• Een recent ongeluk met een elektrische auto - die in de brand vloog - was aanleiding voor de VVD om schriftelijke vragen te stellen.
• Een recent ongeluk met een elektrische auto - die in de brand vloog - was aanleiding voor de VVD om schriftelijke vragen te stellen. Foto: Egberts Media

Woerdense VVD stelt vragen over blussen elektrische auto’s

14 jun, 14:19 Algemeen 127 keer gelezen

WOERDEN • De VVD wil van het college weten of de brandweer in Woerden over de nodige expertise beschikt voor het blussen van elektrische auto’s.   

Aanleiding voor de vragen is een ongeluk dat recent plaatsvond aan het Oosteinde tussen Woerden en Waarder. Een elektrische auto vloog daar in brand en er moest een dompelcontainer aan te pas komen om het vuur in de wagen onder controle te krijgen. ‘Bij een ongeluk kan de accu van een elektrische auto steeds weer in brand vliegen als men stopt met blussen’, schrijft VVD-raadslid Florian Bos. ‘De energiebron blijft zichzelf namelijk opwarmen.’

Opleidingen
Bos vraagt of brandweerlieden speciale trainingen of opleidingen moeten volgen voor het blussen van elektrische auto’s. En of de gemeente over dompelbakken of dompelwagens beschikt. Als een elektrische auto in brand vliegt, moet de accu - en dus de hele auto - soms meerdere dagen in een dergelijke bak staan. Niet iedere willekeurige container is bruikbaar als dompelbak. Voor de veiligheid moet deze een stuk dikker zijn dan een standaardcontainer.

Hoewel er in verhouding veel meer benzine- en dieselauto’s in brand vliegen, is het blussen van elektrische auto’s een punt van aandacht. Het aantal elektrische en hybride auto’s in Nederland neemt namelijk sterk toe. Vorig jaar waren dat er 526.500, nu is dat aantal gegroeid tot ruim 725.500.

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Derks Advocaten: al veertig jaar zacht op de persoon, hard op de inhoud Algemeen 15 aug, 15:20
Afbeelding
Opbrengst Montmartre voor Mantelmeeuw Algemeen 15 aug, 06:53
Afbeelding
Woerdense Vakantieweek stralend begonnen! Algemeen 14 aug, 12:01
Afbeelding
Buurtbus 524 sluit per 22 augustus beter aan op buslijn 120 Algemeen 14 aug, 11:51
Afbeelding
Het is bloedheet: Woerden zoekt het water op Algemeen 12 aug, 11:45
Afbeelding
Start herstelwerkzaamheden dijk in Snelrewaard: enige hinder voor watersporters Algemeen 12 aug, 08:12
Afbeelding
Van boer tot bord: ‘Proef het Groene Hart’ Algemeen 11 aug, 10:35
Afbeelding
Bestuurder onwel, met spoed naar ziekenhuis 112 10 aug, 09:19