Afbeelding

VVD: ‘Lastige keuzes doorgeschoven naar raad’

Algemeen 369 keer gelezen

WOERDEN • De VVD, de grootste oppositiepartij in de Woerdense gemeenteraad, is kritisch op het dinsdag gepresenteerde concept bestuursakkoord. 

Florian van Hout noemt het ‘erg onduidelijk hoe de plannen het leven van gewone Woerdenaren beter gaan maken.’ Volgens de fractievoorzitter heeft het coalitieakkoord vooral aandacht voor inwoners met een lager inkomen. Zo verhoogt de nieuwe coalitie het percentage sociale huurwoningen, gaat armere inwoners financieel helpen bij het isoleren van hun huis en investeert extra in minimabeleid. 

Onzeker
Woerdenaren met een middeninkomen gaan er daarentegen op achteruit. Voor hen worden veel ‘zachtere’ keuzes gemaakt. “Er wordt in dit akkoord weinig voor gewone Woerdenaren gedaan - en wat wel wordt beloofd, is allemaal nog onzeker”, aldus Van Hout.

Dat de gewone Woerdenaar er bekaaid vanaf komt, blijkt vooral uit wat níet in het coalitieakkoord staat. Zo gaat geen van de 70 doelen in het akkoord over het verhogen van de veiligheid. Er wordt voorgesteld om meer openbare verlichting te verwijderen, om kosten te besparen en ‘ook te verduurzamen.’ Een maatregel die volgens de VVD leidt tot een onveiliger gevoel. 

De maatregelen die wél zijn opgenomen, helpen Woerdenaren met een middeninkomen ook niet bepaald, zegt Van Hout. “Het parkeerbeleid op basis waarvan de komende jaren ook in wijken rondom de binnenstad betaald parkeren wordt ingevoerd, blijft qua ‘hoofdlijn’ ongewijzigd. En inwoners die iets meer verdienen, gaan voortaan zelf betalen voor huishoudelijke hulp.”

De grootste onzekerheid zit ‘m volgens de liberalen in de financiën. Van financiële afspraken om te komen tot stabiele en gezonde gemeentefinanciën wordt afgeweken ‘waar ontwikkelingen dat vereisen’. Zo kan de onroerendezaakbelasting (ozb) voor huizenbezitters alleen omhoog bij ‘kostenontwikkeling en inflatie, niet om aanvullende ambities te realiseren. Van Hout: ‘Alleen de inflatie betekent in deze tijden al een enorme stijging. Als ik ‘kostenstijging’ hoor, houd ik na de afgelopen jaren van lastenverzwaring opnieuw m’n hart vast.” 

Coronacrisis
De voor veel ondernemers nog steeds voelbare gevolgen van de coronacrisis worden in het akkoord geen enkele keer genoemd. En lastige keuzes, zoals de aanleg van de Rembrandtbrug en komst van windturbines, komen op het bordje van de gemeenteraad. “Op beide dossiers is nog verder onderzoek nodig en neemt uiteindelijk de gemeenteraad een besluit. Wanneer dat zal zijn, is onduidelijk.” 

De komende week kan de oppositie nog reageren op het bestuursakkoord. Van Hout: “Gelukkig is het een conceptversie, want hier moet nog wel wat aan veranderen. Het is volstrekt onduidelijk wat deze plannen voor gewone Woerdenaren waard zijn. Het is onzeker of zij meer belasting gaan betalen. Wat wel zeker is: bij gewone Woerdenaren met een normaal inkomen, die betaalbaar in een schone, veilige buurt willen wonen, leggen deze partijen niet hun prioriteit.”

 

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tour de Terras in 2023.
Kerkgangers hebben last van muziek tijdens 'Tour de Terras' in Woerdense binnenstad Nieuws 22 apr, 09:00
• De burgemeester laat zijn ambtsketen zien aan de kleuters.
Burgemeester op bezoek bij kleuters De Regenboog Nieuws 22 apr, 08:41
• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41
• De jonge boompjes aan het Waterhoenlaantje zijn door vandalen afgebroken.
Jonge boompjes net aangeplant, nu alweer kapot Nieuws 19 apr, 12:19
• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26