Afbeelding
Stockfoto

‘Houd referendum over Rembrandtbrug’

Algemeen 1.241 keer gelezen

WOERDEN • Woerdenaren moeten zich kunnen uitspreken over de aanleg van de Rembrandtbrug, die ruim 31 miljoen euro gaat kosten. Dat schrijft een zevental inwoners van de stad in een brief aan college en gemeenteraad. 

De raad neemt binnenkort een besluit over de bestemmingsplanwijziging waarna het plan serieuze vormen gaan nemen. ‘Er valt wellicht nog wat te doen om dit onzalige plan af te wenden’, valt te lezen in de brief die door de kritische groep Woerdenaren is ondertekend. Zij vinden dat het ‘plan Rembrandtbrug’ rijp is voor een referendum. Die zou tegelijkertijd met de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023 kunnen worden gehouden.

Tegen de vlakte
Om meerdere redenen adviseren zij raadsleden om niet in te stemmen met de voorgestelde bestemmingsplanwijziging. Zo gaat een groot deel van de begroting van 31 miljoen euro naar het opkopen van woonhuizen en bedrijfspanden die tegen de vlakte gaan om ruimte te maken voor brug, weg en rotonde. Bovendien biedt de brug geen oplossing voor het verkeersprobleem. “Je gaat het verkeer afwikkelen in een bestaande wijk”, verklaart een woordvoerder namens de groep. “Ooit was het uitgangspunt juist om verkeer dat niet in Woerden hoeft te zijn af te wikkelen via een randweg buiten de stad. Waarom hebben ze dat standpunt losgelaten?” Het groepje kritische inwoners adviseert om nog eens serieus te kijken naar de aanleg van een randweg met Rietveldbrug over de Oude Rijn. De kosten van deze variant zijn aanzienlijk lager.

Progressief Woerden pleitte twee jaar geleden ook al eens voor het houden van een volksraadpleging. Aanleg van de Rembrandtbrug zou namelijk een ‘zeer grote invloed’ hebben op de schuldenpositie van de gemeente en de begrotingsruimte in de aankomende jaren. Bovendien betalen inwoners via de onroerendezaakbelasting (OZB) direct mee aan de aanleg van de brug. ‘De Woerdenaar mag er dus best zijn mening over laten horen via een referendum’, stelde de partij destijds. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Het Klooster zoekt Woerdense jongeren voor voorstelling Theater na de Dam Algemeen 20 mrt., 12:09
Afbeelding
Team van Margrietschool schoolschaakkampioen van Woerden Algemeen 20 mrt., 09:52
Afbeelding
Pannenkoekenfeest in De Vijverhof in Harmelen Algemeen 20 mrt., 09:48
Afbeelding
SDO/Fiable speelt gelijk tegen hekkensluiter Sport 20 mrt., 09:31
Afbeelding
Fietsen door Woerden voor 100 jaar Rotary Algemeen 20 mrt., 09:24
Afbeelding
Auto raakt te water langs Stationsweg in Woerden 112 19 mrt., 16:04
Afbeelding
Feyenoord geeft training aan Oekraïense kinderen die in Woerden verblijven Algemeen 17 mrt., 16:18
Afbeelding
Nieuw duurzaam vervoer voor huisartsenpost Midden-Holland Algemeen 17 mrt., 16:18