• Het hologram 'Heel Holland Zakt'.
• Het hologram 'Heel Holland Zakt'. (Foto: Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden)

Hologram ‘Heel Holland Zakt’ wekelijks te zien bij stoomgemaal Kamerik-Teylingens

  •   keer gelezen

KAMERIK • In het kader van 900 jaar waterbeheer is in het bezoekerscentrum van stoomgemaal Kamerik-Teylingens nu iedere zaterdagochtend het hologram ‘Heel Holland Zakt’ te zien.  


Het hologram, dat door het gemaal is gelanceerd in samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, neemt bezoekers mee in het verhaal van het veenweidegebied. De bode daalt hier elk jaar maximaal 1 centimeter. De ambitie van het waterschap is om de bodemdaling in 2030 met 50 procent te vertragen. Om dit voor elkaar te krijgen werkt het waterschap aan experimentele maatregelen, zoals (gestuurde) waterinfiltratie. 

Waterbewustzijn
Tijdens het jubileumjaar 900 jaar waterbeheer probeert het waterschap het waterbewustzijn te vergroten, vooral bij jongeren. “We vergeten soms hoe bijzonder ons stukje land is. En wat we ervoor moeten doen om hier te kunnen wonen, werken en recreëren”, verklaart hoogheemraad Karin Sommer-de Vries. “Als het gaat om bodemdaling moeten we echt aan de slag. We moeten ons er bewust van zijn dat bodemdaling tot serieuze problemen kan leiden.”      

De Stichtse Rijnlanden verzocht studenten van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht om mee te denken. Zij maakten samen met vrijwilligers van het stoomgemaal en medewerkers van het waterschap het hologram over bodemdaling.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten