• Hulpverleners lopen achter de ontsnapte koe aan.
• Hulpverleners lopen achter de ontsnapte koe aan. Foto: Egberts Media

Ontsnapte koe bezorgt hulpverleners handenvol werk; A12 bij Woerden enige tijd afgesloten

112 884 keer gelezen

WOERDEN • Een ontsnapte koe bezorgde hulpverleners zondagavond handenvol werk. De A12 bij Woerden moest zelfs enige tijd volledig afgesloten worden uit vrees dat het dier de snelweg op zou lopen. 

De ontsnapping volgde na een ongeluk tussen meerdere auto’s. Volgens omstanders reed een bestuurder gevaarlijk waardoor het ongeluk ontstond. Hij kwam in botsing met een auto die weer in botsing kwam met een andere auto. Bijna alle inzittenden van de auto’s kwamen er met de schrik vanaf, wel raakte één iemand gewond. Twee geschrokken kinderen van een Duits gezin kregen van de politie een troostbeertje uitgereikt. 

Ingeslapen
Eén van de auto’s reed met een vee-aanhanger, die als gevolg van het ongeluk los schoot. De aanhanger knalde over de vangrail en belandde op zijn kop in de berm. In de vee-aanhanger raakten twee koeien licht gewond, een derde koe brak een poot en moest men laten inslapen.

Bij het uitladen van de koeien ging het bij de eerste koe vlekkeloos, ze was rustig en kon makkelijk in bedwang gehouden worden. Bij de tweede koe ging het echter mis. Het dier werd opeens wild en beukte een man omver. De koe nam de benen en vluchtte in de richting van Woerden. Door het ongeluk was er nog maar één rijstrook open, maar door het gevaar dat de koe de snelweg op zou springen werd besloten om de A12 helemaal af te sluiten. 

Met behulp van omstanders werd de koe tegengehouden voordat hij de parallelweg af kon. De hulpdiensten kregen vervolgens maar geen grip op de situatie. De koe wilde maar niet kalmeren en viel meerdere hulpverleners aan. De koe dreigde telkens over de vangrail de snelweg op te springen. 

Flinke deuk
Ook raakte de auto van een fotograaf beschadigd toen hij probeerde te helpen zodat de koe geen gevaar zou vormen voor hulpverleners en betrokkenen van het ongeluk. De koe zag een klein beetje ruimte en beukte zichzelf er doorheen, met een flinke deuk in de auto tot gevolg. De koe werd uiteindelijk door hulpverleners toch op tijd tegengehouden. Een poging om vervolgens de koe een veevrachtwagen in te krijgen mislukte toen de koe boven langs de snelweg ontsnapte.

Ondertussen werd de kalme koe naar de veevrachtwagen gebracht. De doorgedraaide koe kwam vervolgens weer teruglopen en merkte uiteindelijk op dat de andere koe al was ingeladen. Na een beetje moe-geroep van beide koeien, besloot de koe toch maar de vrachtwagen in te gaan. Hulpdiensten konden vervolgens na ruim een uur jacht opgelucht ademhalen en even bijkomen.


• Er stond een veevrachtwagen klaar, maar het duurde even voordat de ontsnapte koe erin zat. - Egberts Media

Na de hele actie om de koe te vangen, werd de bergingsactie gestart en kon er weer een rijstrook open. Volgens meerdere mensen was de verkeershinder extreem, zo stonden sommige mensen zeker drie uur stil op de A12. Tot zeker middernacht zijn de hulpdiensten bezig geweest om het incident af te handelen. De vangrail zal nog gerepareerd worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05
• Flo en Wessel bezig met het maken van het schilderwerk.
Jonge kunstenaars fleuren slooppand op langs Hoge Rijndijk Nieuws 15 apr, 15:44
• Moeders hadden voor de kinderen lekkere hapjes gemaakt.
Leerlingen Woerdense basisschool vieren Suikerfeest Nieuws 15 apr, 14:24
• Dennis krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van zijn vader Rien Treur.
Dennis Treur volgt vader op in Rien Treur Makelaardij ingezonden 15 apr, 11:30
• Opening van de nieuwe schoolbibliotheek.
Eigen bieb voor Zegveldse basisschool Jorai Nieuws 15 apr, 11:14