• Dierenweide Kukele-boe is dinsdag (Werelddierendag) omgedoopt tot Stadsboerderij Kukele-boe.
• Dierenweide Kukele-boe is dinsdag (Werelddierendag) omgedoopt tot Stadsboerderij Kukele-boe. Foto: Paul van den Dungen

Heropening vernieuwde ‘Stadsboerderij Kukele-boe’

Algemeen 1.697 keer gelezen

WOERDEN • Dierenweide Kukele-boe heet voortaan Stadsboerderij Kukele-boe. De nieuwe naam is dinsdagmiddag onthuld tijdens de heropening van het dierenverblijf.

Burgemeester Victor Molkenboer en Femke Rodenburg timmerden het nieuwe naambordje op de weide in het Brediuspark. In 1994 werd de naam Kukele-boe door toen 11-jarige Femke bedacht. Haar eigen dochter Anna hielp een handje mee.

Entreepad
Kukeleboe onderging de afgelopen jaren een ware metamorfose. Dit omdat een deel van de dierenweide plaats moest maken voor een entreepad naar het terras van Parkcafé Bredius en ook voor de speeltuin nabij het terras. De gemeente had hiertoe al in 2018 besloten. Direct na dit besluit begon Kukele-boe met het vernieuwen van de verouderde hokken.

De nieuw gebouwde dierenverblijven zijn groot, hoog en tochtvrij. Dat bevordert het welzijn van de dieren, maar ook het werkplezier van de dierenverzorgers. Want die hoeven het kippenhok niet meer kruipend schoon te maken. Komende winter wil het bestuur ook de beheertaken aanpassen zodat Kukele-boe aan de eisen voldoet die aan een kinderboerderij gesteld worden. 

Vanaf 2018 hebben vrijwilligers ieder jaar een dierenverblijf vernieuwd en dit jaar is het pronkstuk gerealiseerd: een authentieke hooiberg. In vier jaar tijd onderging Kukele-boe een complete make-over. Om dit te markeren besloot het bestuur de naam van Dierenweide Kukele-boe te veranderen naar Stadsboerderij Kukele-boe.

Cadeau
Stadsboerderij is een samenvoeging van twee woorden. Het woord ‘stad’ staat voor een cadeau aan de stad Woerden, die dit jaar haar 650-jarig bestaan viert. En het woord ‘boerderij’ verwijst naar het eeuwenlange boerenbestaan op deze plaats in Woerden. Stadsboerderij Kukele-boe is gelegen op het voormalig landgoed van de familie Bredius, die daar meerdere generaties heeft geboerd. 

In 1964 kocht de gemeente Woerden het landgoed aan en werd daardoor eigenaar van boomgaarden en een veestapel. Tot 1992 runde de gemeente de boerderij. In dat jaar besloot Woerden de gemeentelijke veestapel van de hand te doen. In1994 is het beheer van de gemeentelijke veestapel aan Kukele-boe overgedragen. 

De veestapel van de stadboerderij bestaat op dit moment uit schapen, geiten varkens en pluimvee. Naast deze landbouwhuisdieren zijn er ook konijnen, cavia’s alpaca’s en een vijver met vissen. Voor bezoekers is de boerderij dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dennis krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van zijn vader Rien Treur.
Dennis Treur volgt vader op in Rien Treur Makelaardij ingezonden 20 uur geleden
• Opening van de nieuwe schoolbibliotheek.
Eigen bieb voor Zegveldse basisschool Jorai Nieuws 20 uur geleden
• Wethouder Jacques Rozendaal kwam langs om de Woerdense versie van het Monopoly-spel te komen bekijken.
Woerden heeft dankzij leerlingen de Achtsprong eigen versie van het Monopoly-spel Nieuws 20 uur geleden
• Scrimmage voor de goal van Siveo.
Opnieuw remise voor Siveo Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Bestelbusje op A12 bij Harmelen uitgebrand 112 13 apr, 16:28
Afbeelding
Scooterrijder belandt in sloot in Harmelen 112 13 apr, 16:28
• De nieuwe ladderwagen van de brandweer Woerden werd ingezet bij de uitruk.
Explosie bij veevoederbedrijf Arie Blok in Woerden 112 12 apr, 17:33
Afbeelding
Automobilist gaat er vandoor na aanrijding met wielrenner in Kamerik 112 12 apr, 09:53