• Lucienne Miltenburg en Mirjam Gijsbertsen in de keuken van Dorpshuis Harmelen.
• Lucienne Miltenburg en Mirjam Gijsbertsen in de keuken van Dorpshuis Harmelen. Foto: Floris Bakker

Budgetkoken in Dorpshuis Harmelen

Algemeen 1.090 keer gelezen

HARMELEN • Gezond eten zonder veel geld uit te geven. Lucienne Miltenburg en Mirjam Gijsbertsen willen laten zien dat het mogelijk is.

De vriendinnen verzorgen begin december drie keer een workshop ‘budgetkoken’ in de keuken van Dorpshuis Harmelen. Lucienne denkt dat mensen wel wat tips kunnen gebruiken. “Door de hoge inflatie en de fors gestegen energierekening komen steeds meer huishoudens financieel in de knel. Mensen moeten met minder geld zien rond te komen. Via de workshop willen we laten zien dat je ook met een klein budget een gezonde maaltijd kunt bereiden.”

Tieners
Het is niet de eerste keer dat Lucienne en Mirjam een kookworkshop aanbieden in de keuken van Dorpshuis Harmelen. “In coronatijd hebben we met tieners gekookt, omdat veel jongeren zich toen eenzaam voelden en het moeilijk hadden”, vertelt Mirjam. “Dat was superleuk om te doen. We wilden nu iets vergelijkbaars organiseren. Met een ander doel en voor een andere doelgroep. Zo kwamen we op budgetkoken.”

Het is Lucienne die daadwerkelijk achter de potten en pannen gaat staan. Dat doet ze graag. “Ik kook nu al één keer per week voor mensen uit de buurt en doe dat met veel plezier. Het zorgt voor een stukje verbinding én het geeft me energie.” De workshop is bedoeld voor iedereen die niet perse veel geld wil of kan uitgeven aan de dagelijkse warme maaltijd. Een exact bedrag vindt ze moeilijk te geven. “Dat verschilt per huishouden. Wij willen laten zien dat het mogelijk is om met een relatief klein budget een gezonde maaltijd te bereiden.”

Markt
Mirjam kan wel vast wat tips geven om te besparen op de boodschappen. “Let op de aanbiedingen en kies voor huismerken. Dat scheelt al geld. En pak de producten van de onderste schappen. Of ga naar een markt in je eigen dorp of stad. Daar zijn producten net iets goedkoper. Je kunt ook apps downloaden, zoals Too Good To Go. Daarmee kun je bij supermarkten, bakkers en andere winkels allerlei overgebleven producten kopen. Dit doen die bedrijven om voedselverspilling tegen te gaan. Voor de consument is het een mooie manier om voor weinig geld etenswaren te kopen.”

Wat voor gerechten ze met de deelnemers gaat maken? Dat weet Lucienne nog niet. “Het kan van alles zijn, van een stoofpotje met worst tot een vegetarisch gerecht met seizoensgroenten. Dat komt wel goed. Ik heb vooral enorm veel zin om aan de slag te gaan en met elkaar te koken. We hopen op een goede opkomst.”

Sharefonds
Het Sharefonds draagt zorg voor de kosten van de workshops. Dit fonds is een onderdeel van WeShare, een netwerk van consultants die bedrijven helpen met groeien. Mirjam: “Sharefonds ondersteunt sociale initiatieven die bijdragen aan een inclusieve samenleving die verbindt en waarin iedereen mee kan doen.”

De kookmomenten staan gepland op woensdag 7, 14 en 21 december van 10.30 tot 13.30 uur in Dorpshuis Harmelen. Deelname is gratis. Aanmelden kan via: info@sharefonds.nl. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Opnieuw ongeluk op Limesbrug in Woerden 112 8 uur geleden
Afbeelding
Sint-actie Stadshart Woerden levert ruim 5 duizend euro op Algemeen 8 dec, 16:18
Afbeelding
Silent disco keert terug bij El Rey in Woerden zakelijk 8 dec, 16:15
Afbeelding
3FM-dj’s gaan spelen in de Speelfabriek in Woerden Algemeen 8 dec, 15:34
Afbeelding
Kapel Weddesteyn in Woerden aangewezen als gemeentelijk monument Algemeen 7 dec, 16:32
Afbeelding
Dorpsplatform: ‘Harmelen is het zat’ Algemeen 7 dec, 16:30
Afbeelding
Meer Bomen Nu oogst zaailingen in Woerdens Brediuspark Algemeen 7 dec, 16:25
Afbeelding
Na twee dagen actie genoeg geld voor AED in de straat Algemeen 7 dec, 16:22