• Jolanda Zwetsloot gooit de eerste peuk in het potje dat wethouder Jelmer Vierstra vasthoudt.
• Jolanda Zwetsloot gooit de eerste peuk in het potje dat wethouder Jelmer Vierstra vasthoudt. Foto: Thomas Sohilait

‘Het is niet mijn peuk, maar wel mijn aarde die vervuild wordt’

Algemeen 2.364 keer gelezen

WOERDEN • Wethouder Jelmer Vierstra gaf zaterdag op het Woerdense Kerkplein het startschot voor de Minder Peuk, Meer Leuk. Doel van de actie is om in twee weken tijd 25.000 peuken te rapen. 

Initiatiefneemsters Jacqueline van Noordenne en Jolanda Zwetsloot van Zero Waste Groene Hart denken dit aantal makkelijk is te halen. In de voorbereiding waren al ruim 5.000 peuken opgeraapt en zaterdag werd dit in een paar uur tijd verdubbeld. 

De twee bedachten de actie omdat zij zich ergeren zich aan de vele sigarettenpeuken die op straat liggen. “Wat veel mensen niet weten is dat er schadelijke stoffen en microplastics in filters zitten”, zegt Zwetsloot. “Elke peuk vervuilt wel acht liter grondwater. Voor ons en Zero Waste Groene Hart is de maat vol: we moeten iets doen aan dit probleem.” 

Wijzen naar de vervuiler willen Zwetsloot en Van Noordenne niet. Wel nemen ze eigen verantwoordelijkheid door aan de slag te gaan en te beginnen met het rapen van de peuken. “Het is niet mijn peuk, maar wel mijn aarde die vervuild wordt”, verduidelijkt Van Noordenne. 

Steun
Dat hun actie op veel steun kan rekenen, blijkt wel uit de vele ‘supporters’ die zich hebben aangemeld. Onder andere Brownies&downieS, OneXillium, Albert Heijn, Overhoop, Parkcafé Bredius, Splinter, De Terugwinning, Bredius speelweide, basisschool Eben Haëzer, Progressief Woerden, TechnoHUB, AV Flowers, Vakdrogist Stouthart, KVVN, Atelier Buitengewoon hebben de afgelopen tijd glazen potjes ingezameld die de komende dagen worden gevuld met geraapte peuken. Die kunnen tot donderdag 13 oktober worden ingeleverd bij de Duurzaamheidswinkel aan de Voorstraat 75 in Woerden. Ze worden daar in de etalage gezet. 

www.duurzaamwoerden.nl/peuk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Sportlust ‘46 verlengt contracten van meerdere spelers Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Theater in TechnoHUB Woerden Algemeen 30 nov, 15:36
Afbeelding
Materiaal gezocht voor expositie over treinramp bij Harmelen Algemeen 30 nov, 14:36
Afbeelding
‘Kerstwinkelen bij Intratuin is echt een belevenis’ zakelijk 30 nov, 14:34
Afbeelding
Derde editie Santa Run in Woerden Algemeen 30 nov, 14:32
Afbeelding
Uniek in Woerden: fit in 20 minuten per week advertorial 30 nov, 10:00
Afbeelding
Auto belandt in het water bij Harmelen 112 29 nov, 20:20
Afbeelding
Aantal klanten Voedselbank Woerden verdubbeld Algemeen 29 nov, 16:01