• Columnist Junior Brandenburg.
• Columnist Junior Brandenburg. Foto: Willem Jan Ritman

Column Junior Brandenburg: Inspiratie

30 jun, 09:53 Algemeen 67 keer gelezen

Terwijl wij machteloos toekijken hoe de Russische beer zich agressief tegoed doet aan nog maar weer een speeltuin, basisschool, ziekenhuis en onschuldige levens en hoe je met een trekker onder je kont je rondrijdt in een ander rechtssysteem waar jouw demonstratierecht vele malen meer recht is, maar minder rechtvaardig, en hoe we hét zelfbenoemde land van vooruitgang op basis van bedenkelijke wereldbeelden van een minderheid een verkeerd reisje zien nemen met de teletijdmachine, konden we in Woerden wel iets doen.

We waren uitgenodigd om het concept bestuursakkoord van de nieuwe coalitie te voorzien van feedback. En tussen de bedrijven door van een nu al mooie festiviteiten-zomer met een vermakelijk en kwalitatief Straattheaterfestival, was het aardig om te lezen waar men aan denkt voor de aankomende vier jaar.

Er worden kansen gezien, de inwoner kan nog meer op de voorgrond en participatie en inclusie worden veel genoemd. Inzake dat laatste is het een mooi voornemen dat vooral goed gedijt in realisme, aangaande het eerste is het een ambitie die alleen gehaald kan worden als wij inderdaad massaal gaan participeren. Dat is dus niet roepen vanuit de zijlijn, maar onderdeel zijn van je wijk en je stad/dorp.

Laten we er met zijn allen voor zorgen dat het gemeentebestuur terug kan vallen op een actieve representatieve vertegenwoordiging. Daar komen we veel verder mee dan de recente neigingen om dingen door te schuiven naar een beperkt aantal welwillenden in de samenleving. Het resultaat daarvan is te vaak dat men vast komt te zitten in goede bedoelingen met een gebrek aan kunde en kennis, of, vervelender, het per ongeluk faciliteren van eigenbelang.

Je kunt prima uitbesteden aan de samenleving, maar met de voorwaarde dat je eindverantwoordelijk blijft voor een representatief en goed eindresultaat. Het hebben van wijkplatfora, Woerden Wijzer, Duurzaamheidswinkel, Woerden Marketing, cultuurmakelaar, cliëntenraad, jongerenraad, etc. is op zichzelf niet voldoende als er geen bewaking is van doelstellingen, kwaliteit en representativiteit.

Dat laat niet onverlet dat wij samen onze gemeenschap zijn. Er mag en moet een beroep op ons kunnen worden gedaan. Heb je geen kans zien de coalitie van feedback te voorzien, geen zorgen, steek dan gerust de aankomende vier jaar (en daar voorbij) de handen lokaal uit de mouwen en participeren maar!

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Zu Hause op vakantie: een vleugje Woerden in Oostenrijk Algemeen 15 aug, 15:33
Afbeelding
Derks Advocaten: al veertig jaar zacht op de persoon, hard op de inhoud Algemeen 15 aug, 15:20
Afbeelding
Opbrengst Montmartre voor Mantelmeeuw Algemeen 15 aug, 06:53
Afbeelding
Woerdense Vakantieweek stralend begonnen! Algemeen 14 aug, 12:01
Afbeelding
Buurtbus 524 sluit per 22 augustus beter aan op buslijn 120 Algemeen 14 aug, 11:51
Afbeelding
Het is bloedheet: Woerden zoekt het water op Algemeen 12 aug, 11:45
Afbeelding
Start herstelwerkzaamheden dijk in Snelrewaard: enige hinder voor watersporters Algemeen 12 aug, 08:12
Afbeelding
Van boer tot bord: ‘Proef het Groene Hart’ Algemeen 11 aug, 10:35