Afbeelding
Foto: Marian Vejcik

Meer Woerdenaren moeten steun krijgen om energierekening te kunnen betalen

Algemeen 1.081 keer gelezen

WOERDEN • Inwoners met een inkomen tot 140 procent van de bijstandsnorm moeten aanspraak kunnen maken op een bijdrage uit het Noodfonds Energiearmoede van de gemeente Woerden. Voor dit fonds heeft de gemeenteraad 1 miljoen euro gereserveerd. 

Het Rijk wil in 2022 en 2023 mensen met een lager inkomen (tot 120 procent van de bijstandsnorm) steunen met een energietoeslag van 1.300 euro. Wethouder Jacques Rozendaal (armoede) is blij dat er een regeling is om mensen met de grootste nood kunnen ondersteunen. “Maar we zien dat het niet genoeg is. Mensen die net een hoger inkomen hebben, kunnen de extra energielasten ook niet dragen. We willen voorkomen dat steeds meer inwoners in financiële problemen komen. Daarom stellen we de gemeenteraad voor om met het noodfonds de inkomensgrens van de energietoeslag te verhogen naar 140 procent.”

Energiebesparing
Naast de energietoeslag wil Woerden mensen helpen bij het besparen van energie. “Een eenmalige toeslag biedt nú verlichting voor mensen, maar daarmee brengen we hun kosten niet omlaag”, zegt wethouder Jelmer Vierstra (energie). “Daarom zetten we ook in op energiebesparing. Zo wordt de energierekening structureel lager. Daar hebben mensen nog jaren profijt van.” Er komen energiecoaches die deze huishoudens kunnen helpen met energie besparen. Zij geven advies en kunnen bijvoorbeeld tochtstrips of led-lampen verstrekken. Ook de isolatie-actie die eerder met succes is uitgevoerd, krijgt een vervolg. Bij deze actie kunnen inwoners met een koophuis en een lager inkomen in aanmerking komen voor spouwmuur- of vloerisolatie.

Naast inwoners zouden ook maatschappelijke organisaties een beroep moeten kunnen doen op het fonds, vindt het college. De verwachting is dat veel buurtvoorzieningen en sport- en cultuurverenigingen in de problemen komen door de gestegen energielasten. Het voorstel van het college gaat deze week naar de gemeenteraad. De raad zal het voorstel waarschijnlijk nog dit jaar behandelen en in december hier een besluit over nemen. Het is nog niet bekend wanneer maatregelen in kunnen gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Column Junior Brandenburg: Verandering Algemeen 26 jan, 15:58
Afbeelding
Douchen mag niet meer in Kamerikse sporthal De Schulenburch Algemeen 26 jan, 15:46
Afbeelding
Aftrap Jeugdbrandweer De Waarden Algemeen 26 jan, 15:26
Afbeelding
Met cursus probeert Woerden eenzaamheid aan te pakken Algemeen 25 jan, 16:00
Afbeelding
Initiatief Voedsel Surplus een succes in Woerden: zo'n 200 maaltijden per van 'gered' voedsel Algemeen 25 jan, 15:56
Afbeelding
Woerdenaar maakt podcasts als audioherinnering Algemeen 25 jan, 15:52
Afbeelding
Wethouder opent nieuwe kinderdagverblijf Nijntje Pluis in Harmelen Algemeen 24 jan, 14:50
Afbeelding
Verdachten bankpasfraude aangehouden in Kamerik 112 23 jan, 17:27