• Everdien Blankman neemt afscheid van de Fontein in Harmelen.
• Everdien Blankman neemt afscheid van de Fontein in Harmelen. Foto: Floris Bakker

Directeur neemt na tien jaar afscheid van De Fontein in Harmelen

Algemeen 969 keer gelezen

HARMELEN • Voor Everdien Blankman (64) had het nog niet gehoeven, maar vrijdag neemt zij afscheid als directeur van basisschool De Fontein in Harmelen.

Na 43 jaar onderwijs gaat ze met vervroegd pensioen. Met pijn in het hart. “Hoewel ik ernaartoe heb kunnen leven, vind ik het oprecht niet leuk. Onderwijs is altijd zo’n belangrijk deel van mijn leven geweest. Ik heb het ook nooit als werk gezien, maar meer als hobby.” Op advies van haar man en kinderen stopt ze eerder. “Drie jaar geleden was ik ernstig ziek. Ik ben weliswaar hersteld, maar heb helaas een stuk minder energie.

Ruim tien jaar was ze directeur van De Fontein in Harmelen. Daarvoor bekleedde ze diezelfde functie al vijftien jaar op scholen in Nieuwerbrug en IJsselstein. Voor die tijd was Everdien jarenlang leerkracht. Haar onderwijscarrière begon ooit op de Meester Olthoffschool, een ‘tweemansschool’ in het dorpje Krabbendam in Noord-Holland. “Ik was net 21 en kwam van de Pabo toen ik daar kwam te werken. Ik had groep 3, 4 en 5 in één klas en mijn collega groep 6, 7 en 8. Als hij ziek was, nam ik zijn groepen erbij. En andersom. Dan had je 34 leerlingen om les aan te geven. Ik heb op die school echt een geweldig leuke tijd gehad.” Later volgde een verhuizing naar Nieuwerbrug waar ze ging ze werken op de school in het dorp.

Predicaat ‘Goed’
Werken met kinderen: Everdien noemt het fantastisch. “Hun sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling vindt voor een groot deel plaats op de basisschool. Als leraar heb je daar veel invloed op. En als team moet je ervoor zorgen dat kinderen zich thuis en veilig voelen.” Dat de onderwijsinspectie De Fontein het predicaat ‘Goed’ gaf en dat onlangs werd bevestigd bij een Audit, is iets waar de scheidend directeur trots op is. “Het is fijn om je school zo achter te laten.”

Een strenge directeur is ze naar eigen zeggen nooit geweest. Everdien noemt zich onderwijskundig leider en is voorstander van ‘gespreid leiderschap’. “Je doet het als team, dus heb ik altijd iedereen binnen het team een stukje eigen verantwoordelijkheid willen geven. Het is goed om collega’s de ruimte te geven, zodat ze de kans krijgen zich te ontwikkelen. Op De Fontein zijn we gegroeid naar een professionele cultuur. Dat iemand uit m’n eigen team mijn functie over gaat nemen, vind ik dat ook super fijn.”

Transitie
Hoogtepunten tijdens haar tijd op De Fontein waren er genoeg. De ingebruikname van het nieuwe schoolgebouw, zes jaar geleden, is daar één van. Maar misschien wel het meest bijzonder vond ze het begeleiden van een leerling op school die de (sociale) transitie van jongen naar meisje maakte. “De ouders hebben ons er in een vroeg stadium bij betrokken. Het was allemaal best spannend, vooral toen we het in de groepen vertelden en aan de ouders kenbaar maakten. Maar er was direct veel begrip, bij ouders en bij de kinderen. Als je zo’n kind daarna ziet opbloeien, doet dat wel wat met je hoor!”

Wat ze na haar pensioen gaat doen? “In ieder geval veel reizen met mijn man. We hebben een camper en willen graag op pad, onder meer naar Scandinavië. Dan gaan we zeker langs bij onze oudste zoon die in Zweden woont. Daarnaast hebben we twee kleinkinderen waar we graag op passen. En ik sluit niet uit dat ik af en toe een handje ga helpen op De Fontein of op een andere school hier in de buurt.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Jacques Rozendaal kwam langs op basisschool Jorai om de leskist te lanceren.
Leskist over armoede gelanceerd op basisschool in Zegveld Nieuws 27 mrt, 16:24
• Vrijwilliger bezig met het rapen van zwerfafval in Zegveld.
Vrijwilligers prikken zakken vol zwerfafval bij elkaar; infuuszak toch wel vreemdste vondst Nieuws 27 mrt, 16:18
• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59