Carola Pessel is na acht jaar behoorlijk ingeburgerd in Kamerik. "Ik ben er geboren en getogen en voel me een van hen."
Carola Pessel is na acht jaar behoorlijk ingeburgerd in Kamerik. "Ik ben er geboren en getogen en voel me een van hen." (Foto: Winny van Rij)

Openminded huisarts Carola Pessel

Sinds 2010 voert Carola Pessel de huisartsenpraktijk in Kamerik en eigenlijk was ze gelijk op haar plek. "Ik ben hier geboren en getogen." Toch was er wel enige twijfel. "Iedereen kende mij als bakkersmeisje." Maar met haar professionele pet op lukt dit prima. "Ik praat de taal van de inwoners en voel me zeker een van hen."

door Winny van Rij

Kamerik - Er is weinig hiërarchie te bespeuren, ook niet in het team onderling. "Ik ben geen hokjesdenker. We werken hier als team samen en het leuke van een huisartsenpraktijk is dat ik de vrijheid heb om het vak uit te oefenen zoals ik dat wil." Met haar open persoonlijkheid kijkt ze naar het leven met al z'n aspecten. "Ik ben regulier opgeleid, maar kijk door een holistische bril. Als de klachten ongrijpbaar zijn zoek ik wat er achter zit." De huisartsengeneeskunde biedt een moderne basis voor houvast maar ze laat zich niet belemmeren door protocollen. De ggz-psycholoog heeft dezelfde denkwijze, haar collega-huisarts is heel anders. "Maar we werken heel goed met elkaar samen in wederzijds respect."
In de afgelopen jaren zag Pessel met name stress gerelateerde klachten toenemen. "Bijvoorbeeld maagpijn. Als er geen ziektes van de maag zijn, rijst bij mij de vraag: 'wat heb je te verteren?' Als iemand rugpijn heeft kan het zijn omdat hij of zij verkeerd bukt maar het kan ook komen door opgebouwde spanning."

Gespecialiseerd

Ze is iemand die geloof hecht aan de innerlijke kracht van mensen. "Ik denk echt dat als jou iets overkomt, je zelf veel kunt doen om dit te helen."
Ze komt de laatste tijd ook veel angst en zorgen tegen over ziekte en gezondheid. "Die zorgen komen meer naar ons toe als huisartsenpraktijk omdat mensen langer thuis blijven wonen." Ze praat dan over chronisch zieken, geestelijk zieken, mensen met dementie, mensen die thuis willen sterven. "Dat kunnen wij allemaal faciliteren met twee huisartsen, drie assistentes, een ggz-medewerker en twee praktijkondersteuners. Dat zijn verpleegkundigen die ook gespecialiseerd zijn in somatiek, de zorg bij chronische lichamelijke klachten." Die zorg kan dus allemaal dicht bij huis geleverd worden.

De weg wijzen

Pessel is er voor iedereen, ze werkt als het ware tussen de geloven door. "Met mijn kennis en ervaring kan ik op kleine schaal mensen de weg wijzen, soms met een pilletje, soms met doorverwijzing naar een specialist, met welzijn, therapie of door te bekijken wat mensen nog zelf kunnen doen om te helen. Je hebt natuurlijk beperkte tijd op het spreekuur maar als het lukt neem ik hier tijd voor. Ik ben een gevoelsmens, heb ooit de kans gehad iets te leren en kan hiermee mensen helpen."

Meer berichten
Shopbox