Het beeld van de maand is het Herindelingsmonument Woerden. Het beeld is te vinden bij de Polanerbaan, op groenstrook tussen het viaduct en het station.
Het beeld van de maand is het Herindelingsmonument Woerden. Het beeld is te vinden bij de Polanerbaan, op groenstrook tussen het viaduct en het station.

Kunst in de Openbare Ruimte

Het beeld van de maand is het Herindelingsmonument Woerden. Het beeld is te vinden bij de Polanerbaan, op groenstrook tussen het viaduct en het station. De kunstenaar is Hans van der Pennen (1953). Het beeld is gemaakt van terracotta en het jaar van plaatsing is 1996.

Het Herindelingsmonument van de Haagse beeldhouwer, tekenaar en schilder Hans van der Pennen is zogezegd geen gemakkelijk toegankelijk kunstwerk. Toch is het zeker de moeite waard om er eens goed naar te kijken. Het gaat om een monumentaal bouwwerk opgetrokken uit rode klei. Het heeft een driehoeksvorm, een afmeting van 8,5 x 8,5 x 8,5 en een hoogte van 5 meter hoog. Op de drie uiteinden staat een kleine toren en in het midden een grote. De drie kleine torens zijn verbonden door een laag muurtje en de grote toren is met de drie kleine verbonden door schuin oplopende verbindingen. Het bouwwerk bestaat uit losse elementen die aan elkaar zijn gemetseld. Ieder element is uniek, sommigen hebben een gladde structuur, anderen zijn juist heel ruw of hebben sporen van de vingerafdruk van de kunstenaar. In totaal zijn er 391 elementen (bij sommigen is de nummering nog te zien) waarvoor 13 ton klei werd gebruikt. Van der Pennen heeft in zijn atelier eerst een houten model op kleine schaal gemaakt. Aan de hand daarvan heeft hij het kunstwerk in Woerden op ware grootte nagebouwd.

Het herindelingsmonument symboliseert het samengaan van Kamerik, Zegveld en Woerden. De drie kleine torens staan voor deze plaatsen. Naast het samengaan van de drie plaatsen ging Woerden op dezelfde datum (1 januari 1989) ook over van de provincie Zuid-Holland naar de provincie Utrecht. De grote toren symboliseert Woerden na de overgang en het samengaan. Het werd gemaakt in opdracht van de provincie Zuid-Holland en is een geschenk aan Woerden als herinnering aan de herindeling en de overgang.

Voor de opdracht van het kunstwerk was een wedstrijd uitgeschreven. Drie kunstenaars waren genomineerd, maar de jury koos unaniem voor het werk van Hans van der Pennen. Op 2 oktober 1990 kreeg hij formeel de opdracht van de burgemeester en kon hij aan de slag. Van der Pennen heeft de historie van Woerden meegenomen in zijn werk. Dat komt tot uitdrukking in het materiaal: klei, een verwijzing naar de dakpannentraditie van Woerden. Hij heeft geëxperimenteerd met de dakpannenklei, maar deze bleek te glad en niet goed bestendig tegen vandalisme. Er is ook een verwijzing naar Woerden als militaire vestingstad. De monumentale vorm en de torens doen daar zeker aan denken. De symboliek van het samengaan van Kamerik, Zegveld en Woerden is vormgegeven door de verbinding tussen de kleine en de grote torens, waarbij de onderlinge verbinding een slagader representeert en de torens verschillende organen. De oorspronkelijke titel van het werk was zeer toepasselijk: 'Drie eenheid' , maar het gemeentebestuur heeft daar niet in mee willen gaan en gekozen voor 'Herindelingsmonument'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden