Derks Advocaten met Amé Derks, Ino Derks en Elwin Derks-van Rooyen.
Derks Advocaten met Amé Derks, Ino Derks en Elwin Derks-van Rooyen. Foto: Paul van den Dungen Fotografie

Derks Advocaten: al veertig jaar zacht op de persoon, hard op de inhoud

Algemeen 2.152 keer gelezen

WOERDEN • Ino Derks van Derks Advocaten en Adviseurs zit 40 jaar tot groot genoegen in het vak. “Mijn doel is om als advocaat een toegevoegde waarde te leveren. Informatie over juridische zaken is vandaag de dag op vele manieren te verkrijgen maar weten hoe deze in een concrete situatie toe te passen om het beste resultaat te verkrijgen, is voor mij elke dag weer de uitdaging.”

Mensen willen helpen, dat zat er al vroeg in. Ino Derks was 13 jaar toen hij al zei advocaat te willen worden, al had hij nog geen idee wat hij daarvoor moest gaan doen. Hij volgde een universitaire studie en ging als rechtenstudent aan de slag bij de wetswinkel in IJsselstein. Daar deed zich de gelegenheid voor dat hij stage kon gaan lopen bij advocatenkantoor Osse en De Werdt. Tijdens zijn stage kwam er een plaats vrij voor een nieuwe advocaat.

Nadat Ino Derks zijn studie geheel had afgerond werd hij daar in juli 1982 aangenomen. In diezelfde tijd wilde dit advocatenkantoor in Woerden een tweede vestiging openen. En zo verhuisde hij naar Woerden waar Osse en De Werdt zich vestigden aan de Oudelandseweg. In 1989 wijzigde het kantoor van naam en werd de maatschap Osse en Derks Advocaten en Adviseurs gevormd. Als Osse in 1994 verder gaat in Houten ontstaat in Woerden het kantoor Derks Advocaten en Adviseurs. Op dat kantoor zijn altijd 2 tot 3 advocaten geweest.

Van strafzaken naar civiel recht

Zijn vrouw Elwin Derks-van Rooijen komt in 1994 op kantoor werken waar zij nu al 28 jaar Office Manager is, de administratieve ondersteuning verzorgt, clientèle ontvang en afspraken regelt. Ino Derks en zijn echtgenote Elwin kregen twee dochters, waarvan dochter Amé ook de advocatuur is ingegaan. Beiden zijn kantoorgenoten maar ieder met een eigen rechtsgebied. Ino Derks: “In het begin deed ik ook strafzaken, maar in de loop van de tijd heb ik mij meer toegespitst op het civiele recht.

Ik vind het heel belangrijk om mensen bij te staan, maar kijk daarbij ook naar het belang van de ander. Procederen is een mogelijkheid om een geschil te slechten, maar daar zijn meer methodes voor. Mijn clientèle bestaat voor 80 procent uit bedrijven. Van oudsher werd de advocaat vaak gezien als straatvechter en zeker in het strafrecht, maar die titel is inmiddels naar de achtergrond geraakt.”

Over onderwerpen sparren

Amé Derks doet uitsluitend Familierecht, een rechtsgebied waarin zij zich heeft gespecialiseerd. Zij speelt daarin zacht op de persoon, maar hard op de inhoud en dat zonder aanzien des persoons. Zij is meer dan trots op het edele beroep van advocaat en was dat op 27 mei van dit jaar alweer 12,5 jaar. Ook vindt zij het prettig om met haar vader binnen een kantoor te werken, waar altijd wel de mogelijkheid is om met elkaar te overleggen of over een onderwerp te sparren. Amé is naast advocaat ook mediator en lid van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS).

Digitalisering is de grootste verandering

Eind 2020 verhuist het kantoor van de Oudelandseweg naar de Oostdam in Woerden. Eenmaal binnen straalt niet alleen dit statige pand, maar ook zijn inwoners, rust en vertrouwen uit. Met de achterzijde gelegen aan het Exercitiepad met uitzicht op de Oostsingel is het een oase van rust, al zal dat de komende tijd met de Woerdense Vakantieweek voor de deur iets minder zijn. Ino vindt dat geen probleem omdat juist deze tijd van het jaar het altijd wat rustiger is. De beide advocaten vinden de digitalisering de grootste verandering die in hun vakgebied is doorgevoerd.

Ook het werk is meer teamwork geworden, zowel op kantoor als met de cliënten. Toga en de bef zijn tijdens de officiële zittingen het ‘uniform’ binnen de rechtsspraak. Natuurlijk hebben ook de Officier van Justitie en de rechters een toga met bef, maar er is een wezenlijk onderscheid tussen al die toga’s dat alleen zichtbaar wordt wanneer je ze bij elkaar ziet. Het zijn vaak minimaal toegevoegde details in en op de toga die het verschil maken.

Ino vindt het mooi om al 40 jaar middenin de Woerdense gemeenschap te staan en daar maatschappelijk bij betrokken te zijn. “Het mooiste is als een wederpartij mij bij een ander aanbeveelt, want het hoort zegt het voort principe is onbetaalbaar”. Vele verhalen zijn er te vertellen maar alleen al vanwege de privacy is dat onmogelijk om daar in dit artikel over uit te wijden. Zelfs simpele voorbeelden zouden herleidbaar zijn en het ‘biechtgeheim’ van de advocatuur staat dat nu eenmaal niet toe. Een geruststellende gedachte.

Paul van den Dungen

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13