Elma Meijers en Marjan Haak van Stichting Present voor de Rehobothkerk waar ze kantoorruimte mogen gebruiken om alle activiteiten professioneel te kunnen uitvoeren
Elma Meijers en Marjan Haak van Stichting Present voor de Rehobothkerk waar ze kantoorruimte mogen gebruiken om alle activiteiten professioneel te kunnen uitvoeren (Foto: Winny van Rij)

Lichtpuntjes tegen eenzaamheid

De vrijwilligers en eenmaal per jaar ook de bestuursleden van stichting Present komen bij vele mensen thuis voor een klus of voor sociale contacten. "Er ontstaat dan even een positieve sfeer, ontmoeting, mensen voelen zich weer gezien," aldus voorzitter Marjan Haak.

Woerden - "Eenzaamheid is geen keuze," zegt coördinator Elma Meijers. "Vaak ontbreekt er vertrouwen in anderen. Dan is het heel bijzonder als een groepje onbekende mensen jou komt helpen." Haak vervolgt: "Dan komen er opeens een paar vrolijke lieden die je helpen opruimen. Er ontstaat een positieve sfeer, ontmoeting. Als je een beetje vervreemd bent, is dit nauwelijks voor te stellen." Het is leerzaam. "Je kijkt anders tegen de mensen aan, zoals tegen een enorm verwaarloosd iemand waar geen hulpverlening was. Daar denk je dan 's avonds over na en probeer je structurele hulp te regelen."

Vanuit respect

Per jaar heeft Stichting Present Woerden zo'n 70 projecten, praktisch of sociaal. "Reken maar 700 tot 800 vrijwilligersuren." Die inzet gaat altijd via hulpverleners of maatschappelijke organisaties. "We zijn onderdeel van het hulpverleningsproces," legt Meijers uit. De hulpverlener is ook altijd bij een klus aanwezig. Meestal komen de vrijwilligers eenmalig voor een klus, om de boel op de rit te zetten, soms gaan ze terug, om na de begane grond ook de eerste verdieping op te ruimen bijvoorbeeld. "Groepjes vrijwilligers doen dit samen met de persoon om wie het gaat vanuit respect en gelijkwaardigheid." Er zijn vaste vrijwilligers en mensen die af en toe of eenmaal per jaar iets willen doen bijvoorbeeld vanuit een bedrijf.

Dezelfde interesses

"Voor de sociale projecten zetten we ook wel jongeren in voor bingo, sjoelen, wandelen" In tehuizen zijn vaak geen extraatjes meer. "Soms doet een wandelingetje maken en een kopje koffie drinken al heel veel," vertelt Haak. "Dat is dan al een feestje." "De jongeren die de bingo verzorgden bij gehandicapten vonden het best even eng, maar ze hadden na afloop echt een fijn gevoel, het was een feestje," aldus Meijers. "Je krijgt zo ook inzicht in elkaars leefwereld, hoort elkaars verhaal, dat ze dezelfde smartphone hebben en dezelfde apps leuk vinden." Bij al deze projecten gaat het ook vooral om aandacht geven. Haak: "Wij proberen drempels weg te halen om zoiets te gaan doen. Het moet vanzelfsprekend worden om naar elkaar om te zien."

Lichtpuntje

Meijers zorgt voor de match tussen hulpvrager en vrijwilliger. "Een jongere die nog nooit heeft behangen, nemen we niet mee naar een behangklus en bij iemand met een psychische aandoening zetten we alleen vrijwilligers in die daarmee om kunnen gaan. We willen kwaliteit bieden en de vrijwilligers geven zelf aan wat ze willen en kunnen." Licht, lucht, een praatje, de tuin opruimen. "Het is vaak zo eenvoudig," zegt Haak. "Soms vragen buren waarom we er zijn, ze denken er zelf niet aan om te ondersteunen." Ze roept dan ook op om je bewust te worden van je eigen buurt en eens een steuntje in de rug te geven. "Dat is een lichtpuntje."

door Winny van Rij

Meer berichten
Shopbox