Marianne Paas (l) en Jacky Zijdemans (r): "Hopelijk wordt het dit jaar weer een succes." FOTO: Roy Visscher
Marianne Paas (l) en Jacky Zijdemans (r): "Hopelijk wordt het dit jaar weer een succes." FOTO: Roy Visscher (Foto: Roy Visscher)

Wandelen van scène naar scène

Tegenwoordig lijken velen vergeten te zijn wat de betekenis van kerst is. Daarom brengen de vier kerken in de Woerdense binnenstad gezamenlijk het kerstverhaal op een toegankelijke manier onder de aandacht. De tweede editie van het kerstwandeltheater op 22 december belooft weer een sfeervolle happening te worden.

WOERDEN – Op tien plekken staan groepjes acteurs die een deel uitbeelden van het kerstverhaal over de geboorte van Jezus. Het publiek wandelt van de ene scène naar de andere. Bij sommige waant het zich ruim tweeduizend jaar terug in de tijd, bij andere is het publiek terug in het jachtige moderne leven. En dat tegen het decor van het sfeervol verlichte Woerden. Marianne Paas, predikant van de Opstandingskerk, en Jacky Zijdemans van de Bonaventurakerk hopen dat het evenement minstens zo succesvol wordt als vorig jaar.

Licht

"Toen deden zo'n negenhonderd mensen mee, meer dan we verwachtten. Vandaar dat de Petruskerk, Bonaventurakerk, Lutherse kerk en Opstandingskerk de handen ineen hebben geslagen voor een tweede editie van het kerstwandeltheater. Ook Inloophuis 't Centrum en een groep World Servants zijn erbij betrokken. De wandelaars vertrekken bij de Opstandingskerk en gaan in groepjes alle scènes langs. In de Petruskerk vindt tegelijkertijd 'KAARSJES in de PETRUS' plaats. Wie wil, kan daar tijdens de wandeling een kaarsje aansteken. Dat sluit mooi aan op ons thema 'LOVE shine a LIGHT'."

De acteurs zijn leden van de deelnemende kerkgemeenten. Zij benaderen het kerstverhaal op meerdere manieren. "Sommige delen worden op de klassieke wijze verteld, in kleding uit Jezus' tijd. Andere scènes maken een vertaling naar de huidige tijd en actuele kwesties. Er is ruimte voor ernst, maar zeker ook voor humor en korte, puntige teksten. Zo willen we het verhaal verrassend en voor iedereen toegankelijk maken. Wie weet, haken net als vorig jaar winkelende mensen aan. In elk geval loopt een groep dove mensen mee, samen met dovenpastor Frans van Dijke."

Lampionnen

Geïnteresseerden kunnen zich tussen 18 en 20 uur melden bij de Opstandingskerk en worden daar in groepjes ingedeeld. Die vertrekken kort na elkaar. Lachend: "Het is best een logistieke operatie om oponthoud te voorkomen." Kinderen mogen, aansluitend op het thema, een lampion meenemen. De wandelroute eindigt in de Bonaventurakerk, waar de deelnemers nog wat kunnen drinken en met elkaar na kunnen praten over wat ze hebben gehoord en gezien.

door Roy Visscher

Meer berichten
Shopbox