Kees Ruizendaal in gesprek met Daniëlle van der Wijden over de plannen van het NAH Café voor 2018.
Kees Ruizendaal in gesprek met Daniëlle van der Wijden over de plannen van het NAH Café voor 2018. (Foto: Winny van Rij)

NAH Café zit vol nieuwe plannen

Kees Ruizendaal startte eind 2016 een NAH-Café voor mensen met niet aangeboren hersenletsel dat vorig jaar in een belangrijke behoefte voorzag. "Voorheen was je na je ziekenhuisopname en revalidatie op jezelf aangewezen, bij het NAH-Café ontmoet je mensen die hetzelfde meemaken. Dus we gaan door met lotgenotencontact en thema-avonden."

Woerden - Jaarlijks komen er landelijk 130.000 mensen bij die Niet Aangeboren Hersenletsel hebben, NAH. "Door beschadiging of ziekte van de hersenen," vertelt Ruizendaal die al tien jaar mantelzorger is voor zijn vrouw met hersenletsel. "Zij heeft haar eigen aangepaste draai wel weer gevonden."

Balans vinden

Net als Ruizendaal weet Daniëlle van der Wijden uit ervaring wat dit met de persoon in kwestie doet. "Verminderde belastbaarheid, overgevoeligheid voor prikkels. Je moet die balans weer zien te vinden, leren dat niet alles meer gaat zoals voorheen." Zij vormt samen met Ruizendaal, Ellen Dijkhuizen en Ingrid van der Zon de na de zomer opgerichte stuurgroep. "Het NAH-Café draait goed. Er komen gemiddeld veertien mensen, meestal echtparen," laat Ruizendaal weten. "De persoon met hersenletsel komt allerlei obstakels tegen, kan zich moeilijk uiten, voelt zich daardoor niet begrepen. De partner vangt dit dan op en voert daarom vaak het woord."

Nieuwe bezoekers

Vorig jaar draaide het NAH-Café alleen op de zaterdagochtend. "Een inloop waar mensen van elkaar leren, tips krijgen over waar je het beste terecht kunt en ervaringen delen." Twee keer kwam een thema aan de orde over mantelzorgen en over de mogelijkheden die De Boogh in Harmelen biedt. Dit jaar wil het NAH-Café aandacht besteden aan de bekendheid, nieuwe gasten zien te werven via folders, communicatie via Facebook NAH Café Woerden en goede thema-avonden. "Gezien het aantal mensen dat hersenletsel heeft, kunnen we nog enorm groeien," aldus Van der Wijden. "Bij het NAH-Café ontmoet je mensen die hetzelfde meemaken. Je hoort dat in andere gezinnen dezelfde problemen spelen."

Informatie en ontmoeting

Het NAH-Café wil nu de diepte in en organiseert drie keer op maandagavond een thema-avond, de eerste op 5 februari om 19.30 uur over 'Gevolgen van hersenletsel voor de relatie'. Ruizendaal: "We merkten vorig jaar dat dit echt een onderwerp is waarover vragen zijn." Deze avonden worden gehouden in de ruimte van Bij Rembrandt in De Plint, net als de inloopochtenden voor ontmoeting. Ook hiervan zijn er dit jaar drie en de eerste is op zaterdag 14 april om 10.00 uur.

door Winny van Rij

Meer berichten
Shopbox