• Boeren deelden rode zakdoeken uit aan voorbijgangers.
• Boeren deelden rode zakdoeken uit aan voorbijgangers. Foto: Floris Bakker

Publieksvriendelijke actie Woerdense boeren voor Centraal Station Utrecht

1 aug, 14:34 Algemeen 715 keer gelezen

WOERDEN/UTRECHT • Op initiatief van LTO Noord-afdeling Woerden hielden boeren zaterdag een publieksvriendelijke actie op het plein voor het Centraal Station in Utrecht. Dit tegen het stikstofbeleid van het kabinet.  

De boeren gingen in gesprek met voorbijgangers en deelden flyers en rode zakdoeken uit. Die vonden gretig aftrek. “We hebben er zo’n tweeduizend ingekocht, maar ik verwacht dat ze snel op zijn”, laat Jan Kreuger weten. De varkenshouder uit Woerden is één van 25 boeren die deze ochtend meedoen aan het protest onder het bollendak. 


• Reizigers krijgen een zakdoek en folder uitgereikt. - Floris Bakker

Het idee voor de actie is afkomstig van het LTO-bestuur in Woerden. “Andere afdelingen uit de provincie Utrecht hebben zich vervolgens bij ons protest aangesloten.” Kreuger merkt dat veel mensen achter de boeren te staan. En hij ziet het ook. “Ze knopen de zakdoek om hun hoofd of aan hun tas, heel leuk om te zien.” 

Uitleggen
De plek voor het protest is is niet ‘zomaar’ gekozen. “Je kunt een dergelijke actie wel in Woerden houden, maar dat is een plattelandsgemeente. Inwoners daar weten wel wat er speelt. In een grote stad als Utrecht is dat toch anders. Je moet uitleggen wat er speelt en vooral wat de gevolgen van dit kabinetsbeleid zijn voor de boeren.”

Kreuger krijgt ook zeker kritische vragen, onder andere over de blokkades op de snelwegen. “Ze willen weten hoe ik daar over denk. Het enige dat ik erover kan zeggen dat ik dergelijke acties begrijp. Boeren doen dat uit pure wanhoop.”


• CDA-raadslid en boerin Toos van Soest uit Harmelen liep op het plein voor winkelcentrum Hoog Catharijne urenlang in een koeienpak. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Natuurlijk begraven wordt mogelijk in Woerden Algemeen 4 aug, 11:10
Afbeelding
Foutieve naam bij foto Jaap van der Does Algemeen 4 aug, 10:45
Afbeelding
Suppend Woerden verkennen Algemeen 4 aug, 08:32
Afbeelding
Kaartjes voor Woerdense Vakantieweek Algemeen 4 aug, 08:30
Afbeelding
Fortentocht door Altena Algemeen 4 aug, 08:25
Afbeelding
‘Wat als mijn tijd is gekomen?’ Algemeen 3 aug, 09:34
Afbeelding
Genieten van het rondje om de kerk Algemeen 3 aug, 08:37
Afbeelding
Lief en leed op de foto in de Betekenisweek Algemeen 3 aug, 07:39