Afbeelding
Foto: stockfoto

Harmelenaar 11,5 jaar cel in voor doodsteken Richard Houtveen

Algemeen 709 keer gelezen

HARMELEN/UTRECHT • Een 45-jarige man uit Harmelen is vrijdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11,5 jaar. Dit voor het doodsteken van Richard Houtveen uit Nieuwegein net na de WK-finale tussen Nederland en Spanje op 11 juli 2010.  

De wedstrijd was in Nieuwegein te volgen op een groot scherm. Zowel Houtveen als de verdachte keken daar, ieder met een eigen groep, naar de wedstrijd. Na afloop vonden er verschillende incidenten plaats. Allereerst kreeg het broertje van Houtveen ruzie met een andere man. Houtveen hield zijn broertje daarbij tegen en nam hem mee. De andere man riep vervolgens dat hij Houtveen en zijn broertje ‘ging schieten’. 

Ruzie
Een vriend van Houtveen gaf deze man een klap waardoor hij op de grond viel. De Harmelenaar zag dit gebeuren en wilde verhaal halen bij de vriend van Houtveen, waarna een ruzie ontstond. Houtveen kwam tijdens deze ruzie tussenbeide. De verdachte duwde Houtveen tegen de borst die daarna samen met zijn vriendin wegliep. Enkele momenten later zakte hij in elkaar. Hij had een steekwond in zijn borst van waaruit bloed stroomde. Houtveen overleed kort daarop in het ziekenhuis.

Twee dagen later hield de politie de man uit Harmelen aan als verdachte. Eind 2010 werd hij echter weer vrijgelaten omdat er te weinig wettig en overtuigend bewijs was om de man langer te vervolgen. Zijn voorlopige hechtenis werd opgeheven en hij kreeg een schadevergoeding voor de tijd dat hij vastzat. Ruim 9 jaar later, op 10 december 2019, hield de politie de man opnieuw aan omdat er nieuw bewijs was. 

Bij bewustzijn
Houtveen is overleden aan een steekwond in zijn hart. Deskundigen hebben verklaard dat Houtveen na het oplopen van deze steekwond nog zeer korte tijd - waarschijnlijk maximaal één minuut - bij bewustzijn kan zijn geweest. De verdachte ontkende tijdens de rechtszaak dat hij Houtveen heeft gestoken. De rechtbank gelooft dit niet. Vóór het duwen was er namelijk niets aan Houtveen te merken en vrijwel direct na die confrontatie zakte hij in elkaar.

Getuigen legden verklaringen af dat de Harmelenaar Houtveen een duw in de borststreek gaf, daar waar het dodelijk letsel zat. De rechtbank vond dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs ligt dat hij het is geweest die Houtveen met een scherp voorwerp heeft doodgestoken. Er liep bovendien een bloedspoor van Houtveen vanaf de plek waar hij geduwd werd tot de plek waar hij naar de grond zakte. Voor alternatieve scenario’s, bijvoorbeeld dat Houtveen al eerder gestoken zou zijn, is geen bewijs en dat vond de rechtbank ook niet geloofwaardig.

Pijn en verdriet
Volgens de rechtbank is de Harmelenaar schuldig aan doodslag. Met zijn handelen heeft hij Houtveen ‘op brute en achteloze wijze’ uit het leven gerukt. Ook heeft hij de nabestaanden veel pijn en verdriet gedaan. ‘Zij moeten niet alleen al 12 jaar leven met het gemis van Houtveen, maar zij leven al die tijd ook met de onzekerheid over wie verantwoordelijk is voor de dood van hun zoon, partner, broer en vriend.’

De Harmelenaar verschafte sinds de start van het opsporingsonderzoek in 2010 geen enkele duidelijkheid over wat er is gebeurd. De rechtbank vond de eis van de officier van justitie, een gevangenisstraf van 12 jaar, in principe een passende straf. Maar omdat de redelijke termijn is verstreken - gerekend vanaf het moment dat hij (opnieuw) in 2019 werd aangehouden - matigde de rechtbank de straf. 

De man mag een eventueel hoger beroep niet in vrijheid afwachten. Hij is na de uitspraak direct weer vastgezet.

Bron: rechtspraak.nl 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13