• ANWB Verkeersplein bij een school in Oss.
• ANWB Verkeersplein bij een school in Oss. (Foto: Maarten Stolp Fotografie)

Woerdense basisscholen maken kans op ANWB Verkeersplein

  •   keer gelezen

WOERDEN • De Jan de Bakkerschool en basisschool De Molenwiek in Woerden maken kans op een ANWB Verkeersplein. Op zo’n plein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. 


In de provincie Utrecht doen zestien scholen mee aan de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Per provincie wint één basisschool. De twaalf winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. 

Fietsvaardigheid
De ANWB houdt de verkiezing omdat uit onderzoek is gebleken dat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen afneemt. Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets. Dit alles maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer.

Juist omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn kunnen zij verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis over de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.

Zelfstandig
Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Het initiatief biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen op een veilige manier in de praktijk aan de slag te gaan.

www.anwb.nl/verkeerspleinen

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten