Afbeelding

VVD: ‘Lastige keuzes doorgeschoven naar raad’

17 jun, 15:32 Algemeen 136 keer gelezen

WOERDEN • De VVD, de grootste oppositiepartij in de Woerdense gemeenteraad, is kritisch op het dinsdag gepresenteerde concept bestuursakkoord. 

Florian van Hout noemt het ‘erg onduidelijk hoe de plannen het leven van gewone Woerdenaren beter gaan maken.’ Volgens de fractievoorzitter heeft het coalitieakkoord vooral aandacht voor inwoners met een lager inkomen. Zo verhoogt de nieuwe coalitie het percentage sociale huurwoningen, gaat armere inwoners financieel helpen bij het isoleren van hun huis en investeert extra in minimabeleid. 

Onzeker
Woerdenaren met een middeninkomen gaan er daarentegen op achteruit. Voor hen worden veel ‘zachtere’ keuzes gemaakt. “Er wordt in dit akkoord weinig voor gewone Woerdenaren gedaan - en wat wel wordt beloofd, is allemaal nog onzeker”, aldus Van Hout.

Dat de gewone Woerdenaar er bekaaid vanaf komt, blijkt vooral uit wat níet in het coalitieakkoord staat. Zo gaat geen van de 70 doelen in het akkoord over het verhogen van de veiligheid. Er wordt voorgesteld om meer openbare verlichting te verwijderen, om kosten te besparen en ‘ook te verduurzamen.’ Een maatregel die volgens de VVD leidt tot een onveiliger gevoel. 

De maatregelen die wél zijn opgenomen, helpen Woerdenaren met een middeninkomen ook niet bepaald, zegt Van Hout. “Het parkeerbeleid op basis waarvan de komende jaren ook in wijken rondom de binnenstad betaald parkeren wordt ingevoerd, blijft qua ‘hoofdlijn’ ongewijzigd. En inwoners die iets meer verdienen, gaan voortaan zelf betalen voor huishoudelijke hulp.”

De grootste onzekerheid zit ‘m volgens de liberalen in de financiën. Van financiële afspraken om te komen tot stabiele en gezonde gemeentefinanciën wordt afgeweken ‘waar ontwikkelingen dat vereisen’. Zo kan de onroerendezaakbelasting (ozb) voor huizenbezitters alleen omhoog bij ‘kostenontwikkeling en inflatie, niet om aanvullende ambities te realiseren. Van Hout: ‘Alleen de inflatie betekent in deze tijden al een enorme stijging. Als ik ‘kostenstijging’ hoor, houd ik na de afgelopen jaren van lastenverzwaring opnieuw m’n hart vast.” 

Coronacrisis
De voor veel ondernemers nog steeds voelbare gevolgen van de coronacrisis worden in het akkoord geen enkele keer genoemd. En lastige keuzes, zoals de aanleg van de Rembrandtbrug en komst van windturbines, komen op het bordje van de gemeenteraad. “Op beide dossiers is nog verder onderzoek nodig en neemt uiteindelijk de gemeenteraad een besluit. Wanneer dat zal zijn, is onduidelijk.” 

De komende week kan de oppositie nog reageren op het bestuursakkoord. Van Hout: “Gelukkig is het een conceptversie, want hier moet nog wel wat aan veranderen. Het is volstrekt onduidelijk wat deze plannen voor gewone Woerdenaren waard zijn. Het is onzeker of zij meer belasting gaan betalen. Wat wel zeker is: bij gewone Woerdenaren met een normaal inkomen, die betaalbaar in een schone, veilige buurt willen wonen, leggen deze partijen niet hun prioriteit.”

 

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Derks Advocaten: al veertig jaar zacht op de persoon, hard op de inhoud Algemeen 15 aug, 15:20
Afbeelding
Opbrengst Montmartre voor Mantelmeeuw Algemeen 15 aug, 06:53
Afbeelding
Woerdense Vakantieweek stralend begonnen! Algemeen 14 aug, 12:01
Afbeelding
Buurtbus 524 sluit per 22 augustus beter aan op buslijn 120 Algemeen 14 aug, 11:51
Afbeelding
Het is bloedheet: Woerden zoekt het water op Algemeen 12 aug, 11:45
Afbeelding
Start herstelwerkzaamheden dijk in Snelrewaard: enige hinder voor watersporters Algemeen 12 aug, 08:12
Afbeelding
Van boer tot bord: ‘Proef het Groene Hart’ Algemeen 11 aug, 10:35
Afbeelding
Bestuurder onwel, met spoed naar ziekenhuis 112 10 aug, 09:19