• De burgemeester reikte de prijzen uit in het Stadsmuseum Woerden.
• De burgemeester reikte de prijzen uit in het Stadsmuseum Woerden. Foto: Kuvo Woerden

Burgemeester reikt kunstprijzen uit aan leerlingen Woerdense basisscholen

13 jun, 11:51 Algemeen 100 keer gelezen

WOERDEN • Burgemeester Victor Molkenboer reikte woensdagmiddag de Kinderkunst prijs Woerden 2022 uit aan leerlingen van het basisonderwijs. Die werkten (in verschillende leeftijdsgroepen) aan een eigen beeldende opdracht, bij het thema ‘Woerden 650 jaar stadsrechten’.

Leerlingen uit de groepen 3, 4 en 5 van maar liefst 21 basisscholen gingen aan de slag met het maken van schilderijen. Als inspiratie gebruikten zij de verhalen van Tosca Menten, die het boek ‘Koning Snert, Woerden voor vreemde eenden’ schreef. In dit boek komen scènes voorbij over een missverkiezing voor koeien tijdens de Koeiemart en een wedstrijd voor het koken van de lekkerste erwtensoep met een mysterieus ingrediënt. Het initiatief voor de schilderijen kwam van drie kunstenaars (Marion Bastmeijer, Petra Beckers en Annemiek Visser) in samenwerking met stichting KUVO.

Erwtensoep
De jury nomineerde in totaal dertig leerlingen. Ze was vooral onder de indruk van de manier waarop het de kinderen uit groep 3 en 4 gelukt was om erwtensoep te schilderen, zeker als je die niet lust. Ook was de jury verbaasd over hoe uitstekend leerlingen uit groep 5 de koeien dansend, omkijkend en vaak bijzonder uitgedost voor de missverkiezing hebben geschilderd. ‘De kleuren spatten van het papier’, liet de jury weten.

De Kinderkunst prijzen gingen naar Jesper (1e), Tijn (2e) en Senna (3e) uit groep 3, Noor (1e), Ilja (2e) en Lucas (3e) uit groep 4 en Roemer en Jayan (beide 1e) en Nora en Tess (beide 2e) uit groep 5. De burgemeester benadrukte tijdens de uitreiking hoe bijzonder het is dat deze jonge leerlingen hun werk in een echt museum zien hangen. 

De groepen 7 en 8 waagden zich aan het verbeelden van Woerden in verschillende tijdsperiodes, met ontwerpen voor de 3D printer of lasersnijder. Omdat deze leerlingen met hun hele klas aan een eindresultaat werkten, maakten zij kans op de klassenprijs. De prijzen voor het mooiste ontwerp van Woerden in 3D gingen naar de groepen 7 van de Wilhelminaschool, Jan de Bakkerschool en De Schakel. De prijzen voor het mooiste ontwerp met de lasersnijder waren voor de groepen 8 van de Willem Alexanderschool, Jan de Bakkerschool en de Wilhelminaschool.

Alle genomineerde kinderkunstwerken zijn toto oktober te bewonderen in het Stadsmuseum Woerden. Het museum is iedere woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Derks Advocaten: al veertig jaar zacht op de persoon, hard op de inhoud Algemeen 15 aug, 15:20
Afbeelding
Opbrengst Montmartre voor Mantelmeeuw Algemeen 15 aug, 06:53
Afbeelding
Woerdense Vakantieweek stralend begonnen! Algemeen 14 aug, 12:01
Afbeelding
Buurtbus 524 sluit per 22 augustus beter aan op buslijn 120 Algemeen 14 aug, 11:51
Afbeelding
Het is bloedheet: Woerden zoekt het water op Algemeen 12 aug, 11:45
Afbeelding
Start herstelwerkzaamheden dijk in Snelrewaard: enige hinder voor watersporters Algemeen 12 aug, 08:12
Afbeelding
Van boer tot bord: ‘Proef het Groene Hart’ Algemeen 11 aug, 10:35
Afbeelding
Bestuurder onwel, met spoed naar ziekenhuis 112 10 aug, 09:19