stockfoto

Inwonersbelangen: auto te gast in centrum Woerden

  •   keer gelezen

WOERDEN • Maak van het centrum van Woerden een fietsgebied waar de auto ‘te gast’ is. Die aanbeveling doet de fietswerkgroep van Inwonersbelangen. 


De werkgroep meent dat er op dit moment veel onduidelijke verkeersituaties in het centrum zijn. Vooral op plekken waar auto’s en fietsers elkaar ontmoeten. Zo zijn er een aantal kruispunten van een doorgaande fietsroute met een doorgaande autoroute waar de fiets nu voorrang moet verlenen aan de auto, ook wanneer die van links komt. “Door kruispunten in te richten ten gunste van fietsers en in het hele centrum auto te gast te maken zijn er geen uitzonderingen meer”, meent Jacques Sistermans van de werkgroep. De maatregel zorgt voor duidelijkheid. “Je hoeft je als automobilist niet bij elk kruispunt of verkeerssituatie af te vragen wie voorrang heeft. Als fietser ook niet.”

Verboden
Inwonersbelangen heeft ook oog voor voetgangers. Sistermans wijst op de voetgangersgebieden in het centrum waar fietsen verboden is, zoals het Kerkplein, de Rijnstraat en Voorstraat. “Hier wordt min of meer gedoogd dat er gefietst mag worden. Dit veroorzaakt onveilige situaties. In elk geval roept dit bij veel mensen een onveilig gevoel en irritatie op. Ook fietsen op de stoep moet stoppen. Dit wordt vooral bereikt door duidelijkheid te verschaffen en geen hybride situaties te creëren waar zowel gefietst als gelopen kan worden.”

Hij denkt dat de maatregelen zorgen voor een verbetering van de verkeerssituatie in het centrum van Woerden. “Geen wirwar van regeltjes. Eén uitgangspunt geeft duidelijkheid. En dat is dan eenvoudig na te leven. De verkeersveiligheid voor alle deelnemers neemt daarmee fors toe.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten