Niets aan de hand

Column door Junior Brandenburg

Koud is het nieuwe jaar gestart of de column ideeën waaien alweer weg met de eerste winterstorm. En wat blijft er dan over? Uiteraard een compliment voor de IJsbaan Woerden en organisatoren. Niemand had 8 jaar geleden kunnen bevroeden dat Woerdenaren heden ten dage ware veldslagen zouden uitvechten op een surrogaatijsvloertje.

De aanloop was al pittig met de nodige psychologische oorlogsvoering via sociale media en borstklopperij. Maar het echte geweld begon nadat het ijs bevroren was. Omwonenden op het Kerkplein moeten zich soms in andere ijstijden gewaand hebben tussen alle oerkreten.

En het was duidelijk dat het jureren dit jaar geen spreekwoordelijke kattepis zou worden. Van meetlat tot voetfouten en van onreglementair van positie wisselen tot fluitketeltikken, werkelijk alles werd uit de kast getrokken. Zelfs bovenhands werpen werd gesignaleerd. Tel daarbij op de nodige intimidatie, het vereffenen van oude openstaande rekeningen en omfloerste bedreigingen, en het feest is compleet.

En wat een feest was het. 64 teams die tot de tanden toe bewapend en tot op het bot gemotiveerd koste wat kost wilden winnen. En wat bleek, niets verbroedert zo mooi als een potje stoom afblazen met een fluitketel in je hand. Alle frustratie van het hele jaar kan er in een keer uit. Hooguit vervangen door een kortstondig treuren vanwege uitschakeling. Maar met diepe innerlijke vrede omdat de tegenstander eigenlijk slechter was, het ijs te beroerd en de ketels te gebutst..

En zo begint Woerden vreedzaam aan een nieuw jaar en kan er weer maanden aan frustratie en ergernis een plek krijgen op weg naar de collectieve ontluchting op de IJsbaan. En dat scheelt, want dan hoef ik niet bozig te schrijven over de zeer trage rechtsgang (hoezo snelrecht?) en de uitermate beperkte straffen voor de personen die Woerden twee jaar geleden schrik aanjoegen.

Die ons collectieve veiligheidsgevoel een ernstige knauw gaven door meerdere auto's in de fik te steken. Daar is er iets misgegaan met de beoordeling van de impact op de samenleving en de consequenties van dit soort handelen. Wat als er toevallig een auto van een arts of verloskundige op standby was afgebrand, om maar iets te noemen. Maar zoals gezegd, het was een bijzin in de krant en ik stond met een fluitketel op de baan, dus niets aan de hand!

Meer berichten
Shopbox