Foto: pr

Hongersnood

Politieke column door Chris van Iersel

Er bloeiden vroeger veel bloemen in ons mooie Groene Hart. Dat was in de goeie oude tijd. Insecten zoemden, veel weidevogels broedden in de weilanden en koeien graasden daar. In de kaas proefde je de smaak van de kruiden uit de wei.

Maar de tijd is veranderd, weidevogels zijn er bijna niet meer en het aantal insecten is de laatste twintig jaar met 75 procent afgenomen. Ons mooie Groene Hart is voor insecten een Groene Woestijn geworden, door al het gras heerst er nu hongersnood. Daar heb ik best grote zorgen over, wat kunnen we daaraan doen? Want ja, insecten zijn van levensbelang voor onze voedselvoorziening, zoals Einstein het al zei: Zonder de bij sterven wij!

Belangrijk dus, niet alleen voor ons mensen, maar zeker ook voor de biodiversiteit. Zonder bestuiving geen bessen en noten waar vogels van leven. Insecten kunnen nog een beetje leven in de stad, maar ook daar wordt aan hun voortbestaan geknaagd, in een paar jaar tijd zijn in Woerden meer dan duizend bomen omgezaagd en is struikbeplanting weggehaald. Dus ook in de stad veel minder bloemen voor insecten.


Het lijkt een droevig en verdrietig verhaal, dat is het ook, maar er is hoop! LijstvanderDoes timmert aan de weg met de boodschap dat er in de stad bloeiende bomen moeten terugkomen, de bermen vol komen te staan met bloemen in plaats van gras en dat de graslanden weer weilanden worden vol met bloeiende kruiden. De Groene Woestijn zal weer gaan bloeien, is ons credo. In de komende raadsperiode gaan we door met onze passie om dat doel te bereiken. Daar hebben we veel mensen bij nodig die ons helpen om van Woerden een bloeiende gemeente te maken.


Als u het ook belangrijk vindt, dan rekenen wij op u!


Chris van Iersel, Stadsimker en raadslid LijstvanderDoes

Meer berichten
Shopbox