• Everdien Blankman neemt afscheid van de Fontein in Harmelen.
• Everdien Blankman neemt afscheid van de Fontein in Harmelen. Foto: Floris Bakker

Directeur neemt na tien jaar afscheid van De Fontein in Harmelen

29 jun, 16:05 Algemeen 335 keer gelezen

HARMELEN • Voor Everdien Blankman (64) had het nog niet gehoeven, maar vrijdag neemt zij afscheid als directeur van basisschool De Fontein in Harmelen.

Na 43 jaar onderwijs gaat ze met vervroegd pensioen. Met pijn in het hart. “Hoewel ik ernaartoe heb kunnen leven, vind ik het oprecht niet leuk. Onderwijs is altijd zo’n belangrijk deel van mijn leven geweest. Ik heb het ook nooit als werk gezien, maar meer als hobby.” Op advies van haar man en kinderen stopt ze eerder. “Drie jaar geleden was ik ernstig ziek. Ik ben weliswaar hersteld, maar heb helaas een stuk minder energie.

Ruim tien jaar was ze directeur van De Fontein in Harmelen. Daarvoor bekleedde ze diezelfde functie al vijftien jaar op scholen in Nieuwerbrug en IJsselstein. Voor die tijd was Everdien jarenlang leerkracht. Haar onderwijscarrière begon ooit op de Meester Olthoffschool, een ‘tweemansschool’ in het dorpje Krabbendam in Noord-Holland. “Ik was net 21 en kwam van de Pabo toen ik daar kwam te werken. Ik had groep 3, 4 en 5 in één klas en mijn collega groep 6, 7 en 8. Als hij ziek was, nam ik zijn groepen erbij. En andersom. Dan had je 34 leerlingen om les aan te geven. Ik heb op die school echt een geweldig leuke tijd gehad.” Later volgde een verhuizing naar Nieuwerbrug waar ze ging ze werken op de school in het dorp.

Predicaat ‘Goed’
Werken met kinderen: Everdien noemt het fantastisch. “Hun sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling vindt voor een groot deel plaats op de basisschool. Als leraar heb je daar veel invloed op. En als team moet je ervoor zorgen dat kinderen zich thuis en veilig voelen.” Dat de onderwijsinspectie De Fontein het predicaat ‘Goed’ gaf en dat onlangs werd bevestigd bij een Audit, is iets waar de scheidend directeur trots op is. “Het is fijn om je school zo achter te laten.”

Een strenge directeur is ze naar eigen zeggen nooit geweest. Everdien noemt zich onderwijskundig leider en is voorstander van ‘gespreid leiderschap’. “Je doet het als team, dus heb ik altijd iedereen binnen het team een stukje eigen verantwoordelijkheid willen geven. Het is goed om collega’s de ruimte te geven, zodat ze de kans krijgen zich te ontwikkelen. Op De Fontein zijn we gegroeid naar een professionele cultuur. Dat iemand uit m’n eigen team mijn functie over gaat nemen, vind ik dat ook super fijn.”

Transitie
Hoogtepunten tijdens haar tijd op De Fontein waren er genoeg. De ingebruikname van het nieuwe schoolgebouw, zes jaar geleden, is daar één van. Maar misschien wel het meest bijzonder vond ze het begeleiden van een leerling op school die de (sociale) transitie van jongen naar meisje maakte. “De ouders hebben ons er in een vroeg stadium bij betrokken. Het was allemaal best spannend, vooral toen we het in de groepen vertelden en aan de ouders kenbaar maakten. Maar er was direct veel begrip, bij ouders en bij de kinderen. Als je zo’n kind daarna ziet opbloeien, doet dat wel wat met je hoor!”

Wat ze na haar pensioen gaat doen? “In ieder geval veel reizen met mijn man. We hebben een camper en willen graag op pad, onder meer naar Scandinavië. Dan gaan we zeker langs bij onze oudste zoon die in Zweden woont. Daarnaast hebben we twee kleinkinderen waar we graag op passen. En ik sluit niet uit dat ik af en toe een handje ga helpen op De Fontein of op een andere school hier in de buurt.”

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Derks Advocaten: al veertig jaar zacht op de persoon, hard op de inhoud Algemeen 15 aug, 15:20
Afbeelding
Opbrengst Montmartre voor Mantelmeeuw Algemeen 15 aug, 06:53
Afbeelding
Woerdense Vakantieweek stralend begonnen! Algemeen 14 aug, 12:01
Afbeelding
Buurtbus 524 sluit per 22 augustus beter aan op buslijn 120 Algemeen 14 aug, 11:51
Afbeelding
Het is bloedheet: Woerden zoekt het water op Algemeen 12 aug, 11:45
Afbeelding
Start herstelwerkzaamheden dijk in Snelrewaard: enige hinder voor watersporters Algemeen 12 aug, 08:12
Afbeelding
Van boer tot bord: ‘Proef het Groene Hart’ Algemeen 11 aug, 10:35
Afbeelding
Bestuurder onwel, met spoed naar ziekenhuis 112 10 aug, 09:19