Hans Berkheij noemt zich graag dorpspredikant: "De predikant van iedereen, ook van niet-gelovigen." Hij gaat voor in de Kerstnachtdienst in de Petruskerk over 'Verbeter de wereld, maar waar moet ik beginnnen?'
Hans Berkheij noemt zich graag dorpspredikant: "De predikant van iedereen, ook van niet-gelovigen." Hij gaat voor in de Kerstnachtdienst in de Petruskerk over 'Verbeter de wereld, maar waar moet ik beginnnen?' (Foto: Winny van Rij)

Doe moeite om elkaar te begrijpen

"De samenleving valt uit elkaar, desintegreert," is de overtuiging van Hans Berkheij, predikant van de protestantse kerk. Hij wil graag het gesprek weer op gang brengen tussen verschillende geloofssystemen. Ook in de Kerstnachtdienst in de Petruskerk zal dit het thema zijn dat hij bespreekt.

Woerden - "Mijn analyse van de huidige samenleving is dat we steeds minder met elkaar te maken willen hebben, we gaan minder met elkaar in gesprek." Hij ging vorig jaar voor een studiereis naar India om iets te leren van de manier waarop verschillende geloven met elkaar omgaan. "Jammer, het gesprek bleef oppervlakkig. Mensen die het hevig oneens waren, ontweken elkaar."

Recht tegenover elkaar

Berkheij ziet dit hier ook gebeuren. "Bijvoorbeeld tussen het radicaal secularisme van Alexander Pechtholt met wetenschappelijke onderbouwingen en het moderne populisme van Geert Wilders. Dat noem je ook geloofssystemen en die staan recht tegenover elkaar." Als mediator weet hij dat voor een gelijkwaardig gesprek twee uitgangspunten gelden. "Je moet zoeken naar de belangen achter de standpunten en het gesprek moet van twee partijen zijn, dus gelijkwaardig." Eerst praten over verlangens en angsten, die erkennen en respecteren zijn belangrijk.

Verbeter de wereld

Tijdens de kerstnachtdienst bespreekt hij het thema 'Verbeter de wereld'. "Dat maak je af met 'en begin bij jezelf' maar dat lukt vaak niet, dus moet het anders, maar waar begin je?" Volgens Berkheij bij het serieus nemen van je eigen behoefte en werkelijkheid. "En God serieus nemen. Die zorgt voor verbinding en brengt je terug naar de realiteit." Iedere samenleving heeft een godsdienst nodig voor waarden en normen aldus een docent van hem. "Nu nemen andere gedachten en stromingen die rol over. PVV-standpunten tegenover soms één proefschrift liggen ver uit elkaar, zorgen voor een gedesintegreerde samenleving."

Breed georiënteerd

Berkheij groeide op in Katwijk, was in zijn jonge jaren veel op straat, in de disco en bij popconcerten. Na een studie informatica en werk in de automatisering koos hij voor de Hbo-opleiding theologie, leerde daar zijn vrouw kennen en schreef voor de plaatselijke huis-aan-huis-krant. "De wekelijkse kerkpagina, maar ook winkelopeningen en verslagen van de gemeenteraad. Mijn broer zat in de raad en dacht dat ik wel een mooi verhaal kon schrijven. Dat deed ik, ook met zijn opponent, ik maakte een dubbelinterview." Hij werd kerkelijk werker in Pernis, studeerde zes jaar theologie aan de universiteit van Leiden, werd predikant in Friesland, Leersum en is nu alweer acht jaar in Woerden.

Elkaar begrijpen

"Ik ben wel serieus maar niet fanatiek, niet hebberig in de zin van ik weet het allemaal." Berkheij ziet het als taak van de kerk te zorgen dat mensen in gezonde relaties met en naast elkaar leven en probeert het gesprek op gang te brengen. "Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar je zou elkaar zo goed moeten begrijpen dat je in staat bent het standpunt van die ander te verdedigen," besluit Berkheij.

door Winny van Rij

Meer berichten
Shopbox