Ruud Blakenburg en Ron van Stam bij een van de ambulances. Ze werken geregeld samen, zo ook op oudejaarsavond
Ruud Blakenburg en Ron van Stam bij een van de ambulances. Ze werken geregeld samen, zo ook op oudejaarsavond (Foto: Winny van Rij)

Ambulanceprofs klaar voor oudejaarsnacht

De laatste nacht van het jaar komt eraan en dan zijn er meer ambulances op de weg dan in andere nachten, vertellen de ambulanceprofessionals Ruud Blakenberg en Ron van Stam. "Normaal rijden er ongeveer twaalf in de provincie Utrecht, nu ruim twintig." Zij hebben een deel van Oudejaarsavond dienst en weten hoe dat eruit ziet.

"Eigenlijk net als met andere feesten en evenementen," zegt Van Stam. "Vooral veel jongeren met teveel alcohol op," vervolgt Blakenburg. "Dat is de laatste jaren wel toegenomen." Vuurwerkverwondingen zien ze nauwelijks. "Mensen gaan vaak zelf naar de spoedeisende hulp." Met vuurwerk hebben ze wel te maken als ze moeten uitrukken. "Als je rond middernacht naar iemand moet die bijvoorbeeld onwel is geworden, is het lastig als op die plek net veel vuurwerk wordt afgestoken," aldus Van Stam. "Mensen snappen dan niet dat je er veilig door wilt." In het algemeen komen de meeste meldingen van mensen met hartproblemen of benauwdheid, die zijn gevallen of onwel geworden. "Ik denk dat dit 90% van ons werk is," legt Blakenburg uit.

Sein veilig

Het werk is misschien minder spectaculair dan in series op televisie, maar je komt op heel veel verschillende plekken. "Gevangenis, scholen, concertzalen, voetbalstadions. Het onverwachte maakt het leuk." Uiteraard komen de ambulanceprofessionals ook bij ongevallen of als er een gewonde is te midden van een opstootje. "Dan wachten we tot het veilig is, want dat is een taak van de politie. Omstanders snappen dat vaak niet maar we mogen er gewoon niet op af. We blijven dan op afstand tot het sein veilig komt." Ze komen nauwelijks agressie tegen. Van Stam: "Daar krijgen politie en brandweer meer mee te maken. We hebben wel eens een dronken persoon of een psychiatrische patiënt die niet mee wil, maar is de politie er om ons te steunen."

Er is ruimte voor nieuwe ambulanceverpleegkundigen bij de RAVU, de Utrechtse ambulancedienst. "We kunnen zeker uitbreiden als we er menskracht bij krijgen," zegt verpleegkundige Ron van Stam, maar voordat je überhaupt dit werk kunt doen, moet je flink geschoold zijn. "De HBO-verpleegkundige moet de specialisatie Intensive Care, Anesthesie of Eerste Hulp hebben. Daarna volgt een interne opleiding van negen maanden. Iemand met een Cardiac Care specialisatie volgt eerst een maatwerktraject voorafgaand aan de opleiding." Voor de chauffeur is de opleiding wat lichter. "Maar ook hier vindt een goede selectie plaats met psychologische test en de opleiding medische ondersteuning," aldus chauffeur Blakenburg. Met goede scholing en jaarlijks zeven cursusdagen en examen, kunnen ze de verschillende situaties goed aan. "We kunnen altijd rekenen op steun als dat nodig is, en bellen voor ruggespraak met de medisch manager via de hulplijn." Dat kan bij onwillende patiënten maar bij een medische vraag."


Verder rijden

Vanaf 1 januari kunnen ze geen patiënten meer brengen bij de spoedeisende hulp in Woerden vanwege sluiting. "Dan kiezen we voor Gouda, Nieuwegein, Utrecht of Amsterdam." Uitrukken doen ze wel gewoon nog vanuit Woerden. "In het geval van een levensbedreigende situatie moet je wel binnen een kwartier ter plaatse kunnen zijn."

Meer berichten
Shopbox