Geert Zeilstra (r.) met Arie Langenberg.
Geert Zeilstra (r.) met Arie Langenberg. Foto: Margreet Nagtegaal

Wapenbroeders zoeken kameraden

Algemeen 1.018 keer gelezen

WOERDEN • In Woerden is een afdeling van de Bond van Wapenbroeders gevestigd.

De afdeling verzorgt activiteiten voor veteranen, oud militairen en hun partners. Doel is het in stand houden van de onderlinge band van hen die actief gediend hebben. Velen van hen zijn uitgezonden geweest tijdens na-oorlogse vredesmissies. De Bond van Wapenbroeders is een landelijke organisatie met in verschillende regio’s een eigen afdeling.

Er zijn momenteel 31 afdelingen actief door het hele land. In Woerden is er een kleine maar actieve groep die eens per maand bij elkaar komen in de Brediushonk in Woerden. Ze kunnen wel wat nieuwe leden gebruiken. In Lopik woont Arie Langenberg (80) en is als oud militair vice voorzitter van de Bond van Wapenbroeders. Hij werd uitgezonden in 1961 naar Nieuw Guinea. “De band die ik heb opgebouwd met de andere jongens in de tijd dat ik uitgezonden was gaat nooit meer weg. We hebben toen alles gedeeld, veel meegemaakt en als broeders samen geleefd. Kameraden die kussen elkaar nog steeds.”

Het is voor hem en zijn vrouw Ria belangrijk om het contact met andere militairen te houden. “We praten tijdens een avond van de Wapenbroeders echt niet alleen over de oorlog. Maar juist ook over het leven hier en nu. We begrijpen elkaar en willen alles met elkaar delen.”

De oorlog gaat nooit uit de man

In de tijd dat Arie terugkwam van zijn missie in Nieuw Guinea, in 1962, werd er nauwelijks gepraat. Dat gebeurde toen niet. “Weer gewoon doorgaan met het leven, en niet teveel nadenken en praten erover.” Pas na het pensioen van Arie kwam het trauma van de oorlog echt naar boven. Bij hem werd alsnog een PTSS vastgesteld. Als therapie kreeg hij een buddy. Maar ook ging Arie de scholen langs met zijn verhaal over de oorlog als vrijwilliger van het Veteranen Instituut. “Dan zet ik een tamtam op het bureau, en zeg, ik zet even mijn mobiele telefoon uit. En dan draai ik mijn tamtam om.” 

en mooie binnenkomer om aan te geven hoe het in de rimboe er aan toe ging. Bijzondere verhalen heeft Arie Langenberg veel. Ook voorzitter Geert Zeilstra vertelt dat hij als oud militair enthousiast is over de saamhorigheid van de Wapenbroeders. Hij werd tijdens de koude oorlog 18 maanden in Borgelshausen bij de luchtmacht gestationeerd. Beiden benadrukken dat je niet perse een veteranen verleden hoeft te hebben om je bij de club van Wapenbroeders aan te sluiten. De afdeling verzorgt diverse activiteiten voor haar leden. Ze richten zich op het in stand houden van de onderlinge band, lezingen over allerlei thema’s, gezelligheid en allerlei bijeenkomsten waarbij ook partners van de veteranen en geïnteresseerden van harte welkom zijn.

Naast de activiteiten zijn de Wapenbroeders vaak actief bij allerlei officiële bijeenkomsten, veteranendagen, herdenkingen voor oud militairen en kransleggingen. Helaas loopt het ledenaantal van de afdeling in Woerden terug. Daarom nodigen ze iedereen uit, ook jongeren, die interesse hebben om eens een avond of activiteit mee te maken om eens te komen kijken en de sfeer te proeven. Op de Website van de Bond van Wapenbroeders is ook alles van de afdeling Woerden te vinden. Eens per maand komen ze bij elkaar in de Brediushonk Kievitstraat 40 in Woerden. Contact via woerden@wapenbroeders.nl

Margreet Nagtegaal

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dennis krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van zijn vader Rien Treur.
Dennis Treur volgt vader op in Rien Treur Makelaardij ingezonden 15 apr, 11:30
• Opening van de nieuwe schoolbibliotheek.
Eigen bieb voor Zegveldse basisschool Jorai Nieuws 15 apr, 11:14
• Wethouder Jacques Rozendaal kwam langs om de Woerdense versie van het Monopoly-spel te komen bekijken.
Woerden heeft dankzij leerlingen de Achtsprong eigen versie van het Monopoly-spel Nieuws 15 apr, 10:41
• Scrimmage voor de goal van Siveo.
Opnieuw remise voor Siveo Sport 15 apr, 08:32
Afbeelding
Bestelbusje op A12 bij Harmelen uitgebrand 112 13 apr, 16:28
Afbeelding
Scooterrijder belandt in sloot in Harmelen 112 13 apr, 16:28
• De nieuwe ladderwagen van de brandweer Woerden werd ingezet bij de uitruk.
Explosie bij veevoederbedrijf Arie Blok in Woerden 112 12 apr, 17:33
Afbeelding
Automobilist gaat er vandoor na aanrijding met wielrenner in Kamerik 112 12 apr, 09:53