Vrijdag neemt dermatoloog Chris den Hengst na 33 jaar afscheid van het ziekenhuis in Woerden. Hij gaat elders deeltijdwerken en wil over een paar jaar in Woerden weer iets betekenen met zijn kennis en ervaring.
Vrijdag neemt dermatoloog Chris den Hengst na 33 jaar afscheid van het ziekenhuis in Woerden. Hij gaat elders deeltijdwerken en wil over een paar jaar in Woerden weer iets betekenen met zijn kennis en ervaring. (Foto: Winny van Rij)

Van zalf smeren naar opereren Dermatoloog Chris den Hengst

Vrijdag neemt Chris den Hengst na drieëndertig jaar afscheid als dermatoloog bij het Antoniusziekenhuis. Hij kreeg zijn formele toelating op 1 oktober 1984 in dit betrekkelijk nieuwe vak en maakte vele veranderingen mee. Van drie regels administratie naar protocollen en van stikstof aanstippen naar tumoren verwijderen."

door Winny van Rij

Woerden - "Ik begon alleen met twee spreekuren, startte al snel een spreekuur in Mijdrecht, probeerde dit ook in Oudewater maar dat werkte niet, mensen werden mobieler en gingen wel naar Woerden." Met acne en wratten ging je destijds naar de dermatoloog, nu naar de huisarts. "Tenzij de acne heel ernstig is." In zijn vak veranderde enorm veel. "Voorheen was ik een kwart van mijn tijd bezig met stikstof voor wratten en zalf voor acne, nu voor de helft met het beoordelen van moedervlekken." Hij zag vele nieuwe medicijnen en therapieën voorbij komen, protocollen ingeburgerd raken en samenwerkingen ontstaan. "Met de gynaecoloog die ook huidproblemen tegenkomt en met de kinderarts voor bijvoorbeeld de behandeling van hemangioom of aardbeienvlek." Ook in de wereld van geneesmiddelen en therapieën verandert enorm veel zoals bij de bestrijding van kanker maar ook voor andere huidproblemen.

Kennis delen

"Opereren is een beetje knutselen en dat kost me minder energie dan een dag spreekuur draaien waar je met emoties te maken hebt." Toch vindt hij dit interessant en is lid van de Nederlandse vereniging van psychodermatologie. "Het doet echt wel wat als je huidproblemen hebt en dan is het goed om te weten hoe mensen met medicijnen en moeilijke boodschappen omgaan." Een intrigerend vak waar Den Hengst mee bezig blijft. "Ik ga in Rijswijk spreekuur houden, en in Rotterdam mensen met lipoedeem helpen bij een van de cosmetische klinieken waar ik vroeger werkte." Over een paar jaar zou hij in Woerden wel weer aan de slag willen. "Bij een huisartsenpraktijk om huidproblemen eerder op te vangen. Het beslaat nu 50% van mijn werk, dus ik heb er veel kijk op en kan een grote steun zijn voor de veelal parttime werkende huisartsen." Kennis delen doet hij graag. "De laatste vijf jaar met twee collega's maar ook bij het begeleiden van coassistenten. Ontzettend leuk om te doen."

Zonneschade

Er is tegenwoordig veel aandacht voor moedervlekken en zonneschade. "Heel goed, want in de jaren 60 en 70 maakte niemand zich hier druk om en ging je zonder zonnebrand in je blootje in de Spaanse zon liggen."
Den Hengst vindt wel dat we nu soms doorslaan. "Factor 50 in Nederland, terwijl je blij mag zijn met een beetje zon.
De zon is gewoon fantastisch. In Scandinavië komt veel depressiviteit voor omdat het er zo lang donker is."

Gewenning

Dat er steeds meer huidkanker en de ernstige vorm melanoom voorkomt ziet hij als geen ander. "Nu krijg ik een melanoom per veertien dagen terwijl ik er vroeger een in de twee jaar had. Het is trouwens zo dat dit meer voorkomt in koude Noordelijke landen dan in het warme Zuiden. Een kwestie van gewenning," zo is zijn overtuiging. "Toen mijn vrouw en ik lang geleden begonnen met wandelen op een bewolkte dag in maart had ik een zonverbrand hoofd, er zit altijd UV in de lucht en ik was niets gewend. Nu kom ik heel veel buiten maar heb nauwelijks zonneschade zoals bijvoorbeeld ruwe plekken."

Ga er verstandig mee om is zijn devies en check je huid. "Vooral de rug. Dat is altijd een probleem, daar heb je eigenlijk een partner voor nodig."

Meer berichten
Shopbox