• Kassen in de Harmelerwaard.
• Kassen in de Harmelerwaard. Foto: Floris Bakker

Thema-avond over toekomst Harmelerwaard

Algemeen 1.463 keer gelezen

HARMELEN • Nog dit najaar kan iedereen die dat wil, meepraten over de toekomst van het glastuinbouwgebied in de Harmelerwaard. Op donderdag 10 november is er een thema-avond gepland in het gemeentehuis. 

Vanwege een gebrek aan uitbreidings- en verduurzamingsmogelijkheden maken de glastuinbouwers uit de Harmelerwaard zich zorgen over hun bedrijf. Deze onzekerheid kan leiden tot een vertrek van bedrijven. 

Verloedering
Om leegstand, versnippering en verloedering te voorkomen, zijn de gemeente Woerden en de provincie Utrecht in januari samen een onderzoek gestart naar de toekomstmogelijkheden van de Harmelenerwaard. De afgelopen maanden is al gekeken naar de kenmerken van het gebied (bodem, water, landschap en bebouwing). Ook zijn de geschiedenis en de ruimtelijke kwaliteiten in beeld gebracht.

Omdat de toekomst van het glastuinbouwgebied van grote invloed is op de omgeving, willen de gemeente en de provincie zoveel mogelijk mensen de kans geven om hierover mee te praten. Hiervoor komen er bijeenkomsten in Harmelen, maar ook digitale mogelijkheden. 

“Voor alle betrokkenen is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de toekomst van dit belangrijke gebied aan de rand van Harmelen”, verklaart wethouder Mariëtte Pennarts-Pouw. “We moeten dit wel zorgvuldig en in goed overleg met alle belanghebbenden oppakken. Het participatietraject is daarin een belangrijke stap. Ik hoop dat veel Harmelenaren meepraten en zie uit naar de kennismaking!”

Bijleveld
In het onderzoek staat het glastuinbouwgebied Harmelerwaard centraal. Een oplossing voor dit gebied is namelijk het meest dringend. Wel worden ook de gevolgen voor het gebied eromheen tussen Utrecht en Harmelen in beeld gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de polder Bijleveld en de rand van Harmelen. Deze gebieden zijn volgens de gemeente niet los van elkaar te zien.

Tijdens de thema-avond (aanvang 20.00 uur) zal worden toegelicht welke stappen er de komende periode worden gezet, hoe de participatie er in grote lijnen zal uitzien en wat de planning voor het vervolg is. De bijeenkomst is digitaal te volgen via gemeenteraad.woerden.nl en vanaf de publieke tribune in de raadzaal van het gemeentehuis. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 13 uur geleden
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00