<p>&bull; Burgemeester Victor Molkenboer en Liesbeth van Dam van Stichting Fietsmaatjes Woerden maakten een ritje op &eacute;&eacute;n van de duofietsen.&nbsp;</p>

• Burgemeester Victor Molkenboer en Liesbeth van Dam van Stichting Fietsmaatjes Woerden maakten een ritje op één van de duofietsen. 

(Foto: Floris Bakker)

Fietsmaatjes Woerden officieel van start

  •   keer gelezen

WOERDEN • Op het Kerkplein in Woerden is vrijdagmiddag het project Fietsmaatjes Woerden van start gegaan. Als starthandeling reed burgemeester Victor Molkenboer met voorzitter Liesbeth van Dam een rondje op één van de twee duofietsen. 


Die maken het mogelijk dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, met een fietsmaatje op pad kunnen. “Het was de afgelopen dagen mooi weer, dus we hebben ze al even uitgeprobeerd”, bekende Van Dam. “De eerste ervaringen waren positief.”

Gezondheid
Met de duofietsen - met elektrische ondersteuning - kunnen (oudere) inwoners met een fietsmaatje dagelijks ritten in de omgeving van Woerden maken. Dat is goed voor hun sociale contacten en hun gezondheid. Burgemeester Molkenboer hoopt van harte dat het project gaat slagen. “Ik ben er blij mee, het kan bijdragen aan een stukje inclusie.”

Het was Carolien Roos die ruim anderhalf jaar geleden op het idee kwam om Fietsmaatjes Woerden op te zetten. “Ik verleende mantelzorg aan mijn vader in Bodegraven en ging er vaak met hem op uit; hij in zijn scootmobiel en ik op de fiets ernaast. Onderweg zag ik die duofietsen rijden. Die hadden we nog niet in Woerden, dus ben ik gaan onderzoeken of we ze ook hier konden krijgen.”

Nul euro
Ze deed in de krant een oproep waarop ze veel reacties kreeg. In korte tijd was er een stichting, “maar we hadden nul euro in kas. Zodoende hebben we allerlei bedrijven en fondsen benaderd met de vraag of ons initiatief financieel wilden ondersteunen. Ondanks dat we midden in de coronapandemie zaten, is het ons gelukt om het project op te starten.”

Wie een ritje wil maken op één van de duofietsen, kan zich als gast aanmelden bij Fietsmaatjes Woerden. De stichting koppelt de gast aan een van vrijwilligers, zodat ze samen kunnen genieten van een fietstocht. De Roos: “De gast en vrijwilliger bepalen in overleg wanneer en waar wordt gereden en hoelang de tocht duurt. Meestal zal dat één à drie uur zijn, maar korter of langer is ook mogelijk. Van de gast vragen wij per fietsrit een bijdrage van 3 euro.”  

www.fietsmaatjeswoerden.nl

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten