Afbeelding

Oppositie kritisch over coalitieakkoord: ‘Luchtkasteel van achttien pagina’s’

Algemeen 390 keer gelezen

WOERDEN • De oppositiepartijen in Woerden reageerden donderdagavond kritisch op het concept coalitieakkoord dat CDA, Lijst van der Does, Progressief Woerden en ChristenUnie-SGP hebben gepresenteerd

Hendrie van Assem (Inwonersbelangen) noemde de 72 doelstellingen uit het akkoord een ‘wensenlijstje’ van de vier coalitiepartijen. “Het is compleet onduidelijk wat er bereikt gaat worden, wanneer en hoe.” In het akkoord is volgens Van Assem ook geen enkele aandacht voor de problemen van vandaag de dag, zoals de stikstofcrisis, energiecrisis, vluchtelingencrisis en oplopende inflatie. “Nergens in het coalitieakkoord is terug te vinden wat dit allemaal betekent voor Woerden.” 

Gelegenheidsargument
Volgens Van Assem is de coalitie gestoeld op gelegenheidsargumenten. Eerder genomen democratische besluiten zal de coalitie eerbiedigen. “Dus de Rembrandtbrug gaat er komen koste wat het kost. En in Molenvliet en Harmelen komen windmolens van 270 meter hoogte. Maar er zijn de afgelopen jaren veel democratische besluiten teruggedraaid. Het argument ‘democratische besluiten naleven’ nu gebruiken is een gelegenheidsargument. De samenleving prikt hier door heen. De gevolgen zullen zijn: nog minder betrokkenheid en dalende opkomst bij verkiezingen.”  

Wat van Assem betreft ligt er binnen een maand een nieuw coalitieakkoord. Zo niet, dan gaat zijn partij proberen om de coalitie zo snel mogelijk te laten stranden. Job van Meijeren (CDA) reageerde geprikkeld en vatte de bijdrage van Van Assem samen als ‘een knetterzure recensie’. Hij wees erop dat alle oppositiepartijen punten konden inbrengen. “Van Inwonersbelangen kwam er geen enkele inhoudelijke bijdrage om Woerden beter te maken.” Van Assem reageerde gelaten. “Ik zou zeggen: lees ons verkiezingsprogramma.”

Weinig chemie
Femke Merel van Kooten (Splinter) was eveneens kritisch. Zij had niets concreets ontdekt in het coalitieakkoord. “Het is een reusachtig luchtkasteel van achttien pagina’s met een zeer beperkte financiële paragraaf.” Van Kooten merkt ook weinig chemie tussen de coalitiepartijen. Die lijken wel tot elkaar veroordeeld, gezien de verhoudingen in de raad.

Blij is ze met het door de coalitie overgenomen advies om een vijfde wethouder aan te stellen. Dat die vijfde wethouder, Mariëtte Pennarts, als onafhankelijk wordt gezien noemde van Kooten vreemd omdat alle wethouders volgens haar onafhankelijk dienen te zijn.   

Ook D66 noemde het akkoord weinig concreet. De coalitie laat volgens Saskia van Altena veel beslissingen over aan de raad terwijl er ‘juist nu’ daadkracht nodig is. Vooral als het gaat om de energietransitie moeten er volgens Van Altena stappen worden gezet, “maar de urgentie lijkt te ontbreken.”

Financiën
Fractievoorzitter Reem Bakker van Woerden&Democratie is juist blij dat dat het coalitieakkoord weinig concreet en niet dichtgetimmerd is. Dat biedt de raad de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de besluitvorming. Tegelijkertijd vindt hij dat de coalitiepartijen nog eens kritisch moeten kijken naar de financiën, “want de schulden lopen alleen maar verder op.”

Woerden&Democratie dat de focus in het akkoord te veel ligt op kwetsbare inwoners van Woerden. “De focus hoort te liggen op alle Woerdenaren. Veel inwoners hebben het moeilijk of gaan het moeilijk krijgen.” Dat zaken als kunst, cultuur en recreatie nauwelijks aandacht krijgen in het akkoord noemt hij een gemis.

Voor Florian van Hout (VVD) is het niet duidelijk hoe de plannen het leven van de gewone Woerdenaren beter gaan maken. Er is in de ogen van de liberalen ook wel erg veel aandacht voor inwoners met een laag inkomen. Zo verhoogt de nieuwe coalitie het percentage sociale huurwoningen, gaat het armere inwoners financieel helpen bij het isoleren van hun huis en investeert het extra in minimabeleid. 

Aanjaagteam
Blij is Van Hout met het streven om elk jaar tussen de 300 en 400 woningen te bouwen, maar hij adviseert wel een aanjaagteam samen te stellen om die aantallen te halen. Tevreden zijn de liberalen ook over de plannen voor inzet voor beschikbare huisartsen- en spoedzorg in avond en weekend.

Wout den Boer van Sterk Woerden noemde de inhoud van het akkoord een voortzetting van het vorige college. Zijn partij plaatst vraagtekens bij het streven om de twee zwembaden in de gemeente open te houden. Beter is het zegt Den Boer, één zwembad rendabel te maken.  

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05
• Flo en Wessel bezig met het maken van het schilderwerk.
Jonge kunstenaars fleuren slooppand op langs Hoge Rijndijk Nieuws 15 apr, 15:44
• Moeders hadden voor de kinderen lekkere hapjes gemaakt.
Leerlingen Woerdense basisschool vieren Suikerfeest Nieuws 15 apr, 14:24