Afbeelding
Foto: stockfoto

VVD zet vraagtekens bij verplicht opsturen foto’s voor WOZ-waardebepaling

6 jun, 14:24 Algemeen 1.430 keer gelezen

WOERDEN • Voor het bepalen van de WOZ-waarde van hun woning, moeten woningeigenaren in Woerden een vragenlijst invullen én foto’s sturen naar de gemeente. VVD-raadslid Simone Onrust vraagt zich af of dit wel klopt en wil van het college opheldering. 

De gemeente is verplicht om jaarlijks van elke woning de waarde vast te stellen, zodat daarover het juiste bedrag aan onroerendezaakbelasting (ozb) kan worden geheven. Nadat vorig jaar te veel ozb werd berekend, lijkt er nu opnieuw iets mis te gaan. Althans, dat vermoedt de VVD. 

Bel
In de brief die bij woningeigenaren op de deurmat viel, staat als onderwerpregel: ‘inlichtingenformulier (ver)huurgegevens niet-woningen’. Reden voor veel inwoners om bij de VVD aan de bel te trekken. De partij wil nu van het college weten of er een foute brief is verstuurd en hoeveel inwoners die hebben ontvangen.

Nog opvallender dan dit ogenschijnlijke foutje is een andere vraag in de brief. Huiseigenaren moeten - naast het invullen van een uitgebreide vragenlijst over de staat van hun woning - ook foto’s meesturen. “Niet alleen van de voor- of achtergevel, maar ook van de gehele woonkamer, keuken, badkamer en zolder, vliering of kelder”, schrijft Onrust. Het opsturen van die foto’s lijkt volgens de brief verplicht; de heffingsambtenaar van de gemeente maakt inwoners erop ‘attent’ dat zij op grond van de Wet woz ‘verplicht zijn de gevraagde inlichtingen te verstrekken’ en dus ook de foto’s.

Ver
Het VVD-raadslid vraagt zich af in hoeverre foto’s waarop de complete binnenkant van een huis zichtbaar is, noodzakelijk zijn voor de waardebepaling. “Het gaat best ver als de gemeente via foto’s bij inwoners ‘binnenkijkt’ om de waarde van hun huis te bepalen. Voor sommige huiseigenaren zal dat voelen als inbreuk op hun privacy en dus moet er wel een goede reden voor bestaan.” Onrust wil weten hoe lang de methode van ‘zelf-taxatie’ al wordt gehanteerd en wat er op het gemeentehuis met het beeldmateriaal gebeurt.

Daarnaast vragen de liberalen van het college of het verstrekken van foto’s wettelijk verplicht is, zoals de brief van de gemeente suggereert. Als dat niet zo is, moet het college uitleggen waarom ze het toch ‘noodzakelijk en gerechtvaardigd’ vindt om dergelijke foto’s te vragen.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Zu Hause op vakantie: een vleugje Woerden in Oostenrijk Algemeen 15 aug, 15:33
Afbeelding
Derks Advocaten: al veertig jaar zacht op de persoon, hard op de inhoud Algemeen 15 aug, 15:20
Afbeelding
Opbrengst Montmartre voor Mantelmeeuw Algemeen 15 aug, 06:53
Afbeelding
Woerdense Vakantieweek stralend begonnen! Algemeen 14 aug, 12:01
Afbeelding
Buurtbus 524 sluit per 22 augustus beter aan op buslijn 120 Algemeen 14 aug, 11:51
Afbeelding
Het is bloedheet: Woerden zoekt het water op Algemeen 12 aug, 11:45
Afbeelding
Start herstelwerkzaamheden dijk in Snelrewaard: enige hinder voor watersporters Algemeen 12 aug, 08:12
Afbeelding
Van boer tot bord: ‘Proef het Groene Hart’ Algemeen 11 aug, 10:35