• Op 14 september vonden de audities plaats van de junior cast voor de Historische Spelen die op 14, 15 en 16 oktober plaatsvinden in een grote circustent op het Exercitieveld.
• Op 14 september vonden de audities plaats van de junior cast voor de Historische Spelen die op 14, 15 en 16 oktober plaatsvinden in een grote circustent op het Exercitieveld. Foto: PR

Waan je in het Woerden van 1372

Algemeen 2.093 keer gelezen

woerden • De Historische Spelen brengen in dit feestjaar van Woerden 650 een weekend vol eigentijds historisch theater. "Het is de leukste manier om de geschiedenis van Woerden te beleven." 

Dat deze spelen in 2022 zouden plaatsvinden was al vanaf de oprichting bekend. "Frits Bugter (overleden in 2015) wilde iedere drie jaar deze spelen houden, met de finale in dit feestjaar", vertelt voorzitter Jos van Riet. Van een finale wil hij niet spreken. "Er zijn nog genoeg onderwerpen, maar eerst deze spelen maar eens tot een goed einde brengen."

De Boogmaker is de titel van deze speciale editie die zich afspeelt in 1372. Een tijd waarin er bijna niets was in Woerden. "Er waren hutjes, een kerk en een kroeg", weet Erik Schuurmans, zowel bestuurslid als baljuw (ambtenaar) in het stuk. "Woerden telde toen 584 bewoners", vervolgt Van Riet. De twee hebben zich flink ingelezen. "Het onderwerp Woerden 1372 is zo groot, daar moet je wel veel over weten om er een goed thema uit te halen." Toen ze een idee hadden uitgewerkt en Jimmy Plooi een script had geschreven, organiseerden ze expertsessies met lokale stadshistorici. Schuurmans: "Om te checken of onze informatie allemaal klopte." 

Het verhaal
De Boogmaker vertelt het verhaal van een eigenwijze jonge vrouw met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. Ze groeit zo’n 650 jaar geleden op, in de tijd dat het dorp Woerden uitgroeit tot een stad. De nieuwe bisschop van Utrecht vormt echter een bedreiging voor Holland, waar Woerden deel van uitmaakt. Daarom geeft de baljuw de opdracht om het dorp te versterken. Dit door een aarden wal aan te leggen en een gracht te graven. Het werk wordt - zonder loon - uitgevoerd door de mannen uit het dorp.

"Dwangarbeid was in die tijd heel normaal", vertelt Niek Dekker, verantwoordelijk voor de productie. De jonge vrouw ziet haar vader erg lijden onder het werk. Via iemand met een hoge status probeert ze voor hem een betere plek te bemachtigen. Er ontstaat een liefdesgeschiedenis. 

Rijkdom en armoede spelen een grote rol in de voorstelling. De kleding laat dit heel mooi zien: van sjiek tot jutezak. "We hebben de kleding kunnen lenen van het tv-programma ‘Het verhaal van Nederland’", verklapt Van Riet. "En de tent waarin alles zich afspeelt - met een diameter van 33 meter - is van Hans Klok. Er kunnen 780 mensen in, dus we hopen met zes voorstellingen iedereen die wil een plek te kunnen bieden, ook kinderen van allerlei schoolklassen.”

Grote cast
Zangdocent Marlous Tolhuisen beoordeelde de speciale juniorcast op zangtalent. “De groep bestaat uit kinderen en jongeren met en zonder beperking.” Sanne Dorrepaal doet de regie. "Twee groepen van twaalf junioren hebben tijdens de voorstelling hun eigen rol. Ze repeteren eerst apart, later voegen we alles samen. In totaal bestaat de cast uit zo’n 70 personen." 

De eerste Historisch Spelen in 2010 vonden plaats op het Kerkplein, die van 2013 op het Exercitieveld, in 2016 en 2019 in Het Klooster. “Nu dus weer op het Exercitieveld, maar wel in een circustent", aldus Schuurmans. Het spelen is totaal anders. "We voeren de voorstelling op in het midden van de tent. Dan moet je heel anders spelen met het publiek rondom."

Ook vergt de entourage veel meer voorbereiding en werk. "Er is niets, dus moeten we alles regelen", zegt Schuurmans. De productie kan daarom nog wel wat vrijwilligers gebruiken. "In de opbouw vanaf maandag 10 oktober, maar ook tijdens de voorstellingen zelf: mensen hun plek wijzen, papiertjes prikken, backstage de helpende hand bieden met kleding, haar, grime, microfoons opspelden en nog veel meer." Wie interesse heeft om te helpen, kan contact opnemen via: 0348-425170 of e-mail: info@historischespelenwoerden.nl.

Koop een kaartje
Voorzitter Jos van Riet adviseert om niet tot het laatste moment te wachten met het kopen van een kaartje. "Hoewel we natuurlijk veel meer stoelen hebben dan bij de voorgaande edities in Het Klooster, waren die voorstellingen heel snel uitverkocht.” Er zijn zes voorstelling, op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 oktober om 15.00 en 20.00 uur. Kaarten à 15 of 18 euro zijn te bestellen via www.kloosterwoerden.nl/hsw

Winny van Rij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Sportlust ‘46 verlengt contracten van meerdere spelers Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Theater in TechnoHUB Woerden Algemeen 30 nov, 15:36
Afbeelding
Materiaal gezocht voor expositie over treinramp bij Harmelen Algemeen 30 nov, 14:36
Afbeelding
‘Kerstwinkelen bij Intratuin is echt een belevenis’ zakelijk 30 nov, 14:34
Afbeelding
Derde editie Santa Run in Woerden Algemeen 30 nov, 14:32
Afbeelding
Uniek in Woerden: fit in 20 minuten per week advertorial 30 nov, 10:00
Afbeelding
Auto belandt in het water bij Harmelen 112 29 nov, 20:20
Afbeelding
Aantal klanten Voedselbank Woerden verdubbeld Algemeen 29 nov, 16:01