• Vrijwilligers bezig met het verfraaien van één van de drie tuinen.
• Vrijwilligers bezig met het verfraaien van één van de drie tuinen. Foto: Floris Bakker

Via de tuin meer sociale contacten

Algemeen 277 keer gelezen

WOERDEN • Vrijwilligers staken vrijdag de handen uit de mouwen om drie verwaarloosde tuinen in de wijk Molenvliet in Woerden op te knappen.

Het is elf uur ‘s morgens en Martin kijkt tevreden naar zijn tuin. Het onkruid is grotendeels verdwenen en ook zijn er al heel wat tegels weggehaald. Nieuwe planten staan klaar om in de grond te worden gezet. “Het gaat best hard”, zegt hij tijdens een korte pauze. Een jaar geleden kreeg de 31-jarige Woerdenaar zijn eigen huis nadat hij jarenlang onder begeleiding op een kamer woonde. Het gaat goed, “maar die tuin is echt belachelijk groot. Het lukt me niet om én het huis én de tuin netjes te houden.”

Isolement
Daarom gaven zijn ouders hem op voor het project Sociaal Tuinieren van Stichting Present. Het project, een pilot die in samenwerking met de gemeente en Cazas Wonen en diverse maatschappelijke organisaties is opgezet, is bedoeld om het isolement van kwetsbare mensen te doorbreken én te zorgen voor meer groen in de wijk. “Dit doen we door het opknappen, duurzaam beplanten en bijhouden van verwaarloosde tuinen”, legt coördinator Ellen Vossen van Stichting Present uit. “Vrijwilligers maken een ontwerp en beplantingsplan en gaan daarna aan de slag. Ze knappen de tuinen op naar de wensen van de bewoner, maar wel altijd duurzaam en onderhoudsarm.”

En dat is precies wat Martin wil. Want groene vingers heeft hij niet. “Een tuin vol planten die ik moet verzorgen is niks voor mij. Daarom heb ik gevraagd of ze planten in mijn tuin willen zetten die iets eetbaars produceren, zoals aardbeien- en frambozenplanten, een bessenstruik en kruidenplantjes. Er komt ook nog een klein moestuintje. Als buurtbewoners me willen helpen met mijn tuin, geef ik ze iets mee. Bijvoorbeeld een potje zelfgemaakte jam.”

Sociale cohesie
Het project is volgens Vossen mede bedoeld om de sociale cohesie in de wijk te vergroten. “Vandaag werken wij als bestuursleden van Present een handje mee, samen met medewerkers van consultancybedrijf Morgens. Maar het gaat erom wat er daarna gebeurt. Gaat het lukken om hier in de wijk vrijwilligers bij elkaar te krijgen die af en toe met Martin en andere bewoners een praatje willen maken en hen willen helpen met het bijhouden van hun tuintje?”

Sociaal Tuinieren is niet nieuw. Het is jaren geleden ontstaan in de Amsterdamse Betonbuurt, waar vrijwilligers overwoekerde tuinen van buurtbewoners gingen opknappen. “Zij kwamen via de tuinen in contact met vaak vereenzaamde mensen, niet zelden ouderen die niet meer in staat waren hun eigen tuintje op orde te houden. Het project is een goed voorbeeld gebleken en wordt nu op meer dan dertig gemeenten in het land gevolgd. Nu dus ook in Woerden.”

Steun
Het project kan rekenen op de steun van een aantal bedrijven in Woerden: De Aar Hoveniers, Cees van Doorn aanhangwagens en Tuincentrum De Bosrand. Vossen: “Zij hebben onder meer gezorgd voor vervoer en planten. Daar zijn we hen natuurlijk super dankbaar voor.”  

Wie zich als vrijwilliger wil aanmelden, kan dat doen via www.stichtingpresent.nl/woerden/aanmelden/

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05
• Flo en Wessel bezig met het maken van het schilderwerk.
Jonge kunstenaars fleuren slooppand op langs Hoge Rijndijk Nieuws 15 apr, 15:44
• Moeders hadden voor de kinderen lekkere hapjes gemaakt.
Leerlingen Woerdense basisschool vieren Suikerfeest Nieuws 15 apr, 14:24
• Dennis krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van zijn vader Rien Treur.
Dennis Treur volgt vader op in Rien Treur Makelaardij ingezonden 15 apr, 11:30
• Opening van de nieuwe schoolbibliotheek.
Eigen bieb voor Zegveldse basisschool Jorai Nieuws 15 apr, 11:14