• Tijdens het valpreventieprogramma In Balans doen deelnemers verschillende oefeningen.
• Tijdens het valpreventieprogramma In Balans doen deelnemers verschillende oefeningen. Foto: Beweegteam Woerden

Wethouder Pennarts opent Valpreventieweek in Woerden

Algemeen 1.381 keer gelezen

WOERDEN • Wethouder Mariëtte Pennarts opent maandag 3 oktober de Valpreventieweek in Woerden. Dat doet zij door in het Brediushonk mee te doen aan een les van het valpreventieprogramma In Balans. 

In Balans - aangeboden door de Fysiotherapeuten Maatschap Woerden en ondersteund door Beweegteam Woerden - is een groepstraining van tien weken met wekelijkse lessen op de maandagochtend. 

Balans
Tijdens de lessen leren zelfstandige thuiswonende ouderen hoe ze valongelukken kunnen voorkomen. Ze werken onder andere aan het verbeteren van hun balans, conditie en zelfvertrouwen. De lessen bestaan uit een combinatie van kracht-, en balansoefeningen en er is aandacht voor ontspanning (deels gebaseerd op Tai Chi – zonder dat het zweverig wordt). Ook krijgen mensen een cursusboek en handvatten hoe ze in het dagelijks leven voldoende kunnen blijven bewegen.

Het programma wordt al sinds 2018 in Woerden aangeboden. Meer dan honderd senioren hebben er in de afgelopen jaren aan deelgenomen. De meest recente groep is begin deze maand gestart. Er doen twintig ouderen mee. Deelnemers zijn enthousiast, merken vooruitgang en ervaren de gezelligheid van het trainen in groepsverband. “Ik sta makkelijker op uit een stoel”, vertelt Geri. Deelnemer Joop geeft aan dat het lopen beter gaat en Ton meldt dat hij naast de lessen ook zelf meer is gaan bewegen. 

Botontkalking
Vallen is bij oudere mensen een groot probleem. Elke vijf minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. Mensen die onvoldoende bewegen lopen meer kans om te vallen. Tevens is uit onderzoek gebleken dat vrouwen over het algemeen vaker vallen dan mannen. Ook neemt de kans op vallen toe met de leeftijd, na een periode van ziekte of immobiliteit en bij botontkalking.

De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Valtraining
Naast In Balans wordt in Woerden ook een aparte valtraining gegeven. Dit is een trainingsprogramma van vijf weken, gericht op mensen die willen leren vallen en dan met name hoe men zichzelf adequaat opvangt en later weer kan opstaan. Dit programma zal in 2023 weer van start gaan. Meer informatie over Valtraining is verkrijgbaar bij Annemiek Vonk via: 0348-724700 of e-mail: avonk@fysiotherapie-woerden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Waardering voor Woerdense supermarkt voor inzameling oud en vreemd geld Algemeen 30 jan, 08:55
Afbeelding
Knappe driepunter Siveo in en tegen Linschoten Sport 29 jan, 19:45
Afbeelding
Raad Woerden akkoord: er komen windmolens in Reijerscop Algemeen 27 jan, 17:34
Afbeelding
Sporters kunnen weer douchen in Kamerikse sporthal Algemeen 27 jan, 11:16
Afbeelding
Woerden krijgt nieuw (maar compacter) politiebureau Algemeen 26 jan, 17:38
Afbeelding
Column Junior Brandenburg: Verandering Algemeen 26 jan, 15:58
Afbeelding
Douchen mag niet meer in Kamerikse sporthal De Schulenburch Algemeen 26 jan, 15:46
Afbeelding
Aftrap Jeugdbrandweer De Waarden Algemeen 26 jan, 15:26