• Burgemeester Victor Molkenboer en Liesbeth van Dam van Stichting Fietsmaatjes Woerden maakten een ritje op één van de duofietsen.
• Burgemeester Victor Molkenboer en Liesbeth van Dam van Stichting Fietsmaatjes Woerden maakten een ritje op één van de duofietsen. Foto: Floris Bakker

Fietsmaatjes Woerden officieel van start

Algemeen 866 keer gelezen

WOERDEN • Op het Kerkplein in Woerden is vrijdagmiddag het project Fietsmaatjes Woerden van start gegaan. Als starthandeling reed burgemeester Victor Molkenboer met voorzitter Liesbeth van Dam een rondje op één van de twee duofietsen. 

Die maken het mogelijk dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, met een fietsmaatje op pad kunnen. “Het was de afgelopen dagen mooi weer, dus we hebben ze al even uitgeprobeerd”, bekende Van Dam. “De eerste ervaringen waren positief.”

Gezondheid
Met de duofietsen - met elektrische ondersteuning - kunnen (oudere) inwoners met een fietsmaatje dagelijks ritten in de omgeving van Woerden maken. Dat is goed voor hun sociale contacten en hun gezondheid. Burgemeester Molkenboer hoopt van harte dat het project gaat slagen. “Ik ben er blij mee, het kan bijdragen aan een stukje inclusie.”

Het was Carolien Roos die ruim anderhalf jaar geleden op het idee kwam om Fietsmaatjes Woerden op te zetten. “Ik verleende mantelzorg aan mijn vader in Bodegraven en ging er vaak met hem op uit; hij in zijn scootmobiel en ik op de fiets ernaast. Onderweg zag ik die duofietsen rijden. Die hadden we nog niet in Woerden, dus ben ik gaan onderzoeken of we ze ook hier konden krijgen.”

Nul euro
Ze deed in de krant een oproep waarop ze veel reacties kreeg. In korte tijd was er een stichting, “maar we hadden nul euro in kas. Zodoende hebben we allerlei bedrijven en fondsen benaderd met de vraag of ons initiatief financieel wilden ondersteunen. Ondanks dat we midden in de coronapandemie zaten, is het ons gelukt om het project op te starten.”

Wie een ritje wil maken op één van de duofietsen, kan zich als gast aanmelden bij Fietsmaatjes Woerden. De stichting koppelt de gast aan een van vrijwilligers, zodat ze samen kunnen genieten van een fietstocht. De Roos: “De gast en vrijwilliger bepalen in overleg wanneer en waar wordt gereden en hoelang de tocht duurt. Meestal zal dat één à drie uur zijn, maar korter of langer is ook mogelijk. Van de gast vragen wij per fietsrit een bijdrage van 3 euro.”  

www.fietsmaatjeswoerden.nl

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Milon, Tamar en Demi.
Milon, Tamar en Demi zijn het Koninklijk Trio van 2024 Nieuws 13 uur geleden
• José Daselaar is al veertig jaar juf op De Schakel in Woerden. Om dat te vieren kregen alle kinderen een ijsje.
Juf José werkt al veertig jaar op zelfde basisschool: De Schakel in Woerden Nieuws 23 apr, 18:56
• Sander van Schijndel van de OMU in één van de leegstaande bedrijfsgebouwen.
'Rotte kies' langs Hoge Rijndijk in Woerden eindelijk aangepakt Nieuws 23 apr, 11:13
• Tour de Terras in 2023.
Kerkgangers hebben last van muziek tijdens 'Tour de Terras' in Woerdense binnenstad Nieuws 22 apr, 09:00
• De burgemeester laat zijn ambtsketen zien aan de kleuters.
Burgemeester op bezoek bij kleuters De Regenboog Nieuws 22 apr, 08:41
• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41