• De stichting Laat Woerden Niet Zakken spant zich al jaren in om gaswinning in Woerden tegen te houden.
• De stichting Laat Woerden Niet Zakken spant zich al jaren in om gaswinning in Woerden tegen te houden. Foto: Laat Woerden niet Zakken

Vermilion maakt werk van gas- en oliewinning Papekopveld; Woerden blijft zich verzetten

Algemeen 1.494 keer gelezen

WOERDEN • Het Canadese bedrijf Vermilion bereidt zich voor op het winnen van olie en gas uit het Papekopveld dat voor een groot deel onder Woerden ligt

Een delegatie van het bedrijf bracht onlangs een bezoek aan wethouder Ad de Regt om hem hierover te informeren. Vermilion is eigenaar van het winningsgebied in Waarder en beschikt over een vergunning om tot 2031 aan de slag te gaan. Vanuit Woerden is door de gemeente en door de bewonersgroep Laat Woerden Niet Zakken (LWNZ) altijd verzet geboden tegen de plannen van Vermilion.

Stappen
LWNZ is teleurgesteld dat Vermilion nu concrete stappen zet om naar gas en olie te gaan boren onder Woerden. De stichting zegt zich voor te bereiden op het bestrijden van de schadelijke plannen van het bedrijf en zal namens inwoners en ondernemers ‘een niet-aflatend verzet’ voeren. “Daarmee bereiken we het veiligstellen van een leefbare omgeving voor toekomstige generaties en tegelijkertijd het versnellen van duurzame energiebronnen.”

Zeven jaar geleden liet Vermilion de eerste proefballon op tijdens een presentatie in een drukbezochte Kruiskerk. Maar het bedrijf kreeg toen ‘nee’ te horen van de toenmalige minister van Economische Zaken, Henk Kamp. Dit omdat het plan niet voldeed aan de wettelijke eisen. LWNZ hoopt nu dat de huidige minister van Klimaat en Energie Rob Jetten handelt naar het advies van de Nationale Ombudsman. Die schreef dat er lokaal en regionaal geen enkel draagvlak is voor gaswinning, maar wel voor duurzame energiebronnen.

Winningsplan
LWNZ verwacht dat Vermilion nog minstens twee jaar nodig heeft om goedkeuring te krijgen voor haar plannen. Zo moeten er vergunningen worden aangevraagd en procedures worden doorlopen. Tevens moet het bedrijf een nieuw winningsplan indienen bij het ministerie van Economische Zaken. En dan is er nog niet geboord.

Het gas onder Woerden kan volgens LWNZ niet worden gezien als ‘vervanger’ van Russisch gas. “De oplossing voor de korte termijn is om nu met de hoogste urgentie te besparen en tegelijkertijd voor de lange termijn duurzame en hernieuwbare energiebronnen te realiseren. Deze transitie sluimert al een aantal jaren, maar zal nu in de allerhoogste versnelling moeten.”

De gemeente Woerden verklaart zich te zullen blijven verzetten tegen gaswinning, onder andere richting het ministerie. In het gesprek met Vermilion heeft wethouder De Regt het bedrijf erop gewezen dat de gemeenteraad gaswinning onwenselijk vindt en dit ook in de omgevingsvisie heeft verankerd.  

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Opnieuw ongeluk op Limesbrug in Woerden 112 8 uur geleden
Afbeelding
Sint-actie Stadshart Woerden levert ruim 5 duizend euro op Algemeen 8 dec, 16:18
Afbeelding
Silent disco keert terug bij El Rey in Woerden zakelijk 8 dec, 16:15
Afbeelding
3FM-dj’s gaan spelen in de Speelfabriek in Woerden Algemeen 8 dec, 15:34
Afbeelding
Kapel Weddesteyn in Woerden aangewezen als gemeentelijk monument Algemeen 7 dec, 16:32
Afbeelding
Dorpsplatform: ‘Harmelen is het zat’ Algemeen 7 dec, 16:30
Afbeelding
Meer Bomen Nu oogst zaailingen in Woerdens Brediuspark Algemeen 7 dec, 16:25
Afbeelding
Na twee dagen actie genoeg geld voor AED in de straat Algemeen 7 dec, 16:22