Foto: stockfoto

Harmelenaar 11,5 jaar cel in voor doodsteken Richard Houtveen

  •   keer gelezen

HARMELEN/UTRECHT • Een 45-jarige man uit Harmelen is vrijdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11,5 jaar. Dit voor het doodsteken van Richard Houtveen uit Nieuwegein net na de WK-finale tussen Nederland en Spanje op 11 juli 2010.  


De wedstrijd was in Nieuwegein te volgen op een groot scherm. Zowel Houtveen als de verdachte keken daar, ieder met een eigen groep, naar de wedstrijd. Na afloop vonden er verschillende incidenten plaats. Allereerst kreeg het broertje van Houtveen ruzie met een andere man. Houtveen hield zijn broertje daarbij tegen en nam hem mee. De andere man riep vervolgens dat hij Houtveen en zijn broertje ‘ging schieten’. 

Ruzie
Een vriend van Houtveen gaf deze man een klap waardoor hij op de grond viel. De Harmelenaar zag dit gebeuren en wilde verhaal halen bij de vriend van Houtveen, waarna een ruzie ontstond. Houtveen kwam tijdens deze ruzie tussenbeide. De verdachte duwde Houtveen tegen de borst die daarna samen met zijn vriendin wegliep. Enkele momenten later zakte hij in elkaar. Hij had een steekwond in zijn borst van waaruit bloed stroomde. Houtveen overleed kort daarop in het ziekenhuis.

Twee dagen later hield de politie de man uit Harmelen aan als verdachte. Eind 2010 werd hij echter weer vrijgelaten omdat er te weinig wettig en overtuigend bewijs was om de man langer te vervolgen. Zijn voorlopige hechtenis werd opgeheven en hij kreeg een schadevergoeding voor de tijd dat hij vastzat. Ruim 9 jaar later, op 10 december 2019, hield de politie de man opnieuw aan omdat er nieuw bewijs was. 

Bij bewustzijn
Houtveen is overleden aan een steekwond in zijn hart. Deskundigen hebben verklaard dat Houtveen na het oplopen van deze steekwond nog zeer korte tijd - waarschijnlijk maximaal één minuut - bij bewustzijn kan zijn geweest. De verdachte ontkende tijdens de rechtszaak dat hij Houtveen heeft gestoken. De rechtbank gelooft dit niet. Vóór het duwen was er namelijk niets aan Houtveen te merken en vrijwel direct na die confrontatie zakte hij in elkaar.

Getuigen legden verklaringen af dat de Harmelenaar Houtveen een duw in de borststreek gaf, daar waar het dodelijk letsel zat. De rechtbank vond dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs ligt dat hij het is geweest die Houtveen met een scherp voorwerp heeft doodgestoken. Er liep bovendien een bloedspoor van Houtveen vanaf de plek waar hij geduwd werd tot de plek waar hij naar de grond zakte. Voor alternatieve scenario’s, bijvoorbeeld dat Houtveen al eerder gestoken zou zijn, is geen bewijs en dat vond de rechtbank ook niet geloofwaardig.

Pijn en verdriet
Volgens de rechtbank is de Harmelenaar schuldig aan doodslag. Met zijn handelen heeft hij Houtveen ‘op brute en achteloze wijze’ uit het leven gerukt. Ook heeft hij de nabestaanden veel pijn en verdriet gedaan. ‘Zij moeten niet alleen al 12 jaar leven met het gemis van Houtveen, maar zij leven al die tijd ook met de onzekerheid over wie verantwoordelijk is voor de dood van hun zoon, partner, broer en vriend.’

De Harmelenaar verschafte sinds de start van het opsporingsonderzoek in 2010 geen enkele duidelijkheid over wat er is gebeurd. De rechtbank vond de eis van de officier van justitie, een gevangenisstraf van 12 jaar, in principe een passende straf. Maar omdat de redelijke termijn is verstreken - gerekend vanaf het moment dat hij (opnieuw) in 2019 werd aangehouden - matigde de rechtbank de straf. 

De man mag een eventueel hoger beroep niet in vrijheid afwachten. Hij is na de uitspraak direct weer vastgezet.

Bron: rechtspraak.nl 

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten