Insecten in de tuin zijn voor iedereen van levensbelang.
Insecten in de tuin zijn voor iedereen van levensbelang. Foto: pr

Oog voor de natuur: Woerden laat in mei de grasmaaier staan

Algemeen 468 keer gelezen

WOERDEN • De gemeente gaat in de maand mei een gedeelte van haar gazons niet of minder maaien, zodat bloemen en planten beter groeien. Hierdoor ontstaat een rijk leefgebied voor bijen en vlinders en dat is goed voor de biodiversiteit. Achteraf onderzoekt de gemeente hoe bewoners reageren op het nieuwe maaibeleid.

De pilot is geïnspireerd op de landelijke actie Maai-Mei-Niet, die georganiseerd wordt door Stichting Steenbreek, de Bijenstichting en Flora van Nederland. Wethouder Ad de Regt is blij met dit initiatief vanuit de raad: “Zo kunnen we weer een volgende stap zetten om Woerden groener te maken en meer ruimte te geven voor biodiversiteit in een stedelijke omgeving. Ik hoop dat veel inwoners en ondernemers met grote groenoppervlakten zullen volgen!”

Minder maaien heeft voordelen

Bloemen en planten krijgen beter de kans om te bloeien en te groeien, waardoor een rijk leefgebied ontstaat voor verschillende insecten, zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Die insecten dienen op hun beurt weer als voedsel voor vogels of andere dieren. Zo blijft het ecosysteem in balans. Bovendien draagt het niet of minder maaien bij aan vermindering van de negatieve effecten van de klimaatverandering.

Een groen gazon is namelijk beter in staat tot het opslaan van CO2 en het opvangen en vasthouden van regenwater. Ook is een groen gazon beter bestand tegen hitte en droogte.

Oog voor verkeersveiligheid

Voor de verkeersveiligheid worden bermranden en zichthoeken bij kruispunten en drukke fietspaden wel gemaaid. De gazons worden in de eerste week van juni of later, afhankelijk van de weersomstandigheden, weer gemaaid zoals voorheen. Voor veel inwoners is het nieuwe maaibeleid waarschijnlijk wennen.

Bewoners zijn gewend aan een strakke, nette woonomgeving. Een ongemaaid gazon zal door sommigen worden beschouwd als ‘onverzorgd’, terwijl anderen genieten van een rijkere bloei met meer bijen en vlinders. De gemeente gaat die reacties daarom goed monitoren en beslist later of de pilot herhaling of zelfs uitbreiding krijgt.

Bewoners worden opgeroepen om de grasmaaier te laten staan om zo van de eigen tuin een vrijhaven voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten te creëren. Het aangepaste maaibeleid leidt niet tot extra kosten.

Karl Flieger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
Gemeente Woerden: 'Praat mee over wonen' Nieuws 15 uur geleden
• Vuurwerkresten.
Minder prullenbakken vernield rond jaarwisseling Nieuws 15 uur geleden
• Plaatsing van een flexflitser.
'Flexflitsers' langs wegen in Woerden Nieuws 15 uur geleden
• Medewerkers mochten de heipaal beschrijven.
Startschot gegeven voor bouw houten bedrijfshal BluePrint Automation Nieuws 27 feb, 16:42
Afbeelding
Aanhanger schoonmaakbedrijf in brand 112 27 feb, 11:05
Afbeelding
Singlereizen zijn actieve vakanties in groepen ingezonden mededeling 27 feb, 10:55
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop ingezonden mededeling 26 feb, 10:55
• Overtreding op speler van SC Woerden tijdens de wedstrijd tegen VEP.
VEP wint stadsderby van SC Woerden Sport 26 feb, 10:06