• Esther Didden, directeur van Cultuur Platform Woerden.
• Esther Didden, directeur van Cultuur Platform Woerden. Foto: Thomas Sohilait

Hulp voor culturele sector Woerden: ‘Twee jaar lang onzekerheid hakt erin’

15 jun, 16:18 Algemeen 136 keer gelezen

WOERDEN • De gemeente Woerden schiet de culturele sector te hulp met een extra steunpakket. Amateurverenigingen en zelfstandigen kunnen tot 21 juli 2022 een subsidie aanvragen bij het Cultuur Platform Woerden. Een paar vragen aan directeur Esther Didden.

Hoe staat de culturele sector in Woerden er op dit moment voor?
Sinds eind februari zijn de maatregelen opgeheven en we zien dat het vertrouwen bij organisatoren en makers terugkomt. Op dit moment is er heel veel te beleven, jubilea worden eindelijk gevierd en optredens ingehaald.” 

Wat zijn de gevolgen geweest van corona voor verenigingen en zelfstandigen? 
“Wat met name heel lastig is geweest is de lange periode van onzekerheid, niet weten of je activiteit door kan gaan en onder welke condities. Dat is enkele maanden nog wel met creativiteit en een flink portie optimisme op te vangen, maar twee jaar lang onzekerheid hakt erin. Verenigingen hebben te maken gehad met doorlopende kosten, met leden die hun lidmaatschap opzegden, optredens die niet doorgingen en het annuleren van andere activiteiten waarmee ze inkomsten genereerden. Voor sommige zelfstandigen was er eenvoudigweg geen werk meer, denk maar aan een muzikant of een lichttechnicus bij festivals. Zij hebben hun financiële reserves aan moeten spreken en soms ander (tijdelijk) werk gezocht.”

Wat voor verhalen hoor je zoal? Staat het water bij cultuurmakers nog steeds aan de lippen? 
“Er is op dit moment veel werk, er kan en mag weer opgetreden worden, er zijn exposities te bezoeken, festivals gaan door. Maar na twee jaar pak je als zelfstandige niet zomaar op waar je destijds gebleven was. De kwetsbaarheid van het vak is bij velen goed doorgedrongen en dat besef vraagt nu om het zetten van nieuwe stappen.”

Waarom is het belangrijk om de culturele sector in Woerden te ondersteunen?
“Cultuur is een enorme verbindende factor in de samenleving. Het brengt mensen en ervaringen bij elkaar, het zorgt voor ontmoeting. Een samenleving kan niet zonder, al leek het twee jaar lang van wel.”

Hoe ziet de regeling er precies uit?
“De gemeente heeft twee tijdelijke regelingen in het leven geroepen en het Cultuur Platform Woerden voert deze uit. Er is een regeling voor culturele amateurverenigingen. Zij kunnen maximaal 2.500 euro krijgen voor een activiteit die hun vereniging een impuls geeft. Zoals het aantrekken van nieuwe leden bijvoorbeeld.”

“En er is een regeling voor zelfstandigen in het culturele veld. Zij kunnen maximaal 5.000 euro ontvangen om hun beroepspraktijk een boost te geven. We willen zowel de verenigingen als de zelfstandigen voor de culturele sector van Woerden behouden, en deze regeling helpt daarbij. Men kan nog tot en met 21 juni een aanvraag indienen, alle informatie is te vinden op de website van Cultuur Platform Woerden.”

Weten cultuurmakers jullie goed te vinden? Of kan dat beter?
“Men weet ons best goed te vinden maar het kan altijd beter. Daarom is het fijn dat jullie er nu in de krant aandacht aan besteden omdat we zoveel mogelijk mensen en verenigingen, die voor deze regeling in aanmerking komen, hierover willen informeren.”

www.cultuurplatformwoerden.nl

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Opbrengst Montmartre voor Mantelmeeuw Algemeen 15 aug, 06:53
Afbeelding
Woerdense Vakantieweek stralend begonnen! Algemeen 14 aug, 12:01
Afbeelding
Buurtbus 524 sluit per 22 augustus beter aan op buslijn 120 Algemeen 14 aug, 11:51
Afbeelding
Het is bloedheet: Woerden zoekt het water op Algemeen 12 aug, 11:45
Afbeelding
Start herstelwerkzaamheden dijk in Snelrewaard: enige hinder voor watersporters Algemeen 12 aug, 08:12
Afbeelding
Van boer tot bord: ‘Proef het Groene Hart’ Algemeen 11 aug, 10:35
Afbeelding
Bestuurder onwel, met spoed naar ziekenhuis 112 10 aug, 09:19
Afbeelding
Water Natuurlijk zoekt kandidaten voor waterschapsverkiezingen Algemeen 10 aug, 08:25