• Kassen in de Harmelerwaard.
• Kassen in de Harmelerwaard. Foto: Floris Bakker

Thema-avond over toekomst Harmelerwaard

Algemeen 1.221 keer gelezen

HARMELEN • Nog dit najaar kan iedereen die dat wil, meepraten over de toekomst van het glastuinbouwgebied in de Harmelerwaard. Op donderdag 10 november is er een thema-avond gepland in het gemeentehuis. 

Vanwege een gebrek aan uitbreidings- en verduurzamingsmogelijkheden maken de glastuinbouwers uit de Harmelerwaard zich zorgen over hun bedrijf. Deze onzekerheid kan leiden tot een vertrek van bedrijven. 

Verloedering
Om leegstand, versnippering en verloedering te voorkomen, zijn de gemeente Woerden en de provincie Utrecht in januari samen een onderzoek gestart naar de toekomstmogelijkheden van de Harmelenerwaard. De afgelopen maanden is al gekeken naar de kenmerken van het gebied (bodem, water, landschap en bebouwing). Ook zijn de geschiedenis en de ruimtelijke kwaliteiten in beeld gebracht.

Omdat de toekomst van het glastuinbouwgebied van grote invloed is op de omgeving, willen de gemeente en de provincie zoveel mogelijk mensen de kans geven om hierover mee te praten. Hiervoor komen er bijeenkomsten in Harmelen, maar ook digitale mogelijkheden. 

“Voor alle betrokkenen is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de toekomst van dit belangrijke gebied aan de rand van Harmelen”, verklaart wethouder Mariëtte Pennarts-Pouw. “We moeten dit wel zorgvuldig en in goed overleg met alle belanghebbenden oppakken. Het participatietraject is daarin een belangrijke stap. Ik hoop dat veel Harmelenaren meepraten en zie uit naar de kennismaking!”

Bijleveld
In het onderzoek staat het glastuinbouwgebied Harmelerwaard centraal. Een oplossing voor dit gebied is namelijk het meest dringend. Wel worden ook de gevolgen voor het gebied eromheen tussen Utrecht en Harmelen in beeld gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de polder Bijleveld en de rand van Harmelen. Deze gebieden zijn volgens de gemeente niet los van elkaar te zien.

Tijdens de thema-avond (aanvang 20.00 uur) zal worden toegelicht welke stappen er de komende periode worden gezet, hoe de participatie er in grote lijnen zal uitzien en wat de planning voor het vervolg is. De bijeenkomst is digitaal te volgen via gemeenteraad.woerden.nl en vanaf de publieke tribune in de raadzaal van het gemeentehuis. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Woerdense verenigingen halen ruim 75.000 euro op met Grote Clubactie Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Sportlust ‘46 verlengt contracten van meerdere spelers Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Theater in TechnoHUB Woerden Algemeen 30 nov, 15:36
Afbeelding
Materiaal gezocht voor expositie over treinramp bij Harmelen Algemeen 30 nov, 14:36
Afbeelding
‘Kerstwinkelen bij Intratuin is echt een belevenis’ zakelijk 30 nov, 14:34
Afbeelding
Derde editie Santa Run in Woerden Algemeen 30 nov, 14:32
Afbeelding
Uniek in Woerden: fit in 20 minuten per week advertorial 30 nov, 10:00
Afbeelding
Auto belandt in het water bij Harmelen 112 29 nov, 20:20