• Jaap van der Stoel is 50 jaar in dienst bij Florigo.
• Jaap van der Stoel is 50 jaar in dienst bij Florigo. Foto: Thomas Sohilait

‘Het liefst blijf ik hier na mijn pensioen hobbyen’

1 aug, 09:00 Algemeen 1.798 keer gelezen

WOERDEN • Ze bestaan nog. Mensen die decennia lang hetzelfde bedrijf trouw blijven. Jaap van der Stoel (66) uit Woerden vierde maandag zijn 50-jarig jubileum bij Florigo. 

Officieel moet hij nog ruim een jaar werken. Aan stoppen denkt hij liever niet. “Wat moet ik thuis doen dan? Ik heb het nog erg naar m’n zin. Stilzitten is helemaal niks voor mij. Het liefst blijf ik na mijn pensioen hier nog een paar dagen in de week hobbyen.”

Van der Stoel was 16 jaar oud en net klaar met zijn opleiding aan de LTS toen hij bij Florigo begon. “Ik had bij drie bedrijven stage gelopen. Het werk bij Florigo - een Woerdens bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van op maat gemaakte frituurinstallaties en bakwanden - vond ik het leukst. Dat is nooit veranderd. Wat je hier doet is uitdagend, geen dag is hetzelfde.”

Ogen
Van der Stoel werkt sowieso graag met zijn handen. Dat heeft hij niet van een vreemde. “Mijn vader was ook metaalbewerker. Dat handige heb ik wel van hem. Wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken. Ook in mijn vrije tijd ben ik graag aan het ‘rommelen’. Zo hielp ik een handje mee bij het opknappen van het clubgebouw van Acquit, de biljartvereniging waar ik lid van was.”

Als het om werk gaat is Van der Stoel een pietje-precies. “Als er bij Florigo een installatie klaar is, gaan we ‘m altijd uitgebreid testen. Alles moet goed werken voordat -ie naar de klant gaat. En het plaatwerk moet perfect zijn. Dat betekent dat er geen losse deeltjes of scherpe randjes aan mogen zitten. Daar let ik altijd wel op.” 

Net als elk bedrijf kende Florigo in zijn 70-jarig bestaan hoogte- en dieptepunten. Van der Stoel maakte ze zowat allemaal mee. “Toen het een tijdje wat minder ging, kregen we arbeidstijdverkorting. Zat ik ‘s middags thuis, een hele gekke gewaarwording. Gelukkig heeft dat niet al te lang geduurd.”

Fish & chips
Toen Florigo actief werd op de Engelse markt, kwam het bedrijf juist weer handen te kort. “Je hebt daar ontzettend veel fish & chips zaken, met frituurapparatuur. Met een klein team bouwden we in die tijd twee van die installaties per week. Dat was mooi, maar wel flink aanpoten.”

In zijn lange carrière zag Van der Stoel een hoop collega’s komen en gaan. Zelf kreeg hij wel eens de kans om elders aan de slag te gaan, “maar als je het naar je zin hebt, hoef je toch niet uit te kijken naar iets anders? Ik heb in al die jaren best wel eens onenigheid gehad op de werkvloer. Dan liep ik kwaad weg, maar de volgende ochtend fietste ik gewoon weer fluitend naar mijn werk hoor.”

Van der Stoel meldde zich zelden ziek. Een tenniselleboog hield ‘m enige tijd thuis. “Dat krijg je als je teveel schroeft. Ik doe het nu rustiger aan en let erop dat ik m’n arm niet teveel belast. En snijwondjes....dat hoort een beetje bij dit werk.” Hij wijst naar zijn middelvinger. “Het topje lag er een keer af. Moest ik naar het ziekenhuis om dat stukje aan m’n vinger te hechten. Ze wilden me een verdoving geven. Mooi niet! Zo’n spuit doet veel meer pijn.”

Leermeester
Van der Stoel was en is nog altijd de leermeester van de werkvloer. Als ervaren rot neemt hij nieuwe medewerkers onder zijn hoede, om ze het vak te leren. De aanwas van nieuwe, jonge vakmensen droogt echter op. “We hebben nu veel buitenlandse arbeidskrachten in dienst, maar voor de toekomst zou het goed zijn als er een paar jonge mensen bij komen. Maar jongeren van nu willen geen vieze handen meer krijgen. Die zitten liever achter de computer. Zonde, want dit is prachtig werk.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Natuurlijk begraven wordt mogelijk in Woerden Algemeen 4 aug, 11:10
Afbeelding
Foutieve naam bij foto Jaap van der Does Algemeen 4 aug, 10:45
Afbeelding
Suppend Woerden verkennen Algemeen 4 aug, 08:32
Afbeelding
Kaartjes voor Woerdense Vakantieweek Algemeen 4 aug, 08:30
Afbeelding
Fortentocht door Altena Algemeen 4 aug, 08:25
Afbeelding
‘Wat als mijn tijd is gekomen?’ Algemeen 3 aug, 09:34
Afbeelding
Genieten van het rondje om de kerk Algemeen 3 aug, 08:37
Afbeelding
Lief en leed op de foto in de Betekenisweek Algemeen 3 aug, 07:39