee niet eens uit de koker van Tim of iemand anders uit zijn groep. “Nee, we kregen op een dag een mailtje van pastor Huub Spaan. Hij vond het wel een goed idee om iets voor jongeren te organiseren en ik dacht meteen: dat is leuk, daar ga ik ook anderen bij zoeken. Het is tenslotte een bijzonder jubileumjaar voor Pax Christi.”

Dat bijzondere mag er inderdaad zijn. Pastor Thijs van Zaal is 40 jaar priester, pastor Janneke Stam zit vijf jaar bij de Pax Christi, Huub Spaan is 25+1 jaar pastor, de kerk in de Meije bestaat 150+1 jaar en de parochie Pax Christi bestaat 10 jaar. “Doordat we op de echte data geen feest konden vieren”, legt Tim uit, ‘hebben we besloten om het nu maar te doen.”

‘Heb elkaar lief’

Het feest is bedoeld voor jongeren tussen 18 en 35 jaar, vertelt Tim Briekveld. En het wordt gehouden in de Sint Franciscuskerk in Oudewater. “Na afloop van de dienst is er een lunch en een pubquiz. Er is bier, wijn en fris en er is wat te snacken. Jongeren kunnen blijven om na te praten en spelletjes te spelen of een kaartje te leggen. Voorafgaand aan de lunch en de pubquiz is er een kerkdienst met de band Testify. Zij spelen christelijke nummers in een pop-jasje.”

Dat wordt gezellig, weet de enthousiaste medeorganisator. En het thema liegt er ook niet om. “Het thema van de dienst is ‘Heb elkaar lief’. Liefde tussen mensen is toch waar het om draait. Dat kunnen we in deze tijden wel gebruiken...”

Verschil in welvaart

Zelf brengt Tim die liefde voor de medemens graag in de praktijk, zo blijkt. Een paar jaar geleden reisde hij met onder andere pastor Huub Spaan naar het noordoosten van Brazilië, waar het gezelschap de lokale bevolking hielp bij verschillende projecten. Tim werkte in die waardevolle periode als activiteitenbegeleider voor kinderen.

“Die mensen kunnen alle steun gebruiken die ze kunnen krijgen. Als je zo’n reis maakt, besef je pas echt hoe groot het verschil in welvaart is tussen de verschillende delen van de wereld.”

Het was een flinke eye-opener en Tim zal er ook op het feest best met vrienden over willen praten. Tijdens dat biertje, dat frisje en dat hapje. Maar eerst even zorgen dat er voldoende jongeren komen, die zondag 15 mei vanaf 10.30 uur. Vooraf opgeven wordt op prijs gesteld. Dat kan door een belletje naar 06 57847968. Liefst voor 8 mei in verband met de inkopen. Onze gratis tip: doen!

Karl Flieger

Karl Flieger
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten