• Dierenweide Kukele-boe is dinsdag (Werelddierendag) omgedoopt tot Stadsboerderij Kukele-boe.
• Dierenweide Kukele-boe is dinsdag (Werelddierendag) omgedoopt tot Stadsboerderij Kukele-boe. Foto: Paul van den Dungen

Heropening vernieuwde ‘Stadsboerderij Kukele-boe’

Algemeen 1.211 keer gelezen

WOERDEN • Dierenweide Kukele-boe heet voortaan Stadsboerderij Kukele-boe. De nieuwe naam is dinsdagmiddag onthuld tijdens de heropening van het dierenverblijf.

Burgemeester Victor Molkenboer en Femke Rodenburg timmerden het nieuwe naambordje op de weide in het Brediuspark. In 1994 werd de naam Kukele-boe door toen 11-jarige Femke bedacht. Haar eigen dochter Anna hielp een handje mee.

Entreepad
Kukeleboe onderging de afgelopen jaren een ware metamorfose. Dit omdat een deel van de dierenweide plaats moest maken voor een entreepad naar het terras van Parkcafé Bredius en ook voor de speeltuin nabij het terras. De gemeente had hiertoe al in 2018 besloten. Direct na dit besluit begon Kukele-boe met het vernieuwen van de verouderde hokken.

De nieuw gebouwde dierenverblijven zijn groot, hoog en tochtvrij. Dat bevordert het welzijn van de dieren, maar ook het werkplezier van de dierenverzorgers. Want die hoeven het kippenhok niet meer kruipend schoon te maken. Komende winter wil het bestuur ook de beheertaken aanpassen zodat Kukele-boe aan de eisen voldoet die aan een kinderboerderij gesteld worden. 

Vanaf 2018 hebben vrijwilligers ieder jaar een dierenverblijf vernieuwd en dit jaar is het pronkstuk gerealiseerd: een authentieke hooiberg. In vier jaar tijd onderging Kukele-boe een complete make-over. Om dit te markeren besloot het bestuur de naam van Dierenweide Kukele-boe te veranderen naar Stadsboerderij Kukele-boe.

Cadeau
Stadsboerderij is een samenvoeging van twee woorden. Het woord ‘stad’ staat voor een cadeau aan de stad Woerden, die dit jaar haar 650-jarig bestaan viert. En het woord ‘boerderij’ verwijst naar het eeuwenlange boerenbestaan op deze plaats in Woerden. Stadsboerderij Kukele-boe is gelegen op het voormalig landgoed van de familie Bredius, die daar meerdere generaties heeft geboerd. 

In 1964 kocht de gemeente Woerden het landgoed aan en werd daardoor eigenaar van boomgaarden en een veestapel. Tot 1992 runde de gemeente de boerderij. In dat jaar besloot Woerden de gemeentelijke veestapel van de hand te doen. In1994 is het beheer van de gemeentelijke veestapel aan Kukele-boe overgedragen. 

De veestapel van de stadboerderij bestaat op dit moment uit schapen, geiten varkens en pluimvee. Naast deze landbouwhuisdieren zijn er ook konijnen, cavia’s alpaca’s en een vijver met vissen. Voor bezoekers is de boerderij dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
IJsbaan op Kerkplein Woerden op 3 december open Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Nachtbrakers gezocht in Woerden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Meer Woerdenaren moeten steun krijgen om energierekening te kunnen betalen Algemeen 25 nov, 15:46
Afbeelding
Dance Academy Woerden opent deuren nieuw pand Algemeen 25 nov, 11:39
Afbeelding
Stadshart Woerden speelt voor Sinterklaas Algemeen 25 nov, 11:36
Afbeelding
‘Polder Reijerscop meest geschikt voor plaatsing windturbines’ Algemeen 25 nov, 11:04
Afbeelding
Petruskerk in Woerden kleurt oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen Algemeen 24 nov, 14:55
Afbeelding
Column Mirte Damen: Bakkerij De Leeuw Algemeen 23 nov, 14:38